Η συνέχεια της Ελληνικής Αρχαιότητας στο Βυζάντιο
Με κεντρικό θέμα «Η άρρηκτος συνέχεια της Κλασσικής παραδόσεως στο Βυζάντιο» και με αφορμή την Ανάμνηση της Αλώσεως της Πόλης της 29ηςΜαΐου 1453 φιλοξενήθηκε Επιστημονικό Συμπόσιο στο Αμφιθέατρο του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού στον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών Μεσσηνίας. Το Συμπόσιο έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 30 Μαΐου 2015 και από πολλών κλάδων Επιστήμονες παρουσιάστηκε η επιστημονική και πνευματική πορεία του Βυζαντίου και τα γεγονότα που συνδέθηκαν με την Άλωση του 1453.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
Την εισαγωγική ομιλία έκανε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, που μίλησε συγκριτικά για τις πολιτικές αρετές των ηγετών στο Βυζάντιο και την εποχή μας, ενώ αναφέρθηκε και στην υποβάθμιση της σημασίας της Ρωμανίας-Βυζαντίου, που κατά καιρούς παρατηρείται εις βάρος της επιστημονικής αλήθειας.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Ηγούμενος του Μετοχίου της Μονής Μέγιστης Λαύρας αγιορείτης Μοναχός π. Πολύκαρπος, που χαρακτήρισε την Άλωση ως "γεγονός λυπηρό για εμάς τους Ρωμιούς, αλλά και γεγονός ελπίδος, καθώς μετά την πτώση μας δίδαξε την ελπίδα της επανάκτησης, πάλι με χρόνια με καιρούς…". Σύντομη παρουσίαση του Συμποσίου έγινε από τον Χημικό και Προεδρεύοντα κ. Σόλωνα Καντή.
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ
Ο Θεολόγος κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης με θέμα «Εάλω η Πόλις, εάλω και η Ορθοδοξία;» παρουσίασε την μαρτυρική πορεία της Ορθοδοξίας από την Άλωση μέχρι σήμερα ενώ αναφέρθηκε και στις απειλές συρρίκνωσης του Ελληνισμού από την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία ως την Κύπρο. Μεγάλη απειλή για τον Πολιτισμό και την πίστη μας αποτελεί και η υποταγή στην Παγκοσμιοποίηση.
Ακολούθως η Δρ Φιλοσοφίας κ. Αναστασία Δημητρακοπούλου ανέλυσε την επίδραση του Αριστοτέλους στην φιλοσοφική διανόηση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους φιλοσόφους της Πόλης Μιχαήλ Ψελλό, Μιχαήλ Εφέσιο και Θεόδωρο Μετοχίτη, προβάλλοντας παράλληλα και την σχέση Αρχαίας φιλοσοφίας με τον Χριστιανισμό.
Η καθηγήτρια Μαθηματικών κ. Παναγιώτα Αγραπίδη με θέμα «Οι Επιστήμες στο Βυζάντιο» τόνισε την μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων του Βυζαντίου-Ρωμανίας στην διάδοση και την διάσωση των αρχαίων κειμένων, με έμφαση στις επιστημονικές μεθόδους της αρχαίας Ελλάδος που συνεχίστηκαν στα 1100 έτη της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως. Καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της Επιστήμης έπαιξαν οι Σχολές της Αλεξάνδρειας και των Αθηνών στην αρχή και της Κωνσταντινουπόλεως με τις πανεπιστημιακές Σχολές της σε όλους τους αιώνες του Βυζαντινού Κράτους.
Με θέμα «Οι δύο Αλώσεις της Πόλης: 1204 και 1453 μΧ» ο καθηγητής Φιλολογίας κ. Γεώργιος Κουρκούτας μίλησε για τις 2 Αλώσεις του 1204 και του 1453, που έπληξαν τον Μεσαιωνικό Ελληνισμό, την Ορθοδοξία και την Βασιλεύουσα, που έμελε να πέσει αιχμάλωτη σε χέρια ξένων και αλλόπιστων. Αυτή η κατάσταση όρισε τον Ελληνισμό να είναι ο φύλακας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της Χριστιανικής Πίστεως από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που με την μορφή του Τζιχαντισμού επιστρέφει ο εφιάλτης για την Ευρώπη. Τελευταίος εισηγητής ήταν ο Δρ Φιλοσοφίας κ. Ιωάννης Ρουσσάκης, που ανέπτυξε μία αναδρομική περιγραφή της σχέσεως της περιοχής Πήδημα Μεσσηνίας από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της πολεμικής Ιστορίας της Ελλάδος.
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΕ ΥΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ "ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ"
Στο τέλος του Συμποσίου η κ. Ελένη Ρουσσάκη απήγγειλε τον Θρήνο της Αγίας Σοφίας ("Σημαίνει ο Θεός…"), ενώ η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον βυζαντινό ύμνο "Τη Υπερμάχω", και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου της Ελλάδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !