Τελέσθηκε απόψε στους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία των Πρώτων Χαιρετισμών προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.
O «Ακάθιστος Ύμνος» είναι βαθειά ριζωμένος με το θρησκευτικό συναίσθημα του Λαού προς την Παναγία μας, και άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Λαογραφία.
Κάθε χρόνο αυτή την εποχή αντηχεί στους ναούς το «Άγγελος πρωτοστάτης ουρανόθεν επέμφθη ειπείν τη Θεοτόκω το Χαίρε».
Σύμφωνα με παλαιά παράδοση της Εκκλησίας μας, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, τελείται η ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου σε τέσσερις στάσεις, προς τιμήν της Παναγίας μας, ως βοηθού μας κατά την περίοδο του πνευματικού αγώνα.
Ο Ακάθιστος Ύμνος είναι ένα μεγάλο Κοντάκιο, αποτελούμενο από 24 Οίκους, που οι περισσότεροι έχουν μέσα τους πολλές φορές τη φράση "Χαίρε" προς την Υπεραγία Θεοτόκο (Χαιρετισμοί).
Ποιητής του Ύμνου θεωρείται ο Ρωμανός ο Μελωδός (6ος αιώνας), καίτοι υπάρχουν και άλλες απόψεις.
Η Ακολουθία των Χαιρετισμών, ενταγμένη στο όλο λατρευτικό πρόγραμμα της Εκκλησίας μας, οδηγεί πλήθος ανθρώπων στους ναούς, για να εναποθέσουν την ελπίδα τους στο πρόσωπο της Παναγίας μας.
Είναι από τις δημοφιλέστερες βραδινές ακολουθίες της Εκκλησίας μας, γιατί, εκτός από τη χαρούμενη ποίηση και την πολυφωνική ψαλτική των τροπαρίων τους, πέφτουν μέσα στην ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα των ελληνικών δειλινών.
Στα απόμερα χωριά μας, στα γραφικά Μοναστήρια, αλλά και στις συνοικιακές ενορίες των πόλεων, οι εκκλησιασμοί των Χαιρετισμών έχουν μαζί θρησκευτικό και ειδυλλιακό χαρακτήρα.
Άφθονα την εποχή αυτή τα λουλούδια κι η μοσχοβολιά τους.
Ακούγονται τότε εκεί πιο ευχάριστα τα ρυθμικά τροπάρια του Κανόνα, το γνωστό κοντάκιο «τη Υπερμάχω» και οι ζευγαρωτοί στίχοι των Χαιρετισμών.
Εντυπωσιάζει πάντα τον λαό μας αυτή η αντιζυγία των στίχων του Ακάθιστου, με τις ποιητικές μεταφορές και τα αντίστοιχα ομοιοκατάληκτα «Χαίρε».
«Χαίρε δι' ης νεουργείται η Κτίσις, Χαίρε δι' ης βρεφουργείται ο Κτίστης, Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε...»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !