Για μια ακόμα φορά προχθές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εντόπισε νοθευμένο τυποποιημένο ελαιόλαδο το οποίο πουλιόταν σε συσκευασία με ένδειξη "Εξαιρετικό Παρθένο". Την ίδια ώρα η σιωπή όσων επιχειρηματολογούν υπέρ της τυποποίησης είναι κάτι παραπάνω από εκκωφαντική, ενώ αποδεικνύεται ότι για την προστασία του καταναλωτή δεν αρκεί η συσκευασία και η ετικέτα.
Βεβαίως σε μια... ιδανική κοινωνία οι αποτελεσματικοί έλεγχοι θα απέτρεπαν τις απόπειρες νόθευσης του ελαιόλαδου επειδή οι παράνομοι θα συλλαμβάνονταν αμέσως και θα τιμωρούνταν εξίσου αυστηρά με όσους πωλούσαν αλκοόλ στις ΗΠΑ κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Στην πραγματική οικονομία όμως (και όχι μόνο στην ελληνική), όταν υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους, οι έλεγχοι συνήθως φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα που έφεραν και οι έλεγχοι στην περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Η αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και πετρελαίου, επειδή οι υψηλοί φόροι αφήνουν μεγάλο περιθώριο κέρδους στους λαθρέμπορους, μπορεί να πείσει ακόμα και τον... άπιστο Θωμά ότι οι έλεγχοι δεν μπορούν να αποτρέψουν την παρανομία - απλώς την εμποδίζουν να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Εννοείται ότι όσο αυξάνει το προσδοκώμενο κέρδος τόσο πιο ανεξέλεγκτη γίνεται η κατάσταση, αφού σε αυτή την περίπτωση το μόνο που κάνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι να διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη.
Με δεδομένο λοιπόν ότι οι έλεγχοι αδυνατούν να σταματήσουν τη νοθεία του λαδιού, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να εξετάσουμε αν τελικά νοθεύεται περισσότερο το λάδι που πωλείται απευθείας με ντενεκέ από τον παραγωγό στον καταναλωτή ή οι "επώνυμες συσκευασίες" που βρίσκονται στα ράφια πολλών σούπερ μάρκετ. Κόντρα στις ανοησίες των οπαδών της... ιδανικής κοινωνίας, εκτιμώ ότι μόνο ένας ανόητος παραγωγός θα ρισκάρει να νοθεύσει λάδι που πουλάει σε συγγενείς και φίλους, γιατί κινδυνεύει την επόμενη χρονιά να μείνει χωρίς αγοραστές. Αντιθέτως έχει πολλούς λόγους να μείνει ικανοποιημένος ο αγοραστής ώστε ο παραγωγός να μπορέσει να πουλήσει και την επόμενη χρόνια το προϊόν του. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς του μάλιστα, ο μικρός παραγωγός μπορεί πλέον να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που του δίνει η τεχνολογία, προκαλώντας τον καταναλωτή να ελέγξει επιστημονικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που αγοράζει. Αν δε η αγορά και η πώληση γίνουν μέσα από μια πλατφόρμα διαμοιρασμού της οικονομίας, που θα εγγυάται τη συναλλαγή, τότε το μόνο που μένει να ρωτήσουμε είναι: Γιατί όχι με ντενεκέ;
Έτσι κι αλλιώς, οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού των ελεύθερων συναλλαγών (ειδικά αν υπάρχει και υπερφορολόγηση) οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και σε μια "παράλληλη αγορά" μεγαλύτερη από τη νόμιμη.
Υ.Γ. Τα ίδια ισχύουν και για την αγορά κρασιού και τσίπουρου, αφού σε αντίθεση με τις φαντασιώσεις των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν Νοτιοευρωπαίο να φυτέψει αμπέλι.
Γράφτηκε από τον Θανάσης Λαγός
Γράφτηκε από τον Θανάσης Λαγός
Αυτά που λένε ότι η τυποποίηση ελαιολάδου είναι πιο αφαλής διότι «ελέγχεται», είναι κουραφέξαλα. Ελαιοπαραγωγός είμαι και ως εκ τούτου γνωρίζω πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει στο εμπόριο φίλε Γιώργο!!! Ο κόσμος όμως δεν καταλαβαίνει, και όταν λέω σε κάποιον ότι πουλάω αγνό έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο 0,3-0,5% οξύτητα προς 4 ευρώ το κιλό, μου λένε ότι θα αγοράσω τυποποιημένο διότι είναι «ελεγμένο». ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΝ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν λέμε βιολογικό;
ΔιαγραφήΘα το αγοράσουν και στη διπλάσια τιμή από αυτή που πουλάς εσύ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαααααακριβώς φίλε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα καθε χρονο αγοραζω λαδι φετος για καποιο λογο το λαδι ανεβηκε η τιμη του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπαρχουν παραγωγοι που πουλαν τον "ντενεκε" 80 με 90 ευρω λεγοντας οτι το φετεινο ειναι το καλυτερο λαδι.
Μαλλον θελουν μερικοι να γινουν πλουσιοι και δεν σκεφτεται κανενας τον καταναλωτη μεσα στην κριση οπου το λαδι θα γινει χαβιαρι και υποτιθεται οτι ειμαστε χωρα παραγωγης λαδιου.
Περσι που το λαδι ειχε τα χαλια του γιατι δεν πουληθηκε στην μιση τιμη.
Ευχαριστω
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο αρκεί να είναι κατά επάγγελμα αγροταγ ο εκάστοτε "παραγωγός"
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοτε προλαβες και απαντησες απο ξενυχτη για αυτο μ΄αρεσεις και σε διαβαζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φίλε σου παραχωρώ για ένα χρόνο τη διαχείριση του ελαιοπερίβολου που έχω στη Μεσσηνία και σε αφήνω στο τέλος να καθορίσεις εσύ την τιμή του ντενεκέ συμπεριλαμβάνοντας όλα τα έξοδα μέχρι να φτάσει στην πόρτα του αγοραστή...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν πληρώνεται καλά ο 17λιτρος ντενεκές ούτε με 70, ούτε με 80, αλλά ούτε και με 100 ευρώ. Και για να καταλάβετε τι εννοώ, αυτό το διάστημα βρήκαμε γνωστό επώνυμο ντενεκέ 4 λίτρων προς 33 και 30 ευρώ σε δυο σουπερμάρκετ του Χαϊδαρίου, προς 29,5 ευρώ σε σουπερμάρκετ της Μεσσήνης και προς 25 ευρώ σε συνεταιρισμό πλησίον της Καλαμάτας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιολογικό είναι το ελαιόλαδο που παράγεται κάτω από συγκεκριμένες μεθόδους καλλιέργειας και συνοδεύεται από ανάλογα πιστοποιητικά...
ΑπάντησηΔιαγραφή