Κυριακή της Τυρινής σήμερα, η τελευταία μέρα της εβδομάδας στην οποία επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριών και αυγών. Από αύριο, μπαίνουμε στη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Την Κυριακή της Τυροφάγου λοιπόν, όλες οι νοικοκυρές στο χωριό μου, στην Ανάληψη Μεσσηνίας, για το μεσημεριανό τραπέζι ετοίμαζαν ζεστή ψαρόσουπα, ενώ για επιδόρπιο έφτιαχναν ένα παραδοσιακό γλυκό τη γαλόπιτα, ώστε να κεράσουν όλους τους καλεσμένους τους στο τραπέζι. Το βράδυ έφτιαχναν μακαρονάδες ώστε τα παιδιά να βάλουν ένα μακαρόνι κάτω από το μαξιλάρι τους πριν κοιμηθούν για να δουν ποιον θα παντρευτούν.
Σήμερα λοιπόν, θα σας ετοιμάσω το παραδοσιακό γλυκό της ημέρας, τη γαλόπιτα! Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου η οποία μας το έφτιαχνε με πολλή αγάπη και όλες τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Η γεύση της έχει χαραχθεί στο μυαλό μου και τώρα θα τη μοιραστώ και μαζί σας!
Τι θα χρειαστούμε:
• 1 γάλα ΒΛΑΧΑΣ
• 7 δόσεις νερό, από το δοχείο του γάλατος ΒΛΑΧΑΣ
• 2 βανίλιες
• 4-5 αυγά
• 1 κούπα του τσαγιού + 1/3 σιμιγδάλι χοντρό
• 1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη
• ¾ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
• Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά. Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά. Προσθέτουμε όλα μας τα υλικά, μαζί και τα χτυπημένα αυγά, και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα μας. Δε σταματάμε καθόλου το ανακάτεμα γιατί διαφορετικά θα μας κολλήσει το μείγμα. Παίρνουμε ένα ταψί, όχι μεγάλο, το λαδώνουμε και το πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι. Χύνουμε μέσα όλο μας το μείγμα από την κατσαρόλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220-250 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1 ώρα με 1 ώρα και 10-20 λεπτά. Πανεύκολη συνταγή; Ολόκληρο το σπίτι μοσχοβόλησε χωριό! Περιμένουμε περίπου 3-4 ώρες να πήξει καλά η γαλόπιτα και στη συνέχεια την κόβουμε και τη σερβίρουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !