Με μια σεμνή και λιτή τελετή, ανάλογη της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τίμησε ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου και ο Δήμος Χαϊδαρίου τα «100 Χρόνια Μνήμης…», την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στο Μνημείο του Πόντιου Βυζαντινού Ακρίτα στο Χαϊδάρι.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η γ. γραμματέας του συλλόγου κ. Χριστίνα Κοντού και στη συνέχεια ο π. Ιγνάτιος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 353.000 αθώων ψυχών που αφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας τους από τον τούρκικο εθνικισμό.
Στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου στο χαιρετισμό της τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Μάιος, ο πιο όμορφος μήνας του χρόνου, γεμάτος χρώματα κι αρώματα της Άνοιξης, που ο δημιουργός Θεός απλόχερα χαρίζει στη φύση, έμελλε να είναι για τον Ελληνισμό του Πόντου, ο μήνας που σημάδεψε για πάντα τη ζωή του και τη λαμπρή πορεία του μέσα στην ιστορία.
19 Μαΐου 1919 στη Σαμψούντα, δόθηκε επίσημα από το Μουσταφά Κεμάλ το σύνθημα της εξόντωσης του Ελληνισμού του Πόντου, με εμπνευστή του σχεδίου το Γερμανό αξιωματικό Λίμαν Φον Σάντερς και εκτελεστικό όργανο και υπεύθυνο του σχεδίου εξόντωσης τον Τοπάλ Οσμάν και έτσι ξεκίνησε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου…
Η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί μια από τις «λευκές σελίδες» της νεότερης ελληνικής ιστορίας και πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις:
Με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε η πρώτη φάση, (1916 - 1918), υπεύθυνη της οποίας ήταν οι νεότουρκοι εθνικιστές, η οποία τελειώνει το Νοέμβριο του 1918.
Η δεύτερη φάση πραγματοποιείται την περίοδο του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919- 1922) και διαπράχθηκε με την απόλυτη ευθύνη της κεμαλικής ηγεσίας…
353.000 αθώες ψυχές ο τραγικός απολογισμός της παράλογης αυτής πραγματικότητας που έζησε ο Ποντιακός Ελληνισμός, αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες σκορπισμένοι στα πέρατα της γης, για να θυμίζουν το μεγαλείο και τη λαμπρή ιστορία του ελληνισμού αυτού, που κράτησε βαθειά μέσα του την πίστη και την ελπίδα και δημιούργησε τη ζωή του από την αρχή στις νέες πατρίδες που έμελλε να ζήσει.
Γιατί γνώριζε ότι «όποιος σβήνει ένα κομμάτι από το ιστορικό του παρελθόν, σβήνει ταυτόχρονα κι ένα κομμάτι από το παρόν και το μέλλον»…
19 Μαΐου 2019, εκατό χρόνια μετά τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό, όλοι εμείς οι απόγονοι των Τραντέλλενων του Πόντου, αγωνιζόμαστε για την τελική δικαίωση και την αποκατάσταση της αλήθειας, διεκδικώντας την αναγνώριση της γενοκτονίας των προγόνων μας, από τη διεθνή κοινότητα και το τούρκικο κράτος.
19 Μαΐου 2019, ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Με τα μάτια στραμμένα στα βάθη της Ανατολής, εκεί που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, εκεί που 100 χρόνια πριν η ιστορία σταμάτησε την ένδοξη πορεία της και η ζωή, η δημιουργία και η χαρά έδωσαν τη θέση τους στο θάνατο, την καταστροφή, τη θλίψη, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.
Εκεί στις αγαπημένες πατρίδες του Πόντου, που άλλοι τις ονόμασαν «χαμένες» και άλλοι «αλησμόνητες», μα πάνω απ’ όλα είναι για μας οι πατρίδες της ψυχής και της καρδιάς, που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό μας, μέσα από τα ακούσματα των παππούδων και των γιαγιάδων μας.
«Γιατί και οι πατρίδες είναι σαν τους ανθρώπους, πεθαίνουν από τη στιγμή που αρχίζουμε να τις ξεχνάμε. Μα πως να ξεχάσουμε άραγε; Μπορούμε;»
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα της γενοκτονίας και στη μετέπειτα πορεία του ποντιακού ελληνισμού από τον ξεριζωμό του από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου.
Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Μετά τη γενοκτονία τι;» από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης και επίτιμο πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά κ. Χρήστο Γαλανίδη.
Στεφάνι κατέθεσαν, μετά το πέρας της εκδήλωσης, η πρόεδρος του συλλόγου και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι επικεφαλής συνδυασμών, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χαϊδαρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατσάρας, η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ. Σουλτάνα Βαρυτιμιάδη, η λαογράφος-συγγραφέας κ. Έλσα Γαλανίδου - Μπαλφούσια, πρόεδροι και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων του Χαϊδαρίου, φίλοι και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !