Μόνο εγώ τρελαίνομαι για πιροσκί ή και εσείς το ίδιο; Αν τρελαίνεστε κι εσείς, σας έχω καταπληκτική παραδοσιακή συνταγή για ποντιακά πιροσκί. Μπορείτε να τα γεμίσετε με ό, τι ποθεί η ψυχή σας και να τα απολαύσετε ζεστά και κρύα. Ας δούμε τα υλικά μας.
Τι θα χρειαστούμε:
• 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου
• 2 φακελάκια μαγιά
• ½ ποτήρι χλιαρό νερό
• ½ ποτήρι χλιαρό γάλα
• 1 + ½ κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
• 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
• 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
• 1 αυγό
• Ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Αφήνουμε για λίγα λεπτά στην άκρη μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να βγάλει φουσκάλες το μείγμα μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το βούτυρο και το αυγό και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι αν δημιουργηθεί μία λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40-60 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει ζυμώνουμε λίγο και κόβουμε τη ζύμη μας σε μικρά μπαλάκια. Τα σκεπάζουμε και αυτά με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 10-15 λεπτά. Ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, αρκετά λεπτό, στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου. Γεμίζουμε με τη γέμιση της επιλογής μας. Εγώ τα γέμισα με πατάτα βραστή και μυρωδικά, λουκάνικο και τυρί, γαλοπούλα και τυρί και φέτα! Βάζουμε στην άκρη της ζύμης νερό ώστε να τη βοηθήσουμε να κλείσει καλά όπως θα τη διπλώσουμε. Διπλώνουμε και κλείνουμε καλά και τις άκρες να μη μας βγει η γέμιση στο τηγάνισμα. Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Προσοχή! Μην καίει πολύ το λάδι σας γιατί θα ροδίσουν απέξω αμέσως χωρίς να ψηθούν. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να φύγει το επιπλέον λάδι και στη συνέχεια σερβίρουμε.
Καλή μας όρεξη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !