Κατά την αρχαιότητα την 15η ημέρα του μήνα Βοηδρομίωνα (ξεκινούσε στις 23 Αύγουστου) τελούνταν η Πομπή των Ελευσίνιων Μυστηρίων η οποία εκκινούσε από την Αγορά της Αθήνας και τερμάτιζε στο χώρο τέλεσης των Μυστηρίων.
Ο Δήμος Ελευσίνας, η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ «Αισχύλεια 2017», απηύθυναν πρόσκληση συμμετοχής στον σημερινό 3ο Ημιμαραθώνιο αγώνα δρόμου «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού», τον οποίο συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Ελευσίνας (ΣΔΥΕ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Λαϊκού Μαζικού Αθλητισμού Υπεραποστάσεων (Ε.Ο.Σ.Λ.Μ.Α.-Υ) καθώς και οι δήμοι Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Ασπροπύργου. Ο Ημιμαραθώνιος δρόμος τελεί υπό την έγκριση του ΣΕΓΑΣ.
Η εκκίνηση δόθηκε σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 στις 08:30 στον χώρο έξω από το Αρχαιολογικό μουσείο Κεραμικού στο Θησείο. Από το Θησείο ακολουθώντας την Ιερά Οδό, αφού διέλθει από το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι και το Δαφνί, συνενώνεται περίπου στο 8ο χιλιόμετρο της διαδρομής με την Νέα Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και αφού εισέλθει στην Ελευσίνα, τερματίζει στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας, δίπλα στον Αρχαιολογικό χώρο.
Στο σημερινό αφιέρωμα βλέπετε το πέρασμα των δρομέων από την πόλη μας στο ίχνος της αρχαίας Ιεράς Οδού στο Χαϊδάρι. Επιλέξαμε αυτό το συμβολικό σημείο για να τιμήσουμε με την παρουσία μας τους αθλητές και τους διοργανωτές του 3ου Ημιμαραθώνιου που ως φαίνεται θα γίνει θεσμός.
Η Ιερά Οδός είναι ο αρχαιότερος δρόμος της χώρας μας. Οι αναφορές στην ιστορία του δρόμου αυτού είναι συχνές αλλά η ανάδειξή του ως μνημείου της κλασικής αρχαιότητας με την αντίστοιχη ιστορική του αξία δεν έχει προχωρήσει. Ωστόσο το στοιχείο της λειτουργικής αξίας του δρόμου αναδείχθηκε περισσότερο από το ιστορικό στοιχείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί 2.500 χρόνια παρέμενε ο μοναδικός εθνικός δρόμος που συνέδεε την Αθήνα με τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο. Η κατασκευή του με υποδομές και άσφαλτο έγινε το 1927. Έκτοτε έχει την ίδια μορφή, με μόνη διαφοροποίηση ορισμένες διαπλατύνσεις. Καμιά άλλη πρόσβαση στην Αθήνα δεν υπήρχε μέχρι το 1956, όταν κατασκευάστηκε η λεωφόρος Καβάλας, η οποία συναντιέται με την Ιερά Οδό στο ύψος της Μονής Δαφνίου. Στη συνέχεια, με τη διάνοιξη της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας το «διάσελο» του Δαφνίου έπαψε να είναι η μοναδική σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα. Η μοναδική αυτή λειτουργικότητα της Ιεράς Οδού ως μόνης Εθνικής Οδού που περνούσε από το Χαϊδάρι, έκανε την πόλη να γείρει προς αυτήν. Στη συμβολή της Ιεράς Οδού με την οδό Σαχτούρη (πλησίον της οδού Κολοκοτρώνη), έχει ανασκαφεί το Ίχνος της αρχαίας Ιεράς Οδού, άψευστος μάρτυρας της ιστορικής συνέχειας του μνημείου επί τρεις χιλιετίες.
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!
Δείτε στιγμιότυπο του Ημιμαραθωνίου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !