Σήμερα σας έχω μία αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή για μανιάτικα λαλάγγια! Για όσους δεν τα γνωρίζουν, είναι οι παραδοσιακές τηγανίτες της Μάνης. Δε λείπουν από καμία θρησκευτική γιορτή και κυρίως το 12ήμερο, δηλαδή τη χρονική περίοδο των 12 ημερών από τα Χριστούγεννα μέχρι την παραμονή των Θεοφανίων. Τα συναντάμε και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου με διάφορες παραλλαγές. Είναι αλμυρά κομμάτια ζύμης που τα χαρακτηρίζει το σχήμα τους. Τρώγονται σκέτα ή με τη συνοδεία παραδοσιακών τυριών.
Τι θα χρειαστούμε:
• 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
• 2 φλιτζάνια νερό + επιπλέον αν χρειαστεί
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
• 1 φακελάκι μαγιά
• Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό σε μία κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και να ενεργοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι μας, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Τρίβουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και το αλεύρι μας να μοιάζει σαν «ψίχουλα». Ρίχνουμε τα υγρά υλικά μας και αρχίζουμε το πλάσιμο. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει σφιχτή και να μην κολλάει στα χέρια μας, ώστε να μπορέσουμε να την πλάσουμε. Σε περίπτωση που κολλάει στα χέρια μας προσθέτουμε επιπλέον χλιαρό νερό. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για λίγη ώρα. Πλάθουμε μικρά μπαλάκια ζύμης σε μακριά μπαστούνια και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε μπόλικο ελαιόλαδο και μόλις κάψει παίρνουμε τα μπαστούνια ζύμης και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι δημιουργώντας το χαρακτηριστικά τους σχήμα. Ψήνουμε για περίπου 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά ώστε να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα απέξω. Πρέπει να τα δοκιμάσετε!
Καλή μας όρεξη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !