Μέσα στο κάστρο της Κορώνης βρίσκεται το παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, δίπλα στα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας. Η μονή ανεγέρθη το 1918. Μπαίνοντας στο προαύλιο, δεξιά αντικρίζουμε την εικόνα της Βάπτισης και του Τιμίου Προδρόμου. Στην αριστερή πλευρά της εσωτερικής αυλής δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και δίπλα βρίσκονται τάφοι μοναχών. Εκτός από τα κελιά, τους ξενώνες και τις υπόγειες δεξαμενές, στις εγκαταστάσεις της Μονής συμπεριλαμβάνονται και σπηλιές λαξεμένες σε τοίχο. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το «σχολείο», το οποίο θυμίζει κατακόμβη.
Το μοναστήρι του τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στα δυτικά της Αγίας του θεού Σοφίας. Είναι γυναικείο και εντάσσεται στο παλιό ημερολόγιο. Ιδρυτής του μοναστηριού από το 1918 ο μοναχός Θεόδουλος όπου έζησε και έδρασε ως ασκητής. Αποτελείται από ένα χαμηλό περίβολο όπου είναι εμφανή πολλά προσκυνητάρια. Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις του κάστρου αξιοποιούνται και οι χρήσεις αυτών αρκετές, όπως για υπόγειες δεξαμενές, κελιά, σπηλιές κ.τ.λ.
Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το «σκολειό» στην οποία μπορεί κάποιος να περιηγηθεί μόνο με την άδεια και την παρουσία της ηγουμένης. Ο χώρος έχει την παρουσία κατακόμβης με τη διαφορά ότι η υποβλητικότητα του είναι ιδιαίτερα εμφανής. Το χαρακτηριστικό του έγκειται στα εικονίσματα που είναι τοποθετημένα σε βράχους. Στο σημείο αυτό είναι χτισμένος ο ψηλότερος προμαχώνας του κάστρου τον οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν «μεγάλη ντάπα». Είναι ένας τετραγωνικός πελώριος πύργος, η βαρύτερη οχύρωση του κάστρου. Χτίστηκε πάνω στα Μπαστάμια, τις παλιές υπόγειες αποθήκες του κάστρου. Λόγω του ότι χτίστηκε πάνω στις παλιές αποθήκες, έπρεπε να μην είναι επίπεδο αλλά να υψωθεί.
Ο επισκέπτης με το που θα περάσει την πύλη με κατεύθυνση το γυναικείο μοναστήρι, θα δει αριστερά ένα χαμηλότερο χώρο. Σε αυτό το χώρο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Ο ναός αυτός αρχικά ήταν μικρός, αργότερα, στο ήδη υπάρχον προστέθηκε ένα δρομικό διαμέρισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εξωτερικά ο ναός να φαίνεται διμερής με το αρχικό τετράγωνο θολωτό τμήμα και το μεταγενέστερο «νάρθηκα». Στο εσωτερικό του παρουσιάζεται εκπληκτική αρχιτεκτονική που τον καθιστά έναν από τους πιο ιδιαίτερους. Πολλοί λένε πως η Αγία Σοφία της Κορώνης είναι παλαιοχριστιανική. Πολλά από τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά της λείψανα μαρτυρούν πολύ μεταγενέστερη προέλευση και θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στην εποχή της βυζαντινής ακμής του 11ου - 12ου αιώνα.
Το όνομα του ναού είναι αφιερωμένο στην Αγία Σοφία, σύμφωνα με τις μοναχές και τους κατοίκους της περιοχής, γιορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου.
Απέναντι από το μοναστήρι και τον ναό της Αγίας Σοφίας βρίσκεται το κοιμητήριο της Κορώνης και ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους.
Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 καταστράφηκε ολοκληρωτικά από φωτιά ο ιερός ναός του Αγίου Χαραλάμπους στην Κορώνη. Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας προήλθε πιθανότατα από αναμμένο κερί. Στο σημείο κλήθηκαν η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, ο Δήμος Πύλου Νέστορος, όμως ήδη η καταστροφή είχε ολοκληρωθεί. Από το ναό κατέρρευσε και η στέγη και απέμειναν μόνο οι τοίχοι και το τσιμεντένιο τέμπλο.
Ο εκπρόσωπος τύπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας Κώστας Ψυχάρης σχολίασε πως «πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός, αφού καταστράφηκε ένας ιστορικός ναός - κτίσμα του 16ου αιώνα. Η θλίψη των κατοίκων είναι διάχυτη, αφού με το ναό αυτό είχαν συνδέσει σημαντικά γεγονότα της ζωής τους».
Ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Χαραλάμπους, κτίσμα του 16ου αιώνα, βρίσκεται μέσα στο Ενετικό κάστρο της Κορώνης -ένα από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής- απέναντι από το γυναικείο παλαιοημερολογίτικο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Ο ναός έχει μακρά ιστορία. Ήταν το κτίριο που οι καθολικοί μαχητές Βενετσιάνοι τιμούσαν ως «Άγιο Ρωκ», σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη λύτρωση της πόλης από την πανώλη που τη ρήμαζε από το 1689 μέχρι το 1698. Το γεγονός μαρτυρεί μια μαρμάρινη πλάκα του Φρ. Μοροζίνη (1689) εντοιχισμένη στο εσωτερικό του γυναικωνίτη. Αλλά και αυτός ο ναός ήταν χτισμένος, σύμφωνα με τους ντόπιους, πάνω στον αρχαίο ναό του Δρύοπα, γενάρχη των Δωριέων, τον οποίον θεωρούσαν υιό του Απόλλωνα.
Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση και άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας και όλων των αρμόδιων φορέων είναι αναγκαία για την άμεση αποκατάσταση του ιερού αυτού ναού.
Το νοτιότερο τείχος που βρίσκεται στην μεριά της θάλασσας, είναι συνδεδεμένο με πολλές λαϊκές ιστορίες γεμάτες μυστήριο και φαντασία. Εκεί κοντά βρίσκεται και ο χώρος του ολοκαυτώματος για την απελευθέρωση «το ρεσάλτο». Όταν ο επισκέπτης διαβεί τη δυτική πύλη θα συναντήσει το πλάτωμα του Ηρώου. Εκεί βρίσκεται η προτομή του μάρτυρα επισκόπου Γρηγορίου, μέσα στο άλσος της Ελεήστριας. Το άλσος αποτελεί ιερό χώρο καθώς εκεί βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας της Ελεήστριας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !