Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Τα μελομακάρονα της γιαγιάς μου!!!


Η γιαγιάκα μου ήταν χρυσοχέρα. Παρόλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που μας άφησε και εγώ ήμουν μικρούλα, έχω πολλές εικόνες στο μυαλό μου από τις μαγειρικές της. Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, τηγανόψωμα… όλα φτιαγμένα με αγάπη και τόσο νόστιμα!

Κουραμπιέδες ή μελομακάρονα; Η μεγάλη μάχη των Χριστουγέννων κάθε χρόνο! Εσείς τι προτιμάτε; Ποια παχαίνουν περισσότερο; Τι είναι πιο υγιεινό; Ένα μελομακάρονο 50γρ. έχει περίπου 180 θερμίδες και 9,5γρ. λίπους, ενώ ένας κουραμπιές έχει 230 θερμίδες και 13,5γρ. λίπους περίπου. Το μελομακάρονο είναι όμως και πιο υγιεινό, λόγω των συστατικών του - ελαιόλαδο, καρύδια, χυμός πορτοκαλιού. Τα καρύδια είναι πλούσια σε βιταμίνες, το ελαιόλαδο έχει πολλές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, το μέλι βοηθά στο μεταβολισμό, ενώ η κανέλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Οι κουραμπιέδες κάνουν περισσότερο «κακό» – το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, η ζάχαρη είναι παχυντική.

Έχω να σας πω ότι μικρή λάτρευα τους κουραμπιέδες της γιαγιάς! Πουθενά δεν έχω βρει ξανά τη γεύση τους και τη μυρωδιά τους. Και δυστυχώς, δεν έχω βρει πουθενά τη συνταγή της για να σας τους δείξω. Είμαστε όμως όλοι μας τυχεροί, γιατί έχω στα χέρια μου τη συνταγή της για υπέροχα μελομακάρονα! Την βρήκα τυχαία σε ένα συρτάρι στο σπίτι του χωριού στην Ανάληψη Μεσσηνίας! Θα τα αγαπήσετε όπως τα αγάπησα κι εγώ!

Τι θα χρειαστούμε:

Για τα μελομακάρονα:

• 1+ ½ ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
• 1+ ½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
• 1 ποτήρι του κρασιού πορτοκάλι
• 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
• 1 ποτήρι του κρασιού αλισίβα
• 1 φάκελο αμμωνία
• 1+ ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 1 κουταλάκι κοφτό του γλυκού γαρύφαλλο
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1 φάκελο μπέικιν πάουντερ
• 1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:

• 500γρ. νερό
• 800γρ. ζάχαρη
• 150γρ. μέλι
• 3 στικς κανέλα
• 3 γαρύφαλλα
• 1 πορτοκάλι, πλυμένο και κομμένο στη μέση

Για τη σύνθεση:

• Μέλι
• Καρύδια, τριμμένα

Εκτέλεση:

Για την αλισίβα:

Θα χρειαστούμε 2-3 κουταλιές της σούπας στάχτη από καθαρό ξύλο. Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τη στάχτη αφού την κοσκινίσουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό. Μόλις το μείγμα μας έρθει σε βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να κατακάτσει η στάχτη. Φιλτράρουμε το νερό μας και είναι έτοιμο.

Για τα μελομακάρονα:

Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ, την αλισίβα, την κανέλα και το γαρύφαλλο, τα ξύσματα και τη ζάχαρη. Χτυπάμε πολύ καλά για λίγα λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, την αμμωνία και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται και ζυμώνουμε έως ότου δημιουργηθεί μία όμορφη, λεία, γυαλιστερή ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια μας. Παίρνουμε μπαλάκια τη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και ζυμώνουμε σε οβάλ σχήμα. Με έναν τρίφτη ή ένα μαχαίρι δημιουργούμε γραμμές στα μελομακάρονά μας. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανά. Αφού ετοιμαστούν, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για το σιρόπι:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα στικς κανέλας, τα γαρύφαλλα και το κομμένο πορτοκάλι. Βράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφού λιώσει η ζάχαρη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το μέλι. Ανακατεύουμε και το σιρόπι μας είναι έτοιμο. Τοποθετούμε λίγα λίγα τα μελομακάρονά μας μέσα και τα αφήνουμε στο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα. Έτσι τα μελομακάρονά μας θα παραμείνουν τραγανά, δε θα τραβήξουν πολύ σιρόπι. Σε περίπτωση που θέλετε να μαλακώσουν και να τραβήξουν πολύ σιρόπι τα αφήνετε παραπάνω μέσα. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα για να φύγει το επιπλέον σιρόπι.

Για τη σύνθεση:

Τοποθετούμε ένα ένα τα μελομακάρονα σε μια μεγάλη πιατέλα. Κάνουμε μία στρώση. Ρίχνουμε επιπλέον μέλι και τριμμένα καρύδια. Στη συνέχεια, κάνουμε άλλη μία στρώση μελομακάρονα. Ξαναρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδια. Συνεχίζεται η ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε με τα μελομακάρονα.























Φυσικά και θα βρείτε στην αγορά ωραία μελομακάρονα, αλλά το χειροποίητο είναι αλλιώς... Φέτος, πρώτη χρονιά τα έφτιαξα κι εγώ. Και ξέρετε γιατί; Γιατί αυτήν τη χρονιά χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να νιώσουμε τη χαρά και την αγάπη. Γιατί η μυρωδιά από την κανέλα, το πορτοκάλι, το μέλι, το γαρύφαλλο, είναι αυτή που θα φέρει στο σπίτι μας το πνεύμα των Χριστουγέννων! 

Καλή μας όρεξη, καλές γιορτές και του χρόνου με υγεία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !