Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Στη μυριοστόλιστη Λαγκάδα της Μάνης!!!


Αναρριχώμενη στις πλαγιές μιας λοφοσειράς που αφήνει το βλέμμα ελεύθερο να διανύσει την απόσταση μέχρι τη θάλασσα, όπου και ο όρμος Τραχήλα, είναι ένα γνήσιο υφάδι του αγροτικού μόχθου και της αρχιτεκτονικής αισθητικής που συνδυάζει τη σταχτοπράσινη φυλλωσιά της ελιάς με τις ουρονόβλεφες κεραμιδωτές στέγες των Πυργόσπιτων.
Η Λαγκάδα είναι ένα γνήσιο χωριό αρχιτεκτονικής αισθητικής, με πυργόσπιτα και σπίτια με κεραμιδένιες στέγες. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένη στις πλαγιές ενός λόφου με εκπληκτική θέα, ανάμεσα σε δύο μεγάλα λαγκάδια, στα οποία οφείλει και το όνομά της.
Ήταν εμπορικός οικισμός και στην αρχαιότητα υπήρξε πέρασμα της οδού που οδηγούσε από τη Σπάρτη στα Μεσσηνιακά παράλια.
Η ιστορία της ξεκινά επί Μάρκου Αυρηλίου, με την κατάληψη του διπλανού οικισμού Θαλάμες που μέχρι τότε ανήκε στη Σπάρτη, από τους Ρωμαίους. Οι Ρωμαίοι εγκατέστησαν τους στάβλους τους στην Λαγκάδα και τη σωματοφυλακή τους στον οικισμό Σωματιανά, απ' όπου προέρχεται και η ονομασία τους. Με τον καιρό λοιπόν δημιουργήθηκε ο οικισμός που κατοικήθηκε από Ρωμαίους πολίτες των οποίων τα ονόματα εξελληνίστηκαν, κρατώντας όμως μέχρι σήμερα τη λατινική τους ρίζα. Το 1336 παραχωρήθηκε στον ευγενή Νικολό Ατσαγιόλι και μετέπειτα Βάιλο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, ως φέουδό του. Το 1503 κυριάρχησε στη Λαγκάδα η οικογένεια του Βούλτσου ή Μπούλτσου, εξού και η ονομασία της περιοχής Μπουλτσιάνικα στο Βόρειο μέρος του χωριού. Το 1805 επισκέφτηκε το χωριό κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στον ελλαδικό χώρο, ο Άγγλος στρατιωτικός, τοπογράφος και αρχαιολόγος Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ, ο οποίος κάνει αναφορά στον οικισμό.
Υπάρχει πλήθος Ιερών Ναών και Μονών στον οικισμό, όπως ο Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία, ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης, η Ιερά Μονή Παναγίας του Καβελλάρη χτισμένη το 1673, η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, ο Ιερός Ναός Αγίου Στρατήγου, ο Ιερός Ναός Αγίων Πάντων, ο Ιερός Ναός Κοίμησης Θεοτόκου κ.α.
Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου, όπου φυλάσσονται σε λάρνακα τα οστά του εκχριστιανιστή της Μάνης, που καταγόταν από την Αρμενία, Άγιου Νίκωνα του Μετανοείτε που πέθανε στην Λαγκάδα.
Αξιόλογη η Βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, η Αγία Τριάδα του 11ου - 12ου αιώνα με εντοιχισμένα μάρμαρα και ο ναός της Αγίας Σοφίας του 13ου αιώνα στο κοιμητήριο του χωριού.
Ο σταυροειδής ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα είναι 1.000 ετών και ιδρύθηκε ως Άγιος Βλάσιος, ενώ μετονομάσθηκε το 1866 από την οικογένεια των Κτεναβέων που ήταν ιδιοκτήτες της. Έχει τρούλο, καμπαναριό, μαρμάρινο τέμπλο και ωραιότατη τοιχοποιία με εντοιχισμένα μάρμαρα και δυο στρώματα αγιογραφιών.
Από τη Λαγκάδα ήταν ο ζωγράφος Αναγνώστης, ο οποίος μαζί με το Νικόλαο από το Νομιτσί, αγιογράφησαν το 1750 την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Σκουτάρι, αλλά και πλήθος εκκλησιών στην ευρύτερη περιοχή.
Στη Λαγκάδα σώζονται αρκετοί πύργοι, όπως ο πενταόροφος πολεμόπυργος του Καπιτσίνου, ο τετραώροφος του Οικονομέα (1757), ο Πύργος Γουλάς των Μιχαλιτσιάνων, η τριώροφη κατοικία του Κισκήρα (1859) κ.α.
Η Λαγκάδα είναι ένας από τους δύο χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς της Μεσσηνίας μαζί με τις Θαλάμες και ένας από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς στην Πελοποννήσο!

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!
















































1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο οδοιπορικό, εξαιρετικό κείμενο και φωτογραφικό υλικό. Το βουνό 🗻 Πυραμίδα ενδιαφέρον και εντυπωσιακό, για μένα που δεν γνώριζα το χωριό πρωτόγνωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !