Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου του Νέου στις εκβολές του Πάμισου!!!


Λίγες εκατοντάδες μέτρα από την παραλία του Αγίου Νικολάου Μεσσήνης που βρίσκεται μεταξύ των εκβολών του ποταμού Παμίσου και της παραλίας της Μπούκας είναι χτισμένα καταμεσής της πεδιάδας σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους τα εξωκλήσια του Αγίου Νικολάου του Νέου και της Αναλήψεως. Χθες σας παρουσιάσαμε εδώ το εκκλησάκι της Αναλήψεως που γιόρταζε και σήμερα θα δείτε φωτογραφίες από τον Άγιο Νικόλαο που έδωσε το όνομά του στην ομώνυμη παραλία και που μάλλον ήταν προστάτης των ραπτών της Μεσσήνης ή όπως αναφέρεται στην είσοδο του ναού τον ανακαίνισε το Σωματείο ραπτών το 1962. Για να πω την αλήθεια, όσο και αν έψαξα στο διαδίκτυο δεν μπόρεσα να βρω κάποια στοιχεία για τα δυο ναΰδρια που συγκεντρώνουν πολλούς Νησιώτες κατά την εορτή τους. Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Νέου όπως αναγράφεται και στην εικόνα, εορτάζει κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου εορτή του Άγιου Νικολάου του εν Βουνένοις. Την ημέρα αυτή τελείται κάθε χρόνο Θεία Λειτουργία και Ιερατικό Μνημόσυνο εις μνήμην του μέγα ευεργέτη της πόλεως της Μεσσήνης Νικολάου Αθ. Χιώτη και της συζύγου του Μαρίας. Στη συνέχεια διανέμονται στους παρευρισκόμενους τα δώρα της κληρώσεως της λαχειοφόρου αγοράς που πραγματοποιείται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Ο Νικόλαος Χιώτης ήταν από τους πρώτους μεγαλέμπορους χάρτου στην Αθήνα της δεκαετίας του 1940. Μεγαλούργησε μέσα από την εργατικότητα, την διορατικότητα και την εξυπνάδα που τον διέκρινε και δημιούργησε μεγάλη ακίνητη περιουσία στην Κηφισιά και στο κέντρο της Αθήνας, την οποία στο τέλος της ζωής του δώρισε στην Μεσσήνη, καθότι δεν είχε την τύχη να αποκτήσει παιδιά. Στη ζωή του πορεύτηκε με μεγαλοψυχία, διάθεση για προσφορά και συμπαράσταση στον φτωχό συμπολίτη του. Το πιο σημαντικό όμως για την πόλη της Μεσσήνης είναι ότι εισέρχονται χρήματα από έσοδα εξ Αθηνών και καταλήγουν σε φτωχούς και άπορους κατοίκους της. Σε εκτέλεση της διαθήκης του και σεβόμενος την βούλησή του ο Δήμος Μεσσήνης προέβη σε δωρεάν λαχειοφόρο δώρων στους παρευρισκομένους, τα οποία αγοράστηκαν αποκλειστικά από καταστήματα της Μεσσήνης, τονώνοντας έτσι συμβολικά την τοπική οικονομία, όπως ο Νικόλαος Χιώτης επιθυμούσε.























































































1 σχόλιο:

  1. Ηλίας Μπιτσάνης30 Μαΐου, 2020 09:51

    Ο Αγιος Νικόλαος εγκαινιάστηκε το 1911 και κατασκευάστηκε στη θέση προϋπάρχουσας μικρής εκκλησίας, με έρανο που οργάνωσε η Αδελφότητα Μεσσηνίων "Αγιος Νικόλαος". Για το όνομα της εκκλησίας έγινε δημόσια αντιπαράθεση του συμβουλίου με τον πρώην ταμία του Παπακοροβέση ο οποίος επέμενε να ονομασθεί η εκκλησία "Ανάληψη" όπως είχε ονομάσει μια άλλη που είχε χτίσει πριν 10 χρόνια λίγο μακρύτερα (την οποία κατεδάφισε και έδωσε τα υλικά για τον Αγιο Νικόλαο). Στο "Θάρρος" έχει δημοσιευτεί επιστολή του δικηγόρου Θοδ. Γούνα εκ μέρους της Αδελφότητας η οποία καταγράφει όλο το ονοματολογικό "παρασκήνιο" με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Παπακοροβέση. Ο οποίος στη συνέχεια ελισσόμενος ζήτησε να γίνει η εκκλησία τρισυπόστατη (Αγιος Νικόλαος, Ανάληψη, Προφήτης Ηλίας), έγινε νέα σύγκρουση και με παρέμβαση του Μητροπολίτη Μελέτιου πήρε ως κύριο όνομα το Αγιος Νικόλαος αλλά έγινε τρισυπόσταση. Η σχετική δημοσίευση των εγκαινίων είναι από το "Θάρρος" 18/5/1911

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !