Είκοσι χρόνια κράτησαν περίπου οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στη Μητρόπολη Αθηνών. Τις προηγούμενες ημέρες τα συνεργεία της εταιρείας που έχουν αναλάβει την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών, εργάστηκαν με πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου να αποσυναρμολογήσουν και να κατεβάσουν τις σκαλωσιές.
Όμως, ο στόχος να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ώστε να τελεσθούν οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελικά δεν επιτεύχθηκε. Όπως διαπιστώσαμε κατά τη σημερινή μας επίσκεψη, ο περιβάλλων χώρος εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένος και να χρειάζεται διαμόρφωση. Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε είναι οι πρώτες έπειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια χωρίς ο Ναός να είναι περικυκλωμένος από τις σκαλωσιές.
Το κόστος της αναστήλωσης του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών ήταν αρκετά υψηλό, ενώ σημειώθηκε και μεγάλη καθυστέρηση λόγω έλλειψης πόρων.
Το κτίριο που χτίστηκε το 1863, είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό του 1981, ενώ "τραυματίστηκε" και από την σεισμική δόνηση του 1999. Την κατάσταση πιθανόν να επιδείνωσαν και οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας του ΜΕΤΡΟ που διέρχεται κάτω από τα θεμέλια του Ναού. Άλλωστε είχαν γίνει μελέτες και είχε ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τον σκοπό αυτό. Μετά τον πρώτο σεισμό, ξεκίνησαν οι μελέτες για να αποκατασταθούν οι ζημιές, καμία εργασία όμως δεν ξεκίνησε μέχρι το 1999 που σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός. Αυτός αποτέλεσε και την αφορμή για να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη μελέτη αποκατάστασης.
Η πιο κρίσιμη χρονιά για τη Μητρόπολη ήταν το 2010, όταν υπεγράφη με την τεχνική εταιρεία η σχετική σύμβαση και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης. Η δημοσιονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα όμως στα μέσα της ίδιας χρονιάς διέκοψε για ένα χρόνο τη χρηματοδότηση των εργασιών που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Όμως, απ’ ότι φαίνεται, ήρθε πλέον η ώρα της Ανάστασης κυριολεκτικά και μεταφορικά για τον πολύπαθο Ναό. Τον ερχόμενο μήνα θα γίνουν και επίσημα τα εγκαίνια μετά την αποκατάσταση των ζημιών εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ στην εξέδρα που βρίσκεται στην Πλατεία θα τελεσθεί απόψε η ακολουθία της Αναστάσεως.
Φίλες και φίλοι Καλή Ανάσταση όπως την προσδοκά ο καθένας από εσάς!!!
Φίλες και φίλοι Καλή Ανάσταση όπως την προσδοκά ο καθένας από εσάς!!!
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!
Ένα ξεχασμένο επί αιώνες ποτάμι της αρχαίας Αθήνας, η πηγή του οποίου ήταν στη νότια πλευρά του Λυκαβηττού, το οποίο διέσχιζε όλη την τότε πόλη, περνώντας από τη σημερινή Πλατεία Συντάγματος, και ακολουθούσε στη συνέχεια τη διαδρομή προς τον Κεραμεικό, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο μητροπολιτικός ναός της πρωτεύουσας συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι κλειστός, αφού τα έργα αποκατάστασης διαρκούν περισσότερο από επτά χρόνια. Ο καταστροφικός σεισμός της Πάρνηθας το 1999, εκτός από τις καταστροφές στις λαμπρές αγιογραφίες αλλά και τα προβλήματα στατικότητας στο μεγαλοπρεπές οικοδόμημα, έφερε στο φως και ένα ακόμα πρόβλημα, η επίλυση του οποίου αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη: Το σαθρό υπέδαφος (λόγω του Ηριδανού, ο οποίος είχε μετατραπεί σε αποξηραμένο βούρκο) που αποκάλυψαν οι εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν το 2009, χρειάστηκε να γεμίσει από δεκάδες τόνους μπετόν - παρέμβαση που δυσκόλεψε πολύ τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς που επιμελούνται τις εργασίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ναός, με χωρητικότητα 1.000 και πλέον ατόμων και με ρεκόρ τέλεσης μυστηρίων έως το 1999, είχε λαβωθεί ήδη από τον σεισμό του 1981 και τα 5,9 Ρίχτερ της Πάρνηθας δημιούργησαν συνθήκες επικινδυνότητας, που με το πέρασμα των χρόνων επιδεινώνονταν. Χρειάστηκε να φτάσει το 2007-2008 ώστε οι ειδικοί του υπουργείου Πολιτισμού να αποφανθούν ότι έπρεπε ο ναός να κλείσει και να ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τα έργα στατικότητας, ενώ περίπου 1,8 εκατ. ευρώ κοστίζει η συντήρηση των αγιογραφιών, που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές. Στην πορεία των πρώτων έργων άρχισαν να παρουσιάζονται επιπλέον προβλήματα. Η γραμμή του ΜΕΤΡΟ, που περνά σχεδόν από κάτω από τον ναό, και οι κραδασμοί των συρμών αποδείχθηκαν ένα επιπλέον ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Σημαντικές παρεμβάσεις αντιστήριξης έγιναν από το ΜΕΤΡΟ, ενώ οι ειδικοί που κλήθηκαν να εξετάσουν τα ηλεκτρολογικά διαπίστωσαν ότι τα ατέλειωτα χιλιόμετρα καλωδίων και οι άλλες εγκαταστάσεις, που χρονολογούνταν από το 1952, έπρεπε επίσης να αντικατασταθούν για λόγους ασφαλείας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Μητρόπολη των Αθηνών, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, όπου δεσπόζει το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου και διετελέσαντος πρωθυπουργού Δαμασκηνού, είναι τρίκλιτη βασιλική, με τρούλο. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή της δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για τα δεδομένα της εποχής. Χρειάστηκε να πωληθεί μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας και να γίνουν μεγάλες δωρεές από σημαίνοντες παράγοντες της δημόσιας ζωής, με κυριότερους τον βασιλέα Όθωνα, αλλά και την οικογένεια Σίνα, των μεγάλων εθνικών ευεργετών. Η αρχική σκέψη ήταν να κατασκευαστεί ο ναός στην οδό Πανεπιστημίου. Τελικά η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή, καθώς η περιοχή κρίθηκε από τον Δήμο της Αθήνας «απόκεντρος και ερημική». Τελικά, επελέγη η λεγόμενη «παλαιά πόλη», στη θέση του συγκροτήματος κτιρίων της τουρκοκρατίας, τα οποία κατεδαφίστηκαν, με μία και μόνη εξαίρεση, τη βυζαντινή εκκλησία της Γοργοεπηκόου. Τα Χριστούγεννα του 1842, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος, αλλά οι εργασίες, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν υλικά από δεκάδες κατεδαφισμένους ναούς της Αθήνας, σταμάτησαν μερικούς μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1843, λόγω έλλειψης χρημάτων. Μετά την αναχώρηση του αρχικού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν, έγινε νέος διαγωνισμός το 1846 για την αναθεώρηση των αρχικών σχεδίων. Νικητής ήταν ο Δημήτριος Ζέζος, ενώ μετά τον θάνατό του, το 1857, η επίβλεψη πέρασε στον Γάλλο αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ. Αυτός λέγεται ότι επέλεξε πώς θα ήταν το τελικό επιστέγασμα στα κωδωνοστάσια και το οριστικό ύψος του τρούλου. Η αγιογράφηση και η διακόσμηση ανατέθηκαν στους ζωγράφους Σπ. Γιαλινά και Κωνσταντίνο Φανέλλη. Τα γλυπτικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα κιονόκρανα και ο άμβωνας ήταν του γλύπτη Γεώργιου Φιτάλη. Τα εγκαίνια της μητρόπολης έγιναν με κάθε μεγαλοπρέπεια τον Μάιο του 1862. Η συνολική δαπάνη έφτασε τις 650.000 δραχμές (400.000 από πώληση οικοπέδων της Εκκλησίας, 80.000 από τον Δήμο Αθηναίων, 20.000 πρόσφερε ο βασιλέας Όθων, 10.000 ο Γεώργιος Σίνας, 86.000 ο υιός Σίμων Σίνας και τα υπόλοιπα χρήματα συγκεντρώθηκαν από εράνους). Στο εσωτερικό του ναού, σε μαρμάρινη λάρνακα, φυλάσσεται το σκήνωμα του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, καθώς και της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Μητρόπολη Αθηνών είχε τελεστεί με μεγάλη λαμπρότητα ο γάμος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με την Άννα-Μαρία, με την οποία είχε γνωριστεί πέντε χρόνια νωρίτερα, στην Κοπεγχάγη, όταν εκείνη ήταν 16 ετών. Κουμπάροι τους ήταν ο σημερινός βασιλιάς της Νορβηγίας, Χάραλντ, και ο Κάρολος της Μεγάλης Βρετανίας. Παράνυμφοι ήταν οι πριγκίπισσες Κλαρίσα, Άννα της Μεγάλης Βρετανίας, Χριστίνα της Σουηδίας, Ειρήνη της Ελλάδας, Τατιάνα και Μαργαρίτα της Ρουμανίας. Ατέλειωτη ήταν η λίστα των γαλαζοαίματων που είχαν δώσει το "παρών". Δεν ήταν όμως αυτός ο μοναδικός γάμος που γέμισε ασφυκτικά το εσωτερικό, αλλά και το προαύλιο της μητρόπολης. Την 1η Μαΐου 1967, δύο ινδάλματα της εποχής, ο "στρατηγός" του ελληνικού ποδοσφαίρου, Μίμης Δομάζος, και η αξέχαστη Βίκυ Μοσχολιού, έγιναν και επισήμως ζευγάρι. Τα δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για περισσότερους από 30.000 ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για να αποθεώσουν τα είδωλά τους. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι από την κοσμοσυρροή προκλήθηκαν ζημιές, που έφτασαν το τεράστιο για την εποχή ποσό των 15.000 δραχμών, το οποίο πλήρωσε το ίδιο το ζευγάρι. Ο Καθεδρικός Ναός των Αθηνών όμως δεν είναι συνδεδεμένος μόνο με ευτυχισμένες στιγμές νέων και διάσημων ζευγαριών, αλλά και με αποχαιρετισμούς σπουδαίων προσωπικοτήτων. Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 1968 και αφού είχε προηγηθεί ένα λαϊκό προσκύνημα από εκατοντάδες χιλιάδες λαού στο παρεκκλήσι της μητρόπολης, ο Γεώργιος Παπανδρέου κηδεύτηκε και η κηδεία του μετατράπηκε σε κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά της χούντας. Στις 26 Ιουνίου 1996 εψάλη στον Μητροπολιτικό Ναό η εξόδιος ακολουθία για τον Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε φύγει από τη ζωή τρεις ημέρες νωρίτερα. Επίσης ένα τεράστιο πλήθος τον συνόδευσε μέχρι το Α’ Νεκροταφείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008 έγινε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας η εξόδιος ακολουθία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ξεκίνησε στις 10.00 με την άφιξη στο Ναό του Προέδρου της Δημοκρατίας συνοδευόμενου από τη σύζυγό του, ενώ οι επίσημοι και οι αντιπροσωπίες άρχισαν να φθάνουν από τις 09.00 και στην είσοδο τους υποδεχόταν ο Νομάρχης Αθηνών. Στην ακολουθία παρευρέθηκε εκτός της Ιεράς Συνόδου, σύσσωμη η Κυβέρνηση και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι τ. Προέδροι της Δημοκρατίας, ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγος του, οι Ορθόδοξοι Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, και Ρουμανίας, οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου, Αλβανίας, Αμερικής και Κρήτης, Μητροπολίτες - εκπρόσωποι των Πατριαρχών Αντιοχείας και Μόσχας, 4μελή αντιπροσωπία του Πατριάρχου των Κοπτών Αιγύπτου, ο Πατριάρχης-Αμπούνα Αιθιοπίας, Καρδινάλιος εκπρόσωπος του Πάπα, ο επίσκοπος Λονδίνου ως εκπρόσωπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ο Μουφτής Ξάνθης καθώς και πολλοί άλλοι εκκλησιαστικοί αντιπρόσωποι άλλων θρησκειών. Επίσης μεγάλος ήταν και ο αριθμός των ξένων διπλωματών ορθοδόξων και μη Χωρών, ενώ έξω από το Ναό πλήθος κόσμου είχε προσέλθει για να απευθύνει το "ύστατο χαίρε".
Ακολούθησαν επικήδειοι λόγοι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο που εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος, τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπροσωπώντας τη Κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Δήμαρχο Αθηναίων. Στη συνέχεια το φέρετρο τοποθετήθηκε επάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου. Η πομπή κατέληξε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, όπου ακολούθησε πατριαρχικό τρισάγιο και στη συνέχεια η ταφή.
Ο Μητροπολιτικός Ναός είναι ήδη έτοιμος και μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2014 τελέστηκε Λειτουργία για τα 50 χρόνια από τον γάμο του πρώην βασιλικού ζεύγους Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας. Ειδικά για την τελετή αυτή βγήκαν από τα υπόγεια της μητρόπολης οι θρόνοι που είχαν χρησιμοποιηθεί για τον γάμο, πάνω στους οποίους έχει σκαλιστεί το στέμμα με την ελληνική σημαία. Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που ο ναός λειτούργησε από το 2008 έως σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ναός, τόσο από πλευράς στατικής επάρκειας όσο και στο κομμάτι της εσωτερικής του εικόνας και λειτουργικότητας, είναι καλύτερος από όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Με την ευκαιρία της συνολικής ανακαίνισης, στην εκκλησία τοποθετήθηκαν κλιματιστικά, ενώ έγιναν και μελέτες ακουστικής. Αυτή τη στιγμή υπολείπονται οι εργασίες στο προαύλιο του ναού. Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο το ιστορικό αυτών των 17 ετών, που συνοδεύτηκε από διαδοχικές μελέτες και την επιστασία κορυφαίων επιστημόνων, με κυριότερους τους Χ. Μπούρα, Γ. Πανέλη και Π. Καρύδη, οι οποίοι ανιδιοτελώς πρόσφεραν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.
Καιρος ηταν
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΚ