Γκιουζλεμέδες ή αλλιώς τυροπιτάρια ή πιο απλά τηγανητές τυρόπιτες σας έχω για σήμερα. Μια παραδοσιακή συνταγή που θυμίζει καλοκαίρι. Τους γκιουζλεμέδες παραδοσιακά τους συναντάμε στη Λέσβο και το τυροπιτάρι στην Εύβοια. Φυσικά μπορούμε να τα γευτούμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι μία πολύ εύκολη συνταγή για την πιο γρήγορη τυρόπιτα! Τραγανό φύλλο και γέμιση που λιώνει στο στόμα, με μέλι ή χωρίς… είναι μία τυρόπιτα που μας ανεβάζει στους ουρανούς με την υπέροχη γεύση της! Μη σας φοβίσει καθόλου το ότι είναι τηγανητή, δεν κρατάει καθόλου λάδι. Ας δούμε τα υλικά μας.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη μας:
• ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 250γρ. περίπου χλιαρό νερό
• 2 κουταλιές της σούπας μηλόξιδο
• Λίγο αλάτι
Για τη γέμιση:
• 250γρ. φέτα, πικάντικη
• ½ κεσεδάκι γιαούρτι
• Πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά):
• Μέλι
• Σουσάμι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία μαλακή ζύμη ή οποία δε θα κολλάει στα χέρια μας. Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο ή λίγο αλεύρι. Αφού ετοιμαστεί η ζύμη, αν δε βιαζόμαστε την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, διαφορετικά συνεχίζουμε τη διαδικασία. Προτείνω να την αφήσετε για λίγο στο ψυγείο. Αφού περάσει η ώρα, ετοιμάζουμε τη γέμιση τοποθετώντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 10-12 μπαλάκια (εμένα μου βγήκαν 11). Τα ανοίγουμε καλά με τον πλάστη, μέχρι να γίνουν αρκετά λεπτά. Πασπαλίζουμε το φύλλο με ελάχιστο ελαιόλαδο με τοποθετούμε στο κέντρο του φύλλου μια κουταλιά από τη γέμισή μας. Κλείνουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Εγώ τα έφτιαξα σαν φακελάκια. Στην τελευταίες ενώσεις ψέκασα με νερό το φύλλο μας ώστε να κολλήσουν καλά οι άκρες και να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα. Τηγανίζουμε για περίπου 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα, σε μέτρια φωτιά. Σερβίρουμε ζεστά, πασπαλίζοντας με μέλι και σουσάμι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !