Η κυρία Σούλα γυρνώντας από τις διακοπές της μας έφερε δώρο εκλεκτό βουβαλίσιο κρέας ΜΠΟΡΑΣ από τη λίμνη Κερκίνη στο νομό Σερρών. Το βουβαλίσιο κρέας είναι έντονο, τρυφερό και εύγεστο! Είναι ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο σε σχέση με άλλα κρέατα, σχεδόν διπλάσια από ότι το μοσχάρι(!), καθώς επίσης έχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερα λίπη και λιγότερη χοληστερόλη ακόμα και από το κοτόπουλο! Με το που έφτασε στα χέρια μου όπως καταλαβαίνετε, δε γινόταν να μην ετοιμάσω συνταγή για εσάς. Και μάλιστα σας έχω δύο συνταγές, όχι μία! Κοκκινιστό βουβάλι με χωριάτικες χυλοπίτες και βουβάλι στιφάδο για σήμερα!
Τι θα χρειαστούμε:
Για το κοκκινιστό βουβάλι με χωριάτικες χυλοπίτες:
• 1 κιλό βουβαλίσιο κρέας, κομμένο σε μερίδες
• 2-3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες για σάλτσα
• Χυμό ντομάτας
• 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
• 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
• 1 ποτήρι λευκό κρασί
• Κανέλα
• Κύμινο
• Αλάτι και πιπέρι
• Ελαιόλαδο
• Χυλοπίτες
Για το βουβάλι στιφάδο:
• 1 κιλό βουβαλίσιο κρέας, κομμένο σε μερίδες
• 2 κιλά κρεμμυδάκια μικρά, για στιφάδο
• 2-3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες για σάλτσα
• Χυμό ντομάτας
• 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
• 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 ποτήρι λευκό κρασί
• 2-3 δαφνόφυλλα
• 2 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο
• Κανέλα
• Αλάτι και πιπέρι
• Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Για το κοκκινιστό βουβάλι με χωριάτικες χυλοπίτες:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει τοποθετούμε μέσα το βουβάλι μας ώστε να το σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί μας, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ξύνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τη 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας ώστε να βγάλει τα αρώματά της. Προσθέτουμε τις ντομάτες μας και τον χυμό ντομάτας μας. Ρίχνουμε μέσα και τα μπαχαρικά μας. Προσθέτουμε νερό και σιγοβράζουμε το κρέας μας και περίπου 2.30-3 ώρες μέχρι να γίνει λουκούμι! Μόλις περάσουν οι ώρες, ρίχνουμε μέσα στο ζωμό τις χυλοπίτες μας, προσθέτουμε νερό και σιγοβράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες. Ελέγχουμε για αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά μας και μόλις μελώσει η σάλτσα μας το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Για το βουβάλι στιφάδο:
Μέσα σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε μέσα το βουβάλι και σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές. Αφαιρούμε και τοποθετούμε το κρέας μας σε πιάτο. Στο λάδι που καίει, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια μας και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε τα κρεμμυδάκια ώστε να τοποθετήσουμε στον πάτο της κατσαρόλας το κρέας μας και από πάνω τοποθετούμε ξανά τα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε τα σκόρδα, το δενδρολίβανο και τα δαφνόφυλλα και σβήνουμε με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ μας, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τις ντομάτες και το χυμό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό και σιγοβράζουμε για 2 ώρες περίπου. Η σάλτσα μας έχει μελώσει, το βουβάλι και τα κρεμμυδάκια μας έχουν γίνει λουκούμι και είναι έτοιμο για να το γευτούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !