Ταξίδι στο παρελθόν, ταξίδι αναμνήσεων, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει μια επίσκεψη στο Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου, εδώ που ο χρόνος δείχνει να έχει σταματήσει, στον μοναδικό για όσα περικλείει πνεύμονα πρασίνου της Αττικής που εδώ και δεκαετίες αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και στην μήνιν και την εκδικητικότητα των μικρόψυχων πολιτικών ταγών αυτής της χώρας, που πίσω από ιταμές συμπεριφορές και βερμπαλιστικές εξάρσεις, προσπαθούν να κρύψουν την ανεπάρκειά τους και να δικαιολογήσουν την πολιτική παρουσία τους. Των μάγων της πολιτικής που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, αλλά και ενός λαού - όχλου και χειροκροτητή που άγεται και φέρεται άβουλα στις ορέξεις τους. Δείτε πως έχουν αξιοποιηθεί ανάλογοι χώροι στον υπόλοιπο κόσμο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Ακόμα και η επικράτηση του κομμουνισμού στην πρώην Σοβιετική Ένωση δεν απέτρεψε την τουριστική αξιοποίηση των παλατιών των Τσάρων!
Η Αττική δεν φημίζεται για τους πνεύμονες πρασίνου της. Ωστόσο θα χρειαστεί να διανύσετε μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο των Αθηνών για να φτάσετε σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον που όμοιό του αμφιβάλλω αν βρίσκει κανείς στα προάστια των περισσοτέρων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Τα βασιλικά κτήματα έχουν έκταση 47.000 στρεμμάτων, αν και είναι δυσδιάκριτο που αρχίζουν και που τελειώνουν αφού υπάρχουν περιφράξεις και καγκελόπορτες, ευτυχώς αφύλαχτες πάντως. Το καλό είναι ότι τουλάχιστον η πρόσβαση με το αυτοκίνητο δεν επιτρέπεται. Έτσι, τι καλύτερο για βόλτα με τα πόδια ή με το ποδήλατο.
Βρεθήκαμε στο κτήμα του Τατοΐου πριν από μερικές μέρες και είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά μια αλλιώτικη, μια ζωογόνα πλευρά της πρωτεύουσας που μας έκανε να αναρωτηθούμε πόσοι Αθηναίοι την γνωρίζουν και την επισκέπτονται.
Ο χώρος λόγω της πυκνής του βλάστησης δεν προδίδει εύκολα τον αριθμό των επισκεπτών του, κι έτσι μπορείς να νιώσεις το περιβάλλον αποκλειστικά δικό σου. Άλογο μπορεί να μην δύνασθε να καβαλήσετε, αν και το κτήμα το επισκέπτονται και μέλη των παρακείμενων ιππικών ομίλων, αλλά οι πεζοπόροι και οι ποδηλάτες θα λατρέψουν το κτήμα αφού πραγματικά είναι ένας ιδανικός χώρος, με χαμηλής ή μέτριας δυσκολίας διαδρομές και υψομετρικές διαφορές. Μόνο το πήγαινε - έλα από την κάτω είσοδο πλησίον της ταβέρνας του Λεωνίδα μέχρι τα κεντρικά κτίρια είναι 5 χιλιόμετρα.
Από τη μια λοιπόν, έχουμε ένα υπέροχο τοπίο με δάση, δρόμους, χωμάτινα μονοπάτια, αλλά και κάποια ξέφωτα, ιδανικά για παιχνίδι και πικνίκ, και από την άλλη, μέσα σε αυτό το αυθεντικό φυσικό περιβάλλον συναντά κανείς την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, όπως αυτή διαφαίνεται από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα πολλαπλά κτίρια, πέρα από το θερινό ανάκτορο. Πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο τοποθετημένο στη καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Εδώ ορκίστηκαν κυβερνήσεις, όπως του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου.
Ακόμα και τα βοηθητικά κτίρια, δημιουργούν ένα δέος και σε μεταφέρουν σε παλιότερες δεκαετίες αφού και λόγω της εγκατάλειψης τους, μπορείτε να δείτε αντικείμενα ακόμα και προπολεμικά, όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα εκείνης της εποχής ή ένα φορτηγό που προφανώς θα χρησιμοποιούσε κάποιος κηπουρός ή επιστάτης των ανακτόρων.
Αυτή είναι η καλή πλευρά του κτήματος… Από την άλλη, η δυσάρεστη πλευρά, συνδέεται με την εικόνα που αποκομίζει κανείς ως προς την φροντίδα του. Και σας ερωτώ: Γιατί τα κτίρια, κατά κύριο λόγο, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και την κατάρρευσή τους; Πρόκειται για κτίρια, πανέμορφα τα περισσότερα.
Μα, δεν είναι ντροπή; Τόσο ωραία κτίρια, και να ρημάζουν έτσι; Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και αν βρίσκονταν, θα είχαν κάνει τουλάχιστον ένα μουσείο εδώ πέρα. Είναι κομμάτι της Ιστορίας στο κάτω κάτω, δεν είναι;
Το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου είναι ανοιχτό για το κοινό από την Ανατολή του ήλιου έως και την Δύση. Τακτικές ξεναγήσεις και μόνο τα Σαββατοκύριακα προγραμματίζονται από το Σωματείο Οι Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου με στόχο την ενημέρωση των πολιτών τόσο για την ιστορία του Κτήματος όσο και για την τεράστια περιβαλλοντολογική του σημασία. Ειδικά για τα σχολεία ο χώρος είναι ιδανικός για καθημερινές εκδρομές.
Η είσοδος στο κτήμα γίνεται είτε από την είσοδο της Βαρυμπόμπης ακριβώς πίσω από το Εστιατόριο Λεωνίδας, ή από την είσοδο της Λεύκας. Η απόσταση από την είσοδο της Βαρυμπόμπης είναι αρκετά μεγάλη για να φτάσει κανείς στον Ιστορικό πυρήνα του κτήματος. Η πρόσβαση από την είσοδο της Λεύκας στον Ιστορικό πυρήνα είναι ευκολότερη. Στο Κτήμα υπάρχει Αστυνομικός σταθμός και 24ωρη φύλαξη του χώρου. Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος του κοινού σε κτίρια. Επίσης οφείλουν όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το που παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Είναι πολύ σημαντικό οι είσοδοι του κτήματος να παραμένουν ανοικτές καθώς και η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Χαλκίδας για την άνετη μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων και οχημάτων του Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας.
Στο κτήμα μπορείτε να περιηγηθείτε στα κτίρια, να περπατήσετε στα μονοπάτια, να κάνετε βόλτα με τα σκυλιά σας, να κάνετε ποδήλατο. Εξαιρετική διαδρομή είναι αυτή προς την τεχνητή λίμνη Κιθάρα η οποία έχει εξαιρετική θέα στο Λεκανοπέδιο και είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Είναι από τα πρώτα έργα οδοποιίας των Κυβερνήσεων Κουμουνδούρου με έτος κατασκευής το 1876 όπως μαρτυρούν οι πέτρινες επιγραφές στην κορυφή των γεφυριών.
Στην ανατολική πλευρά της Πάρνηθας και σε υψόμετρο 600 μέτρων, το τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα το κέντρο της Αθήνας. Αντίθετα, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτό. Εικόνες που θυμίζουν κάτι από Άλπεις, εικόνες παραμυθένιες. Μια λίμνη που δημιουργήθηκε κατά λάθος, ανάμεσα στο πυκνό πευκοδάσος, τις βελανιδιές και τα πλατάνια, άγνωστη στους περισσότερους, περιμένει όλους να την εξερευνήσουν.
Ο λόγος για τη λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '70 από κατασκευαστικό λάθος, και συγκεκριμένα όταν, καθώς φτιάχνονταν οι υποδομές της περιοχής, έκλεισαν με αναχώματα οι κοίτες ενός χειμάρρου. Τα νερά άρχισαν να συσσωρεύονται στην περιοχή και έτσι δημιουργήθηκε μια λίμνη έκτασης 5.000 τ.μ. και με βάθος που φτάνει σε κάποια σημεία τα 5 μ. Το όνομά της το οφείλει στην κοντινή κορυφή Μπελέτσι, ωστόσο είναι γνωστή και ως λίμνη Κιθάρα, λόγω του σχήματός της.
Η λίμνη σήμερα αποτελεί μια υδάτινη όαση της περιοχής, όπου βρίσκουν καταφύγιο πλήθος αποδημητικών πουλιών, ενώ στα νερά της συναντά κανείς συχνά κύκνους και πάπιες. Η περιοχή είναι διαμορφωμένη έτσι, με παγκάκια και παιδικές χαρές, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν το τοπίο και οι μικρότεροι να απασχολούνται παίζοντας. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας που θα επισκεφτούν τη λίμνη υπάρχουν πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία και ποδηλασία.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, χτισμένο σε ένα ξέφωτο του οροπεδίου Αγίας Τριάδας - Κατσιμιδίου, από όπου μπορεί να απολαύσει κανείς την υπέροχη θέα προς το Λεκανοπέδιο. Εκτός από το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος στο δάσος υπάρχουν και άλλα εξωκλήσια, όπως του Αγίου Μερκουρίου και τα μοναστήρια της Βαϊοφόρου και της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας.
Στο κτήμα υπάρχουν πολλοί ανοιχτοί χώροι όπου μπορείτε να απολαύσετε το πικνίκ σας. Δώστε μεγάλη σημασία στα σκουπίδια σας. Κάδοι απορριμμάτων υπάρχουν σε αρκετά σημεία του κτήματος. Για τους λάτρεις της Ιππασίας το Κτήμα Τατοΐου είναι ιδανικός προορισμός. Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι απαγορεύονται παντός είδους μηχανοκίνητα οχήματα στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος.
Σκιερά μονοπάτια, ποδηλατικές διαδρομές, οικογένειες σε πικνίκ, καταπράσινα τοπία, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και όμορφα κτίρια που γερνούν ξεχασμένα. Ο φακός μας σας μεταφέρει εικόνες κι εντυπώσεις από το Τατόι.
Μαμάδες με καροτσάκια, ζευγάρια με ποδήλατα, παρέες που απλώνουν τραπεζομάντηλα του πικνίκ κάτω από τα δέντρα, παιδιά που τρέχουν με τα σκυλάκια και τα ποδήλατά τους, ένας ζωγράφος που έχει στήσει το τελάρο του μπροστά από το ανάκτορο, ένας κύριος με τον εννιάχρονο γιο του που μας ρωτά αν είναι ακόμα επισκέψιμοι οι Βασιλικοί Τάφοι, «είχα έρθει τότε που πέθανε η Φρειδερίκη» μας λέει...
Η μισή Αθήνα μοιάζει να είναι εδώ πάνω, στα μονοπάτια που ξεκινούν από την τριπλοκλειδωμένη κίτρινη καγκελόπορτα και διασχίζουν τα 47.000 στρέμματα των πρώην βασιλικών κτημάτων στο Τατόι.
Τι και αν χρειάζεται φαντασία για να μαντέψεις ότι η είσοδος βρίσκεται πίσω από μια μισοκατεστραμμένη κορδέλα που γράφει «Ελληνική Αστυνομία» και μία σκουριασμένη καγκελόπορτα, η οποία παραμένει πάντα κλειστή; Τι κι αν πρέπει να κάνεις ακροβατικά, αν είσαι για παράδειγμα μαμά με καροτσάκι, για να περάσεις από την τρύπα στο συρματόπλεγμα, που είναι τώρα πια η επίσημη είσοδος στο Τατόι; Κανείς δε μοιάζει να πτοείται.
Σε αποζημιώνουν άλλωστε οι διαδρομές, τα καταπράσινα τοπία, τα σπάνια δέντρα που φυτεύτηκαν εδώ στα τέλη του 19ου αιώνα για να δημιουργήσουν ένα δάσος σχεδόν εκ του μηδενός, η ησυχία που όσο περισσότερο σκέφτεσαι πως βρίσκεσαι μόλις μισή ώρα μακριά από την Αθήνα τόσο περισσότερο σε εντυπωσιάζει, και η αρχιτεκτονική των πιο αναπάντεχων κτιρίων, από τους στάβλους μέχρι το οινοποιείο, και από το κτίριο της φρουράς μέχρι τον ξενώνα. «Τατόι» δεν είναι μόνο το ανάκτορο, αλλά σαράντα συνολικά κτίρια, εκ των οποίων τα εικοσιεννιά έχουν ανακηρυχθεί δικαίως διατηρητέα.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, το Τατόι, που ανήκει από το 2003 στο Ελληνικό Δημόσιο, θα γίνει ένα περιαστικό - μητροπολιτικό πάρκο που θα εκτείνεται σε 23.500 στρέμματα, από το σύνολο των 47.000 του κτήματος. Το πάρκο θα είναι επισκέψιμο όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ εντός του προτείνεται να λειτουργήσουν δύο μουσεία: ένα στο κτίριο των ανακτόρων και ένα στο κτίριο της φρουράς των ταφικών μνημείων.
Προβλέπεται, επίσης, να επαναλειτουργήσει το οινοποιείο που κάποτε λέγεται ότι παρήγαγε ένα από τα καλύτερα κρασιά της Αθήνας, και η μονάδα μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων. Στην πρόταση τέλος, περιλαμβάνεται η λειτουργία και άλλων χώρων αναψυχής με αναβάθμιση των υπαρχόντων, καθώς και η κατασκευή περισσοτέρων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων.
Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, εμείς βεβαιωνόμαστε πως έχουμε διαθέσιμη μνήμη στη φωτογραφική μηχανή και ανηφορίζουμε για να απολαύσουμε ένα τοπίο που, παρ’ όλες του τις ελλείψεις και την εγκατάλειψη, παραμένει ό,τι καλύτερο και κοντινότερο έχει να επιδείξει η Αθήνα σε εξοχή!
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!
Ειναι υπεροχο κριμα που οι υπευθυνοι δεν το φροντιζουν οπως πρεπει και να το απολαμβανει ο απλος κοσμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦωτογραφιες οπως παντα υπεροχες μπραβο για την ξεναγηση