Παραδοσιακό φαγητό σας έχω και σήμερα με χειροποίητες χυλοπίτες από τον κυρ Βασίλη Σπυρέα στην Καρδαμύλη! Φταίει που είναι χειροποίητες; Φταίει που είναι μανιάτικες; Φταίει που είναι φτιαγμένες με πολλή αγάπη; Δεν ξέρω τι από όλα αυτά, αλλά πιο νόστιμες χυλοπίτες δεν έχω φάει ξανά! Αν καταφέρετε να προμηθευτείτε και χωριάτικο κόκορα τότε θα απογειώσετε τη συνταγή.
Τι θα χρειαστούμε:
• 1 χωριάτικο κόκορα ή 1 κοτόπουλο
• 1 πακέτο χυλοπίτες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο σε κομμάτια
• 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη (προαιρετικά)
• 10 ντοματάκια ολόκληρα
• 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι
• Θυμάρι ή ρίγανη
• Νερό
Εκτέλεση:
Παίρνουμε το κοτόπουλο και με ένα μαχαίρι κόβουμε από την κοιλιά ώστε να το ανοίξουμε. Από την πλευρά που είναι η πέτσα ανοίγουμε τρυπίτσες στη ράχη και στα μπουτάκια και βάζουμε μέσα το ψιλοκομμένο σκόρδο. Βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή ρίγανη και το απλώνουμε παντού στο κοτόπουλο. Τοποθετούμε σε ένα ταψί με την πέτσα από κάτω, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ολόκληρο σκόρδο, τα ντοματάκια και ένα ποτήρι νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα. Αφού περάσει η 1 ώρα, γυρίζουμε το κοτόπουλό μας, ώστε να έρθει η πέτσα από πάνω. Ψήνουμε για ακόμα 45 λεπτά. Σε αυτήν τη φάση η πέτσα μας θα έχει ξεροψηθεί και θα έχει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βάζουμε μέσα στο ταψί μας τον πελτέ ντομάτας και ξύνουμε το ταψί μας ώστε να διαλυθεί. Ρίχνουμε μέσα τις χυλοπίτες και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό περίπου για να βράσουν. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαγειρευτούν οι χυλοπίτες μας. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη για λίγο ώστε να φουσκώσουν οι χυλοπίτες. Σερβίρουμε σκέτο ή με μυζήθρα. Το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Καλή μας όρεξη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !