Στου Κώστα Βασιλειάδη στην Καλαμάτα καταλήξαμε ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, αμέσως μετά την κοπιαστική εξόρμηση στο Μανιάκι, για μανιάτικη μακαρονάδα, ψητή μεσσηνιακή σφέλα Πετρόπουλου, εξαιρετική μπύρα από την κορινθιακή μικροζυθοποιία, κεφτεδάκια σαν αυτά που τρώγαμε όσο ζούσαν οι μαμάδες μας, μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι αντί για σαλάτα και γλυκό καρπούζι και μελιτζανάκι μεταξύ άλλων για επιδόρπιο... όχι μην μας πείτε πλεονέκτες... πεινασμένοι και λιχούδηδες είμαστε... Αυτή τη φορά στου Κώστα συναντήσαμε και έναν εκ των αδελφών της μεσσηνιακής τυροκομικής αλυσίδας ΑΦΟΙ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΙ
Η τσουχτή είναι μια μακαρονάδα με μυζήθρα ξερή, καβουρντισμένη σε βούτυρο και ένα ή δυο αυγά τηγανητά πάνω της. Φτωχό φαγητό σε υλικά, αλλά πολύ δυναμωτικό και χορταστικό. Μην αγανακτείτε με το βούτυρο στο πιάτο. Να σκέφτεστε πως όλα είναι θέμα μέτρου στη ζωή. Κάθε φαγητό είναι πρόσληψη ενέργειας. Αν δεν την καταναλώσουμε με κατάλληλη δραστηριότητα, τότε αποθηκεύεται στο σώμα. Η Μάνη, με την τσουχτή, φέρνει στην ελληνική κουζίνα, μια εξελιγμένη γευστικά χρήση των διαθέσιμων υλικών. Βάζει βούτυρο και όχι λάδι, γιατί το βούτυρο έχει άρωμα και γλύκα. Καβουρντίζει τη μυζήθρα, που είναι ένα άπαχο ξερό τυρί και αναδύει αρώματα έτσι. Βάζει μακαρόνια τρυφερά, σπιτικά ή χυλοπίτες ή ακόμα καλύτερα μακαρόνια με τρύπα. Το αυγό, πάντα μελάτο, δίνει τη σάλτσα που χρειάζεται το πιάτο για μην δείχνει στεγνό. “Τσούζω” τα μακαρόνια στη Λακωνία σημαίνει τα περιχύνω με καυτό ελαιόλαδο ή βούτυρο για να νοστιμήσουν αλλά και για να μην κολλήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα φαγητά του είναι "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ"
ΑπάντησηΔιαγραφή