Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Η Παναγία Πεταλιδιώτισσα στην Καλαμάτα!!!


Το ιερό κειμήλιο υποδέχθηκε προχθές Πέμπτη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Με πάνδημη πομπή η Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φλαρίου, όπου και εναποτέθηκε για 6ήμερο προσκύνημα.
Ακολούθησε Δοξολογία για την υποδοχή και εν συνεχεία το Μέγα Απόδειπνο. Παρέστησαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Το εκκλησιαστικό πρόγραμμα παραμονής της Εικόνας έχει ως εξής:
- Παρασκευή 23 Μαρτίου, πρωινή προηγιασμένη θεία λειτουργία, 7.30 μ.μ. ακάθιστος ύμνος χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
- Σάββατο, θεία λειτουργία στον Αγιο Νικόλαο, 6 μ.μ. μέγας εσπερινός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
- Κυριακή, αρχιερατική θεία λειτουργία, 6 μ.μ. εσπερινός αποδόσεως του Ευαγγελισμού.
- Δευτέρα, όρθρος και ακολουθία των Ωρών, 6 μ.μ. μέγα απόδειπνον.
- Τρίτη, όρθρος και ακολουθία Ωρών, 6 μ.μ. Ευχέλαιο.
- Τετάρτη, πρωινή προηγιασμένη θεία λειτουργία, 6 μ.μ. μέγα απόδειπνον και αναχώρηση της εικόνας για το Πεταλίδι.



Στοιχεία για την Παναγία την Πεταλιδιώτισσα, μέσα από προφορικές μαρτυρίες και ιστορικά στοιχεία που συγκέντρωσε ύστερα από έρευνα ο Θεολόγος κ. Ι. Μπουγάς:
Από το 1841 κυρίαρχη θέση στην ζωή των κατοίκων έχει η Παναγία Ζωοδόχος Πηγή, η εικόνα της οποίας η επονομαζόμενη Παναγία η Πεταλιδιώτισσα, βρίσκεται στο ναό Ζωοδόχου Πηγής Πεταλιδίου. Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε με θαυμαστό τρόπο από τον Ιωάννη Π. Μαυρομιχάλη κατά το έτος 1841. Μαρτυρείται ότι η αιτία δωρεάς και εικονογράφησης είναι η εξής: Ο Ν.Μ. προύχοντας της περιοχής μετά την Επανάσταση του 1821 είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό το φως του έπειτα από την μάχη με τον Ιμπραήμ στο Νιόκαστρο, ήταν άνθρωπος δίκαιος, πολύπειρος και από την φύση του συνετός, οξύς στο νου, θεοσεβής και αγαπούσε πολύ τις ιερές ακολουθίες και διδαχές όπου και αν γίνονταν, ήταν φωτισμένος από την θεία χάρη και μιλούσε στους συγχωριανούς του για τα μεγαλεία του Θεού, την Ορθόδοξο πίστη της αγάπης και ιδιαιτέρως έπλεκε το εγκώμιο της Θεοτόκου.
Οι συγχωριανοί του τού έλεγαν: Μα πώς πιστεύεις σε εκείνη οπού δεν δύναται να σε φωτίσει; Εάν είχε δύναμη ήθελε να σε θεραπεύσει να μην είσαι τυφλός οπού έχεις τόσο μεγάλη ευλάβεια. Αυτός τούς είπε: Την επόμενη Παρασκευή θα σας δώσω για όσα μου λέτε απόκριση. Αποσύρθηκε στον οίκο του και έδωσε πολλές ελεημοσύνες στους φτωχούς, προσευχήθηκε νηστικός 3 μερόνυχτα αιτούμενος να τον φωτίσουν ο Θεός και η Παναγία. Την ορισμένη ημέρα προσκύνησε την εικόνα της Θεοτόκου στο τέμπλο και κάλεσε τους συγχωριανούς του να τον ακούσουν. Τότε είπε: Δέσποινα και κυρία πάσης κτίσεως Αειπάρθενε Κόρη, καθώς ηξιώθης και εγέννησες αφθόρως τον των απάντων Θεό, ούτως επιτέλεσε και σε εμένα τον αμαρτωλό μικρό θαύμα, δώρισέ μου το φως των ματιών μου και τούτο το χάρισμα στο ζητώ όχι για απόλαυση ιδική μου, διότι έως τώρα ευχαρίστως υπέμεινα την πάθηση αυτή υπό της χάριτος βοηθούμενος, αλλά για να πιστεύσουν οι παρεστώτες ότι αγαπάς τον πονεμένο άνθρωπο και να επιστρέψουν εις την ορθόδοξο πίστη και να κηρύττουν τα μεγαλεία σου. Αυτά λέγοντας με πίστη ανυπόκριτη, είδε ξαφνικά το φώς του. Τότε όλοι δόξασαν τον Θεό.
Αμέσως ο άρχοντας πρόσταξε την δημιουργία εικόνας της Θεομήτορος παραγγέλλοντας την στον ευσεβή αγιογράφο Ιωάννη Μαυρομιχάλη, την οποία δώρησε ένας έμπορος από την Χίο ο Ν.Μ., ο οποίος ήταν παρών στο θαύμα.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !