Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Στο οινοπαντοπωλείο του Χρυσομάλλη στην Καλαμάτα!!!


Μία από τις πιο ιστορικές γωνιές συνάντησης και καθημερινής διασκέδασης είναι η διασταύρωση των οδών Υπαπαντής και Μητροπολίτου Μελετίου στην Καλαμάτα. Εκεί βρίσκεται το Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη, με τη σημερινή του, σύγχρονη βέβαια μορφή – σαν μια ψηφίδα ζώσας Ιστορίας της πόλης, που αναπνέει και ανανεώνεται μαζί της, βοηθώντας τη να διατηρήσει την ψυχή της ενώ αγκαλιάζει τολμηρά το μέλλον. Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από το…1958 που πρωτοάνοιξε το μαγαζί· αρχικά ως μπακάλικο, το οποίο όμως μέσα σε 2 χρονάκια είχε ήδη μετατραπεί σε οινοπαντοπωλείο-ταβέρνα που γνώρισε μετέπειτα πολλές ωραίες κι αξέχαστες στιγμές. Ιδιοκτήτης του ήταν ο Γρηγόρης Γρηγορίου Χρυσομάλλης: ένας από τους πιο γνωστούς κιθαρωδούς και κανταδόρους της Καλαμάτας. Κάθε βράδυ λοιπόν το ταβερνάκι είχε… συναυλία με τραγούδια που αντηχούσαν σε ολόκληρη τη γειτονιά. Μια νύχτα μάλιστα οι καλλίφωνοι της παρέας έκαναν «καντάδα» και στον μακαριστό μητροπολίτη Χρυσόστομο Δασκαλάκη!
Στο Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη σύχναζε πάντα η μισή Καλαμάτα. Από το πρωί πήγαιναν οι γέροντες για τον καφέ τους, κι έπειτα ως αργά το βράδυ περνούσαν διάφορες προσωπικότητες της πόλης. Μέχρι και σήμερα έρχονται πολλοί γνωστοί Καλαματιανοί, που αν και μικρότεροι σε ηλικία λένε με νοσταλγία «ερχόμουν κι εγώ εδώ παλιά, με έφερναν οι γονείς μου…».
Το μαγαζί γέμιζε συνεχώς με ηθοποιούς από τα θέατρα, με μουσικούς από τα ωδεία, με πολύ καλλιτεχνικό κόσμο γενικότερα – αλλά και με καθημερινούς ανθρώπους που το έβρισκαν στο διάβα τους πηγαίνοντας ή ερχόμενοι απ’ τον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής. Αλλωστε το ιστορικό αυτό μαγαζάκι λειτουργούσε πάντοτε κανονικά και ως εμπορικό· μάλιστα ανήμερα της γιορτής της πολιούχου, στις 2 Φεβρουαρίου, πουλούσε και κεριά στους προσκυνητές.
Ηταν πολύ περήφανοι οι ιδιοκτήτες και οι θαμώνες, όχι μονάχα για το στέκι τους αλλά για ολόκληρη τη γειτονιά τους, μέσα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κάτω απ’ το κάστρο, δίπλα στην εκκλησία της Υπαπαντής… Ομως το 1986 οι σεισμοί της Καλαμάτας γκρέμισαν προσωρινά το όνειρο τσακίζοντας κυριολεκτικά την περιοχή – η οποία νέκρωσε για χρόνια.
Το Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη χαρακτηρίστηκε «κόκκινο», προς κατεδάφιση. Και χρειάστηκε να περάσουν 7 ολόκληρα χρόνια μέχρι να ξαναφτιαχτεί και να λειτουργήσει πάλι, το 1993: αυτή τη φορά στο όνομα του γιου του Γρηγόρη, του Παναγιώτη Χρυσομάλλη, με τη μαμά Αιμιλία να μαγειρεύει από ένα-δυο θεσπέσια φαγάκια την ημέρα, ταΐζοντας διάσημους κι άσημους που άρχισαν να συρρέουν ξανά στο μαγαζί, όπως παλιά. Καθηγητές του ωδείου, μουσικοί, ηθοποιοί, επιχειρηματίες, γείτονες, περαστικοί, δοκίμαζαν τότε αυτή τη σπιτική μαγειρική – και μερικοί έρχονται και δηλώνουν μέχρι σήμερα πως τη θυμούνται ακόμα!
Το Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη το Δεκέμβριο του 2014 μπήκε στην τρίτη του επιτυχημένη εποχή: Πρόκειται πια για ένα σύγχρονο παντοπωλείο-μεζεδοπωλείο, που αξιοποιεί τη μακριά παράδοση φρεσκάροντάς τη με μπόλικη δημιουργικότητα. Συνεχίζει μάλιστα να πουλάει επιλεγμένα προϊόντα, από τη Μεσσηνία αλλά κι από μικρούς παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Ζυμαρικά, παξιμάδια, μαρμελάδες, μέλια, ελαιόλαδα, ξίδια, κρασιά, ούζα και τσίπουρα… κοσμούν έναν ολόκληρο τοίχο του μαγαζιού περιμένοντας τους σύγχρονους Λούκουλλους να τα ανακαλύψουν.
Στον τοίχο πίσω απ’ το παλιό ψυγείο-βιτρίνα, δεσπόζει ακόμα η πρώτη ταμπέλα του παλιού καταστήματος… την οποία είχε φιλοτεχνήσει ο σημαντικός Μεσσήνιος ζωγράφος και αγιογράφος Παναγιώτης Λαζαρής. Και στον ζεστό χώρο του μαγαζιού εξακολουθεί να μαζεύεται η μισή Καλαμάτα: Οι παππούδες, όπως πάντα, τα πρωινά πίνουν εδώ το καφεδάκι τους – ενώ από τις 12 το μεσημέρι ως τις 12 τη νύχτα, που λειτουργεί η κουζίνα, από το μαγαζί παρελαύνει πλήθος Καλαματιανών, επισκεπτών και φοιτητών. Οχι μόνο για να δοκιμάσουν τις πολύ ενδιαφέρουσες -κυρίως εποχικές- γεύσεις του μενού, μα και για να βιώσουν τη φροντισμένη αλλά τόσο οικεία ατμόσφαιρα του ιστορικού Οινοπαντοπωλείου Χρυσομάλλη.




















































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !