Άνοιξε σήμερα ο Διομήδειος Κήπος στο Χαϊδάρι, που είναι ένας από τους ομορφότερους κήπους της Ευρώπης. Η είσοδος των επισκεπτών είναι ελεγχόμενη και δεν θα υπερβαίνει σε πρώτη φάση τα 300 άτομα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσει σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και το Κήπος: The Garden Cafe
Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους καταλαμβάνει έκταση περίπου 1.860 στρεμμάτων στο Χαϊδάρι. Τα 200 στρέμματα είναι διαμορφωμένα σε Βοτανικό Κήπο, ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από φυσικά οικοσυστήματα. Φιλοξενεί περισσότερα από 3.000 είδη φυτών από όλον τον κόσμο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και πολλά σπάνια, ενδημικά και απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας. Το προστατευμένο φυσικό Τμήμα του Κήπου συνιστά σημαντικό χώρο διατήρησης της βιοποικιλότητας της Αττικής.
Ο Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους είναι ένα Κοινωφελές Ίδρυμα, Ν.Π.Ι.Δ. και οφείλει όχι μόνο την επωνυμία του αλλά και την ύπαρξή του στον Αλέξανδρο Ν. Διομήδη. Ο ακαδημαϊκός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Διομήδης, μετά τον θάνατό του, κληροδότησε σημαντικό μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό τη δημιουργία του Ιδρύματος, που πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια μετά, το 1952. Η πραγματοποίηση του οράματος του Α. Διομήδη κατέστη δυνατή μετά την παραχώρηση της δασικής έκτασης από το Υπουργείο Γεωργίας στο Ίδρυμα το έτος 1961.
Το έτος 1975, μετά την ολοκλήρωση μεγάλου κύκλου έργων, ο Κήπος άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα ανάπτυξης με τη δημιουργία νέων υποδομών, την ίδρυση νέων τμημάτων, τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του.
Το Χαϊδάρι υπήρξε τόπος μαρτυρίου για χιλιάδες πατριώτες στη διάρκεια της Κατοχής. Στις φυλακές τού Στρατοπέδου και στο διαβόητο κολαστήριο του Μπλοκ 15 κρατήθηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές που έδωσαν τα πάντα για την Ελλάδα. Πολλοί οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Μια ομάδα απ’ αυτούς, 59 ήρωες (μεταξύ τους και 9 γυναίκες), θανατώθηκαν από τους Γερμανούς σε μια μικρή χαράδρα του Διομήδειου Κήπου στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 μόλις ένα μήνα πριν την απελευθέρωση. Μεταξύ τους και η Λέλα Καραγιάννη, η "Μπουμπουλίνα τής Κατοχής".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !