Ένα από τα πολλά καλά του να έχεις φίλους στη ζωή σου είναι ότι πάντοτε σε γεμίζουν με καλούδια όταν επισκέπτονται τους τόπους καταγωγής τους. Έτσι έκανε και ο καλός μας φίλος Θάνος που μας έφερε χωριάτικα, χειροποίητα λουκάνικα με πράσο από την όμορφη Καρδίτσα! Έτσι λοιπόν και εγώ είπα να φτιάξω σήμερα ωραιότατους γίγαντες στο φούρνο με καρδιτσιώτικα λουκάνικα. Το λουκάνικο με τα λαχανικά δίνουν μια διαφορετική πεντανόστιμη γεύση στους γίγαντες που ακόμα και οι πιο δύσπιστοι θα γλείψουν το πιάτο τους!
Τι θα χρειαστούμε:
• Μισό κιλό γίγαντες
• 1 χωριάτικο λουκάνικο με πράσο, κομμένο σε ροδέλες
• 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
• 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
• 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
• 1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
• 1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
• 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε ροδέλες
• 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
• Σάλτσα ντομάτας ή ένα πουμαρό
• 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
• Αλάτι και πιπέρι
• Ελαιόλαδο
• Νερό από τους γίγαντες
• Πάπρικα ή μπούκοβο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Από το βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό με λίγο αλάτι. Την επόμενη μέρα, τους στραγγίζουμε, τους ξεπλένουμε καλά και τους βράζουμε για 1.30 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και τσιγαρίζουμε. Αφού περάσουν 2-3 λεπτά προσθέτουμε τις πιπεριές και τα καρότα. Ανακατεύουμε καλά να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα το λουκάνικο και μαγειρεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά μας και βγάλουν όλα τα αρώματά τους. Ρίχνουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας και τον ξύνουμε στον πάτο του τηγανιού να πάει παντού. Στο τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό και το σέλινο, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σε ένα ταψί ρίχνουμε μέσα τους γίγαντες με μία τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε από πάνω τα υλικά μας από το τηγάνι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, με νερό από τους γίγαντες που βράσαμε και με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και αν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση βάζουμε και πάπρικα ή μπούκοβο. Ανακατεύουμε προσεκτικά να μη λιώσουμε τα όσπριά μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα περίπου. Στη μισή ώρα ανακινούμε λίγο το ταψί μας.
Σερβίρουμε με ελιές και με τυρί φέτα.
Θάνο ευχαριστούμε πολύ για αυτά τα υπέροχα λουκάνικα!
Καλή μας όρεξη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !