Ένα από τα πολλά ονόματα που προσδίδουμε στην Παναγία μας είναι Γοργοεπήκοος και η ομώνυμη θαυματουργή εικόνα της βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους από το 1646.
Ονομάζεται Γοργοεπήκοος, γιατί πραγματικά με τα θαυμαστά έργα της συνεχώς αποδεικνύει ότι γρήγορα υπακούει σ' εκείνους που προστρέχουν σ' αυτήν με ευλάβεια και πίστη.
Γύρω στα 1800 κάποιος μοναχός από το Άγιον Όρος ξεκίνησε να πάει στη Μικρά Ασία όπου υπήρχαν μετόχια αγιορείτικα, φέρνοντας μαζί του και αγιογραφημενες εικόνες για να τις πουλήσει. Μια από αυτές τις εικόνες ήταν της Παναγίας της επονομαζόμενης Γοργοεπηκόου. Την εικόνα αγόρασε στη Σμύρνη μια οικογένεια ευσεβής, πού με τα χρόνια την έδινε πολύτιμη κληρονομιά σε κάθε πρωτότοκο παιδί της.
Όταν το 1922 έγινε η Μικρασιατική καταστροφή και ο διωγμός, η οικογένεια Αναπλιώτου κατόρθωσε να περάσει στη Μυτιλήνη. Μέσα στα ελάχιστα πράγματα πού μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους ήταν και αυτή η εικόνα που την εόρταζαν στις 8 Σεπτεμβρίου εις ανάμνηση ενός θαύματος που είχε συμβεί σε μέλος της οικογένειας στις 8 Σεπτεμβρίου του έτους 1907 στη Σμύρνη.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 η κάτοχος της θαυματουργής εικόνας Ιφιγένεια Αναπλιώτου, αποφάσισε να την δωρίσει στις τέσσερις μοναχές που ξεκίνησαν να χτίζουν το μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου στην πόλη της Μάνδρας καθιστώντας τη επόπτρια και προστάτιδα του Θριασίου Πεδίου.
Το μοναστήρι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου ή Γοργοϋπηκόου, περίπου 5 χλμ. έξω από την πόλη, δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου του όρους Πατέρας.
Το μοναστήρι το επισκεπτόμαστε ανελλιπώς από το 1987 ως σήμερα και δεν κρύβουμε τη χαρά μας για την ανάπτυξη που έχει συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια.
Εντυπωσιακή είναι η είσοδος της μονής, με την αψίδα και τον τεράστιο προαύλιο χώρο, όπου μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητό σου για να κατευθυνθείς στην κυρία είσοδο.
Πέρα από το λατρευτικό κομμάτι της επίσκεψης, πολλοί είναι εκείνοι που συνηθίζουν να ανεβαίνουν μέχρι τη Μονή με ποδήλατο, μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο ή πεζοπορώντας για να απολαύσουν την εκπληκτική θέα προς τον κόλπο της Ελευσίνας και τη γειτονική Σαλαμίνα.
Παρά το σπουδαίο έργο που έχουν να παρουσιάσουν, η ευσέβεια και η ταπεινοφροσύνη των μοναζουσών λειτουργεί ως τροχοπέδη και δύσκολα κάποιος θα βρει διαδικτυακά αφιερώματα με ιστορικά, δραστηριότητες και φωτογραφίες του μοναστηριού.
Ένα από τα ελάχιστα αφιερώματα και με το πιο πλούσιο φωτογραφικό υλικό είναι αυτό που σας παρουσιάζουμε σήμερα από τη χθεσινή επίσκεψή μας.
Μιας και ο καιρός φέτος δεν είναι ευνοϊκός για να ταξιδέψετε στην επαρχία για το Πάσχα, σας δίνεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφθείτε το μοναστήρι που δεν απέχει πολύ από το κέντρο της Αθήνας.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !