Από το μακρινό 1982 ήταν βαθιά στο μυαλό αποτυπωμένες οι εικόνες από το Κουρσούμ Τζαμί. Τότε είχα πρωτοεπισκεφθεί την πόλη των Τρικάλων. Τα τελευταία χρόνια το έβλεπα ανακαινισμένο μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο σε διάφορους τουριστικούς οδηγούς. Ήταν μεγάλη η έκπληξη όταν βρέθηκα πριν λίγες μέρες εδώ. Οι εικόνες των εγκαταλελειμμένων στα βάτα ιστορικών κτιρίων της περιοχής που είχα στο μυαλό, έχουν δώσει τη θέση τους σε έναν καλαίσθητο χώρο πρασίνου με μια σύγχρονη πλατεία που τα αναδεικνύει. Στο Τζαμί είχαμε την τύχη να μας ξεναγήσει ο υπεύθυνος της Αρχαιολογικής υπηρεσίας που βρίσκεται εδώ καθημερινά. Το Κουρσούμ Τζαμί, οι ανακαινισμένες παλιές φυλακές, ο Άγιος Κωνσταντίνος, η καφετέρια και ο Ληθαίος δίπλα να κυλά ήσυχα, δημιουργούν μια από τις πιο όμορφες ενότητες της σύγχρονης πόλεως των Τρικάλων.
Στη νότια πλευρά της πόλης, στις όχθες του Ληθαίου, δεσπόζει το Κουρσούμ Τζαμί. Σχεδιασμένο το 16ο αιώνα από τον ονομαστό αρχιτέκτονα της εποχής Σινάν, πήρε το όνομά του από την τουρκική λέξη «κουρσούμ» που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβδοσκέπαστος. Ιδρυτής του είναι ο Οσμάν Σαχ, ανιψιός του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή και διοικητής του Σαντζακίου των Τρικάλων (διοικητική έδρα της οθωμανικής Θεσσαλίας).
Σύμφωνα με την παράδοση, ίδρυσε το τέμενος ως δωρεά στην πόλη για τη θεραπεία του από μια μακροχρόνια ασθένεια. Το 1993 ανακαινίστηκε και χαρακτηρίστηκε ως μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και πλέον χρησιμοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δίπλα στο τέμενος βρίσκεται ο τουρμπές, το οχταγωνικό μαυσωλείο του Οσμάν Σαχ, στο εσωτερικό του οποίου, σήμερα, φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !