Ο Πέτρος Θέμελης έχει ανασκάψει και αναδείξει υποδειγματικά την πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης και ταυτόχρονα την έχει ανοίξει στο πλατύ κοινό μέσα από σημαντικές εκδηλώσεις. Έτσι, μετά τις παραστάσεις αρχαίου δράματος και τις μουσικές βραδιές έχει φέρει και τη σύγχρονη γλυπτική μέσα στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο. Τα προηγούμενα χρόνια παρουσίασε σύγχρονα έργα τέχνης ανάμεσα στα μνημεία με εξέχουσα περίπτωση την έκθεση «Ζογγολόπουλος-Χουλιαράς: Μεσσάνα»!
Όπως εξηγούσε τότε ο Πέτρος Θέμελης κατά την παρουσίαση της διοργάνωσης, η Μεσσήνη ήταν μια ευημερούσα πόλη. Δεν είχε μόνο τον φημισμένο Μεσσήνιο γλύπτη Δαμοφώντα, αλλά μπορούσε να προσκαλέσει καλλιτέχνες από το εξωτερικό, από το Άργος, την Αλεξάνδρεια, τη Μακεδονία, από όλο τον τότε κόσμο. Μόνο στο Ασκληπιείο ήταν εκτεθειμένοι περισσότεροι από 140 χάλκινοι ανδριάντες. Μέσα στα ιερά και στους ναούς στεγάζονταν τα αγάλματα που ήταν από πεντελικό ή παριανό μάρμαρο και ζωγραφισμένα.
Έτσι, ακριβώς τρία χρόνια μετά, σε μια γιορτή στη μαγική πόλη της Αρχαίας Μεσσήνης, το Σαββάτου 2 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, μας προσκαλούν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών για τα εγκαίνια του στεγάστρου της Βορειοανατολικής Στοάς του Γυμνασίου, στο πλαίσιο του έργου της ΕΦΑ Μεσσηνίας «Προστασία & Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης».
Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΑΓΟΡΑ, 11 Γλύπτες στην Αρχαία Μεσσήνη», σε συνδιοργάνωση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, του καθηγητή Γιώργου Χουλιαρά και της ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με τη συναυλία της Klaudia Delmer «Τραγούδι στις Σειρήνες» (Ηλίας Κατελάνος, Βασίλης Καρράς Billka, Γιώργος Δελλής), σε συνδιοργάνωση της Εταιρείας Αρχαιολογικών Μεσσηνιακών Σπουδών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Τα κεράσματα που θα προσφερθούν αποτελούν ευγενική χορηγία του εστιατορίου «Ιθώμη» και της «Οινοποιίας Ψαρούλη».
Η Είσοδος για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη!
Κατά την επίσκεψή μας στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης το προηγούμενο Σάββατο, εκτός από την ευκαιρία που μας δόθηκε να φωτογραφίσουμε τα έργα μοντέρνας γλυπτικής των Γ. Ζογγολόπουλου, Γ. Χουλιαρά, Μ. Γεωργιλάκη, Δ. Φόρτσα, Α. Κοροβέση, Σ. Λισγαρά, Α. Αραπάκη, Σ. Σουβατζόγλου, Σ. Παναγιωτόπουλου, Λ. Παυλή Α. Χαλυβίδη, που θα εγκαινιασθούν στις 2 Οκτωβρίου, περιηγηθήκαμε και στην έκθεση με τις Πολύχρωμες πεταλούδες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης.
Έργα σύγχρονης τέχνης, οι υπέροχες πεταλούδες της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, δίπλα στα εκθέματα. Πρόκειται για την έκθεση «Το ταξίδι για τη γιορτή και η γλυπτή ψυχή του τόπου», που εγκαινιάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου.
Τα εικαστικά έργα της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης συνομιλούν με τα αρχαιολογικά ευρήματα και δίνουν στον θεατή τη δυνατότητα μιας καινούργιας ανάγνωσης των αρχαίων ευρημάτων, αγαλμάτων, έργων μικρογλυπτικής, ταμάτων και ταφικών κτερισμάτων.
Σχετικά με τη συνύπαρξη των έργων της με τα εκθέματα του μουσείου, η καταξιωμένη γλύπτρια σημειώνει: «Η πρώτη αίσθηση που είχα πηγαίνοντας να επισκεφθώ την αρχαία Μεσσήνη ήταν η αφοπλιστική πανοραμική ματιά από την Αρκαδική Πύλη του αρχαίου τείχους προς το πλούσιο, γεμάτο με αρχαιότητες, φυσικό τοπίo με αποτέλεσμα μια άφθαστη αγαλλίαση να με πλημμυρίσει και να με μεταφέρει άμεσα σε μια συνομιλία με την ψυχή και το πνεύμα των αρχαίων Μεσσηνίων. Έτσι, ο άυλος πολιτιστικός θησαυρός αυτού του ευλογημένου τοπίου σχημάτισε μέσα μου την εικόνα ενός φωτεινού μωσαϊκού που κατάφερε να με οδηγήσει σε μια παραληρηματική ψευδαισθησιακή επικοινωνία με τον τόπο. Η διεργασία της εσωτερικής επεξεργασίας για την απόκτηση ενός πολύτιμου αποστάγματος ήταν πραγματικά για μένα ένα μεγάλο μάθημα για τη γλυπτική μου. Με το ανακουφιστικό αποτέλεσμα των πειραματισμών μου, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον από πολύχρωμες πεταλούδες, οι οποίες θα εισβάλουν παρελαύνουσες στον χώρο του Μουσείου, ξαναζωντανεύοντας στη μνήμη μας όλους τους δημιουργούς του υπερβατικού αρχιτεκτονικού εγχειρήματος και τρόπου ζωής της αρχαίας Μεσσήνης που διασώθηκαν αλώβητα μέχρι σήμερα.»
Οι πεταλούδες της έκθεσης «Το ταξίδι για τη γιορτή και η γλυπτή ψυχή του τόπου» αποτελούνται από σφυρήλατο και χυτό μέταλλο και η φτερωτή τους επιφάνεια είναι επικαλυμμένη από χρωματιστές ψηφίδες, με αποτέλεσμα να μοιάζουν σα να φέρουν το τοπίο τους.
«Δεν είναι μόνο η ιριδίζουσα λάμψη της γυάλινης ψηφίδας, είναι και η εκτυφλωτική λάμψη που εκπέμπει το μέταλλο, λειασμένο στην εντέλεια με τα επίμονα χέρια της Αφροδίτης Λίτη σε μορφές ψυχών και σωμάτων, που απαιτούν ρώμη ψυχής ευαίσθητης και σώματος μεγάλη, ώστε να βγουν νικήτριες οι μορφές της στη μάχη με τα ένδον, τη μοναξιά, τη θλίψη και τον θάνατο.
Οι ψυχές της Λίτη δεν είναι εφήμερες, δημιουργήθηκαν για την αιωνιότητα του εδώ και του επέκεινα, σύμβολα ομορφιάς, αγνότητας, αγάπης άδολης παιδικής και αθάνατης», σημειώνει ο υπεύθυνος ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης.
Την έκθεση επιμελείται η Λουίζα Καραπιδάκη, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το μουσείο γέμισε χρώμα και ζωντάνια από τις παιδικές φιγούρες που κοιτούν τα αγάλματα του Αρτεμισίου και τις πεταλούδες-ψυχές που αιωρούνται ανάμεσα στα έργα του γλύπτη Δαμοφώντα. Το συνολικό αφήγημα της γλυπτικής τοπιογραφίας της Λίτη αρμόζει αισθητικά με τη μουσειολογική εικόνα των αιθουσών του μουσείου, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !