Φεύγοντας από την Αρεόπολη πήραμε το δρόμο προς Κότρωνα και Σκουτάρι περνώντας από Πύρριχο, Χιμάρα, Λουκάδικα και Φλομοχώρι. Το τοπίο κάποτε σε αποζημίωνε, με το πράσινο να φτάνει από τα βουνά ως τις παραλίες. Αυτή τη φορά φωτογραφίσαμε καμένα δέντρα ως τη θάλασσα. Εκεί έλαβε τέλος ο πύρινος εφιάλτης μη έχοντας κάτι άλλο να κάψει στο διάβα του. Η ζωή των κατοίκων του Κότρωνα και των γύρω χωριών δοκιμάστηκε το φετινό καλοκαίρι από τη μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή. Ωστόσο, ο οικισμός στην Ανατολική Μάνη πρέπει και προσπαθεί να επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς.
Όπως μας είπαν οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του Κότρωνα, πέρασαν δύσκολες ώρες, αλλά παρά την καταστροφή η ζωή συνεχίζεται. Ο κεντρικός Κότρωνας παρέμεινε καταπράσινος, γιατί δραστηριοποιήθηκαν κάτοικοι και επιχειρηματίες με δικά τους μέσα και έσωσαν το χωριό ως την παραλία. Έσωσαν ό,τι πρόκαναν, όμως κάηκαν περιφερειακά 10 σπίτια, πάνω από 10.000 ελαιόδεντρα και όλες οι ζωοτροφές.
Θυμούνται με θλίψη τον πύρινο εφιάλτη και τον περιγράφουν: Οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι και έτρεχαν αλλόφρονες στον μόλο για να σωθούν. Ανοίξαμε τις ομπρέλες στην παραλία και τους δώσαμε σεντόνια και μαξιλάρια για να κοιμηθούν... Επί τέσσερις ώρες καιγόταν ο τόπος και οι φλεγόμενες ελιές στο βουνό, έμοιαζαν με καντήλια… Υπήρξαν αστοχίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, ώστε να μην πάρει διαστάσεις η φωτιά... Τώρα προσπαθούμε να μπούμε στους κανονικούς μας ρυθμούς… Κινδυνεύσαμε από τη φωτιά, η οποία είχε φθάσει έναν δρόμο πάνω από το σπίτι μας, αλλά με τη βοήθεια των εθελοντών, γλιτώσαμε... Αυτό που ζήσαμε, ούτε που μπορούσαμε να το φανταστούμε... Οι τουριστικές υποδομές δεν έχουν υποστεί ζημιές, το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη διακοπή του ρεύματος, τουρίστες έφυγαν τρομοκρατημένοι, λόγω της φωτιάς, αλλά επέστρεψαν για να συνεχίσουν τις διακοπές τους, το ζητούμενο είναι τώρα να μην υποστεί ζημιά η τουριστική κίνηση, κοιτάζοντας το βουνό απ’ όπου πέρασε η φωτιά, κλαίει η ψυχή σου…
Ο Κότρωνας είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός υπόδειγμα της παραδοσιακής μανιάτικης αρχιτεκτονικής, χτισμένος στην καρδιά της Ανατολικής (Προσηλιακής) Μάνης, σε όμορφη παραθαλάσσια τοποθεσία. Στο μικρό μόλο του δένουν βάρκες και καΐκια. Πάνω από τον Kότρωνα υψώνεται ο Σαγγιάς, συνέχεια του Tαΰγετου προς νότον.
Aπό την περιοχή του Kότρωνα έως το ακρωτήρι Tαίναρο, νότιο άκρο της Πελοποννήσου, είναι χτισμένα τα χωριά και οι μικροί οικισμοί της Προσηλιακής (Mέσα) Mάνης, ξεχωριστά αρχιτεκτονικά σύνολα με πύργους, πυργόσπιτα και παλαιές εκκλησίες, όπου κυρίαρχα χαρακτηριστικά είναι η πέτρα και το φως.
Η Μάνη ήταν ένας πολύ φτωχός τόπος. Οι γυναίκες, με το λιγοστό στάρι έφτιαχναν αλεύρι, και με λίγο λάδι μαγείρευαν τον «πασπαλά». Έριχναν στο τηγάνι λίγο αλεύρι, το ανακάτευαν με το λάδι, και από πάνω έβαζαν ό,τι είχαν. Προσθέτοντας λίγη γλύνα από τον χοίρο έφτιαχναν τον «χουροπασπαλά», εάν είχαν ορτύκι έφτιαχναν τον «αρδυκοπασπαλά» (αρδύκια λένε εδώ τα ορτύκια, που είναι πολλά στην περιοχή, γιατί είναι πέρασμα των πουλιών). Για γλυκό είχαν στις γιορτές τις δίπλες, για να «διπλώσει» η χαρά. Αλλά και τα λαχανοπιτάκια, γεμισμένα με όλα τα λαχανικά που μπορεί να βρει η νοικοκυρά!
Στον Κότρωνα, άριστοι γνώστες των μυστικών της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, προσφέρουν στους πελάτες και στους φίλους υπέροχες γεύσεις και πρωτότυπες μαγειρικές δημιουργίες. Ο επισκέπτης εδώ μπορεί να απολαύσει ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των γαστριμαργικών απολαύσεων. Περνώντας από εδώ προγραμματίστε μια στάση στα μαγαζιά της παραλίας για φαγητό και γιατί όχι και την ολιγοήμερη διαμονή σας στα εξαιρετικά καταλύματα που υπάρχουν στην περιοχή και θα μας θυμηθείτε... και αν μη τι άλλο θα συμβάλετε και στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας τώρα που οι άνθρωποι εκεί το έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !