Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα από τα σημαντικότερα οδοιπορικά ο ερχομός μας στον Γερολιμένα!!!


Η εξερεύνηση στη Μάνη δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει μια στάση στον όμορφο Γερολιμένα, τον παραθαλάσσιο οικισμό που πιθανότατα πήρε το όνομά του από τον χαρακτηρισμό του ως «Ιερού λιμανιού» στην αρχαιότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011 ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 43 μόνιμους κατοίκους.
Φωλιασμένος σε φυσικό όρμο, ο Γερολιμένας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 85 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας Σπάρτη και 105 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα. Ο Γερολιμένας υπήρξε ορμητήριο των Μανιατών πειρατών.
Πρόκειται για μια ονειρεμένη γωνιά της Μάνης που θυμίζει Νότια Ιταλία… Η μυστηριακή γοητεία της θα σας αιχμαλωτίσει για πάντα!
Τα γαλαζοπράσινα νερά αντανακλούν τα χαρακτηριστικά πέτρινα σπίτια της περιοχής, αναδεικνύοντας τον οικισμό σε έναν από τους ωραιότερους της Λακωνίας. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη χαρακτηριστική «ατμόσφαιρα» της Μάνης, που παραπέμπει στο πολυτάραχο παρελθόν της, αλλά και την υπέροχη θέα προς το ακρωτήριο Ταίναρο.
Με αξιόλογη τουριστική υποδομή, ο Γερολιμένας είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες που εκτιμούν τον διαφορετικό «αέρα» της λακωνικής Μάνης κι αναζητούν έναν προορισμό χαλάρωσης αλλά και εξερεύνησης. Άλλωστε σε όλη την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά μέρη που αξίζουν μια επίσκεψη.
Το ξενοδοχείο Κυρίμαι στον Γερολιμένα της Μάνης ψηφίστηκε ως το πιο ρομαντικό ξενοδοχείο από τα ιστορικά ξενοδοχεία της Ευρώπης!!!
Άλλωστε οι βραβεύσεις είναι κάτι το σύνηθες για το Κυρίμαι που βρίσκεται απέναντι από τους τιτάνιους γρανίτες του Κάβο Γκρόσο.
Η ανακαίνιση των παλιών αποθηκών έγινε με εξαιρετικό γούστο και οι κοινόχρηστοι χώροι και τα υπνοδωμάτια που προέκυψαν χαρακτηρίζονται από μια υψηλή αισθητική. Το πιο καθοριστικό στο ξενοδοχείο αυτό είναι ότι κολυμπά στη θάλασσα και στην ιστορία.
Στέκοντας περήφανα στο λιμάνι του Γερολιμένα από το 1870, το συγκρότημα αντανακλά την ιστορία του τόπου του και νιώθεις σαν βρίσκεσαι σ’ εκείνες τις ημέρες, όταν διαβάζεις την ιστορία του από τα αρχεία του και έξω στο λιμάνι να έχει δέσει αρόδου το ατμοκίνητο καράβι περιμένοντας να φορτώσει «τους όρτυγες».
Η παλιά οιναποθήκη, με την εντυπωσιακή του καμάρα και το παμπάλαιο χρηματοκιβώτιο, και δίπλα της η παλιά ξυλαποθήκη που στεγάζει εκθέματα, κυρίως αρχεία και άλλα τεκμήρια, εκατοντάδες βιβλία, που ήρθαν στο φως κατά τον καθαρισμό του κτιρίου, όλα μαζί ένας πραγματικός θησαυρός που μας ταξιδεύει πίσω σε μια εποχή που βίωσε η Ελλάδα κατά τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα.
Έργο δύο δαιμονίων εμπόρων, του Μιχάλη Κατσιμαντή εμπόρου από τη Σύρο και του πρόγονου των σημερινών ιδιοκτητών Θεόδωρου Κυρίμη εμπόρου και δημάρχου της Μέσα Μάνης, που θέλησαν να τοποθετήσουν την περιοχή της Μάνης στον εμπορικό χάρτη της τότε ελεύθερης Ελλάδας και να την ενώσουν με τη Σύρο, με τον Πειραιά και άλλα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, το Κυρίμαι εκτός του ιστορικού του ενδιαφέροντος βρίσκεσαι στο κέντρο της Μάνης λίγα χιλιόμετρα από το Διρό, την Αρεόπολη, το Πόρτο Κάγιο, τα πυργόσπιτα της Βάθειας και προσφέρεται για εκδρομές ή περιπάτους.
Από την κουζίνα του έχουν περάσει σημαντικοί σεφ και στο πρόσωπο της Μανιάτισσας Σταυριανής Ζερβακάκου βρήκε την τοπική ταυτότητα και τον δυναμισμό που είχε ανάγκη. Τόσο το πρωινό του, όσο και τα γεύματα προσφέρουν γεύσεις που παντρεύουν την τοπική παράδοση με τις πιο σύγχρονες γαστρονομικές αναζητήσεις.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα του συγκροτήματος είναι ο ίδιος ο Αλέξανδρος Κυρίμης, ο ευγενέστατος και φιλόξενος ιδιοκτήτης που μαζί με τον αδελφό του Άρη ανέλαβαν το δύσκολο έργο της αποπεράτωσης του συγκροτήματος (2000-2003) και είναι μια κινητή βιβλιοθήκη μπορώντας να σε καθοδηγήσει σε ότι θέλεις να μάθεις ή να επισκεφθείς στη Μάνη.




















































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !