Του Ισίδωρου Καρδερίνη
Πριν τρία χρόνια με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 ο βρετανικός λαός αποφάσισε με ποσοστό σχεδόν 52% και με συμμετοχή 71,8% την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σπουδαίο αυτό αποτέλεσμα αποτέλεσε αναμφισβήτητα την πρώτη μεγάλη οδυνηρή ήττα της υπό γερμανικό έλεγχο Ευρωπαϊκής Ένωσης των τραπεζών και των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, ή έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2019, αφού ακριβώς δύο χρόνια πριν είχε ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να αποχωρήσουν από την Ένωση, τελικώς δεν συνέβη λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας με το κατεστημένο των Βρυξελλών. Και δεν επετεύχθη συμφωνία λόγω της αλαζονικής αδιαλλαξίας του κονκλαβίου των Βρυξελλών που προσπαθεί με περίσσια έπαρση να ταπεινώσει τη Μεγάλη Βρετανία και να τη χρησιμοποιήσει έτσι ως φόβητρο και για άλλες χώρες που θα επιθυμούσαν να δραπετεύσουν από τη γερμανική φυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον το Brexit θα συμβεί οριστικά στις 31 Οκτωβρίου 2019, είτε με συμφωνία, είτε χωρίς συμφωνία. Κι αυτό γιατί είναι προτιμότερο ένα άτακτο Brexit από μια κακή συμφωνία που θα λειτουργήσει ολοφάνερα σε βάρος της Μεγάλης Βρετανίας και του βρετανικού λαού. Ταυτόχρονα, αυτή η πράξη της εξόδου, η οποία θα απελευθερώσει τη Μεγάλη Βρετανία από τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει αφενός απόλυτο σεβασμό στη βούληση του Βρετανικού λαού και συγκρούεται αφετέρου με όσους προσπαθούν με διάφορους τρόπους να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο ή και να ματαιώσουν το περήφανο Brexit.
Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι με το Brexit δεν πρόκειται να επέλθει για τη Μεγάλη Βρετανία η συντέλεια του κόσμου, όπως δεν επήλθε όταν επέλεξε να παραμείνει εκτός της ευρωζώνης. Κι όπως βεβαιώνουν μάλιστα εξέχοντες ειδικοί η βρετανική οικονομία μετά από μια βραχυχρόνια προβληματική περίοδο θα ενισχυθεί σημαντικά από ανταγωνιστικής απόψεως. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αμφιβολία για τον οποιοδήποτε διορατικό παρατηρητή και αναλυτή ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Μεγάλη Βρετανία, η οποία θα ανακτήσει πλήρως τη δυνατότητα άσκησης εθνικής πολιτικής σε όλους τους τομείς, θα ευημερήσει έξω από το μη δημοκρατικό και ιδιαίτερα γραφειοκρατικό σχέδιο στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έχει η Γερμανία.
Οι υπέρμαχοι, όμως, της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν επί της ουσίας να ακυρωθεί η βούληση του βρετανικού λαού και να πεταχτεί το δημοψήφισμα στο καλάθι των σκουπιδιών, το αποτέλεσμα του οποίου δεν επέφερε καμία άμεση οικονομική κρίση όπως λανθασμένα προειδοποιούσαν. Έτσι σπέρνουν συνεχώς τον τρόμο, διαβεβαιώνοντας ότι οι συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι εφιαλτικές και χαοτικές, πολύ χειρότερες ακόμα κι από τις βόμβες του Χίτλερ. Μιλούν, λοιπόν, για εξελίξεις και γεγονότα που θα θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την ενότητα της χώρας, για τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα που θα οδηγήσουν τους βρετανούς να σπεύδουν αλαφιασμένοι στα σούπερ μάρκετ, τα πρατήρια και τα φαρμακεία, για «μπλακ άουτ» στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, για όλεθρο των βρετανικών επιχειρήσεων, για καίρια πλήγματα στον εξαγωγικό τομέα και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, για ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία που θα μετατρέψουν τα ταξιδιωτικά σχέδια εκατομμυρίων ανθρώπων σε μια κόλαση καθυστερήσεων, ακυρώσεων και γραφειοκρατίας κ.α.
Όμως όλα αυτά λογικά δεν θα συμβούν γιατί η υπεύθυνη για το μέλλον της βρετανικής οικονομίας και του βρετανικού λαού κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, πιστεύω ότι θα πάρει με σύνεση και αποφασιστικότητα τα κατάλληλα μέτρα, εκπονώντας ένα καλά συντονισμένο σχέδιο εξόδου που θα ελαχιστοποιήσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις του Brexit. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις που έκανε την 1η Αυγούστου 2019 ο υπουργός οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ: «Η οικονομία μας είναι θεμελιωδώς ισχυρή, άρα σήμερα μπορούμε να κάνουμε πολλές επιλογές. Μπορούμε να επιλέξουμε να επενδύσουμε σε σχολεία, στα νοσοκομεία μας, στην εξαιρετική μας αστυνομία για παράδειγμα, αλλά μπορούμε επίσης να προετοιμαστούμε για να αποχωρήσουμε από την ΕΕ και εάν αυτό σημαίνει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, τότε αυτό είναι ακριβώς που θα κάνουμε».
Ταυτόχρονα το Brexit δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο για τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit απειλεί αναμφίβολα την ενότητα της Ένωσης και δημιουργεί ένα παράδειγμα απόσχισης που είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλες χώρες (Domino Effect), ενώ η έλλειψη της βρετανικής οικονομικής συνεισφοράς (περίπου δέκα δισεκατομμύρια ετησίως) θα πλήξει σε σημαντικό βαθμό τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Συγχρόνως οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της Μεγάλης Βρετανίας (η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο) θα επηρεαστούν σημαντικά, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα πάψει να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ και να είναι η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη διεθνώς, παραχωρώντας τη θέση της στις Η.Π.Α και την Κίνα.
Το πλήγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Brexit και μάλιστα χωρίς συμφωνία και η δεδομένη αλληλεγγύη των ΗΠΑ που το συνοδεύει και μεταφράζεται σε μία μεγάλη προνομιακή διμερή εμπορική συμφωνία Μεγάλης Βρετανίας – ΗΠΑ, είναι κάτι πολύ περισσότερο από καίριο και μπορεί να αποδειχθεί εντέλει μοιραίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, τη στιγμή μάλιστα που οι τελευταίες βιώνουν μία μακρόσυρτη οικονομική και πολιτική κρίση, η οποία βρίσκεται σε όξυνση το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Μπροστά, λοιπόν, στον εντεινόμενο ανταγωνισμό ισχύος ανάμεσα στις παγκόσμιες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ε.Ε) είναι περισσότερο από προφανές ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και το αμερικάνικο βαθύ κράτος έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τη γερμανική επιρροή στον χώρο του δυτικού στρατοπέδου και να αναχαιτίσουν με αποφασιστικότητα τη διαδικασία επιβολής των γερμανικών θελήσεων στον ευρωπαϊκό χώρο.
Το όραμα σήμερα, απέναντι στη σαπισμένη, ολοκληρωτική και άκρως νεοφιλελεύθερη γερμανική Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελεί το πιο αποτυχημένο πείραμα οικονομικής και πολιτικής ένωσης μεταξύ διαφορετικών κρατών-εθνών στην ιστορία, δεν μπορεί παρά να είναι η ισότιμη συνεργασία ελεύθερων ευρωπαϊκών λαών και κυρίαρχων ανεξάρτητων δημοκρατικών χωρών από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη.
Κλείνοντας θα ήθελα εμφατικά να τονίσω ότι οι όποιες βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις του Brexit δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να σταθούν ανυπέρβλητο εμπόδιο μπροστά στη βούληση του βρετανικού λαού, ο οποίος έχει γαλουχηθεί με μακραίωνες δημοκρατικές παραδόσεις και με τις καταβολές της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, να απελευθερώσει τη χώρα του από τα σιδερένια δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Ισίδωρος Καρδερίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι μυθιστοριογράφος, ποιητής και αρθρογράφος. Έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην τουριστική οικονομία. Άρθρα του έχουν αναδημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και sites του εξωτερικού. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά και έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και λογοτεχνικές στήλες εφημερίδων. Έχει εκδώσει επτά ποιητικά βιβλία και δύο μυθιστορήματα. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Ισίδωρος Καρδερίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι μυθιστοριογράφος, ποιητής και αρθρογράφος. Έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην τουριστική οικονομία. Άρθρα του έχουν αναδημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και sites του εξωτερικού. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά και έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και λογοτεχνικές στήλες εφημερίδων. Έχει εκδώσει επτά ποιητικά βιβλία και δύο μυθιστορήματα. Βιβλία του έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !