Ταυτισμένη με τα τοπικά γλέντια και πανηγύρια, η γουρνοπούλα είναι το απόλυτο μεσσηνιακό street food και όχι μόνο. Έτσι κι εμείς μεγαλώσαμε τρώγοντας γουρνοπούλα και δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τώρα συνήθειες. Για να φτάσει όμως η καλαματιανή γουρνοπούλα να σερβίρεται σε σάντουιτς, πίτες, σκεπαστές και μπέργκερ, μεσολάβησαν πολλά. Ιδίως από τα τέλη του 19ου αιώνα που μπήκε και καθιερώθηκε στο δημοφιλές πανηγύρι της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας που γίνεται κάθε Σεπτέμβριο στη Μεσσήνη! Στη Μεσσηνία η γουρνοπούλα ψηνόταν ανέκαθεν στον φούρνο και όχι στη σούβλα, όπως σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι Μεσσήνιοι επιλέγουν τα μεγάλα ζώα μια και έχουν περισσότερο λίπος και είναι πιο νόστιμα. Όμως, λόγω μεγέθους, αυτά είναι πολύ βαριά για να ψηθούν στη σούβλα, συνεπώς ο φούρνος είναι μονόδρομος. Αρχικά έψηναν σε ξυλόφουρνους και αργότερα σε πελώριους, ειδικούς ηλεκτρικούς φούρνους, που χωράνε ολόκληρο το ζώο, όπως γίνεται μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο τεχνίτες που τους κατασκευάζουν, ένας στην Τρίπολη και ένας στην Καλαμάτα. Η γουρνοπούλα μπαίνει στον ειδικό φούρνο για εννέα έως 12 ώρες. Από 100 κιλά, το κρέας θα γίνει 50, και μόνο έτσι θα βγάλει όλη τη νοστιμιά του. Δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις στο χρόνο ψησίματος. Δεν θα βγει νόστιμο το κρέας και είναι και επικίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Το χοιρινό είναι ένα προϊόν που θέλει προσεκτική διαχείριση. Στη «Γουρνοπούλα» που επιτέλους ήρθαμε, σερβίρουν το κρέας κομμένο σε κομμάτια. Η μερίδα περιλαμβάνει ψαχνό, λίπος και την περίφημη πέτσα. Χωρίς πέτσα οι ντόπιοι δεν τρώνε γουρνοπούλα. Έχουν την πιο ωραία εδώ, σαν μπισκότο είναι, λέει ένας πελάτης που περιμένει στη σειρά για πακέτο στο σπίτι. Εμείς καθίσαμε στο τραπέζι και μέχρι να μας σερβίρουν είχε γεμίσει το μαγαζί. Μας έφεραν πιπέρι, αλάτι και ρίγανη Ταϋγέτου, για να ρίξουμε όσο θέλουμε και τίποτε άλλο. Η παγωμένη τοπική μπύρα ΝΕΔΑ ανέλαβε τα υπόλοιπα. Γουρνοπούλα σε όλες τις εκδοχές λοιπόν. Οι μερίδες είναι πλούσιες και η φαντασία συναντάει την τέχνη με τα γνήσια τοπικά προϊόντα. Μόνο στην Καλαμάτα αυτά... Πρέπει να περάσετε οπωσδήποτε από εδώ. Αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ φροντίσετε να είστε πεινασμένοι... Ανοιχτό κάθε μέρα 11:00 έως 18:00 εκτός Δευτέρας. Δίπλα στο νέο Δημαρχείο της πόλης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !