Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Στον Άγιο Γεώργιο του Λυκαβηττού!!!


Πανηγυρίζει σήμερα το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στο Λυκαβηττό.
Ο Άγιος Γεώργιος είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική. Ανήκει στην Μητροπολιτική περιοχή Αθηνών - Πειραιώς. Είναι το λευκό ασβεστωμένο παρεκκλήσι που διακρίνεται από μακριά στην κορυφή του Λυκαβηττού. Χρονολογείται στο 1870 και είναι μονόκλιτος ναός, κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με τρούλο. Λέγεται πως κατά την αρχαιότητα, στο ίδιο σημείο βρισκόταν ο ναός του Ακραίου Δία.
Στις απεικονίσεις των περιηγητών (π.χ. του Laborde του 1672) φαίνεται ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε από παλιά κάποιος ναός. Επίσης, χάρη σε δύο επιγραφές που βρέθηκαν γνωρίζουμε ότι αρχικά εκεί ήταν το «κοιμητήριο Αναστασίου Χαρκέως και Ευ. Ωράντας» καθώς και «Κοιμητήριον διαφέρον». Όταν ο πρώτος ναός ερειπώθηκε, κτίστηκε πάνω στα ίδια θεμέλια νέος ναός, μονόκλιτος, βασιλικού ρυθμού, για τον Άγιο Γεώργιο. Στο δάπεδο υπάρχει επιγραφή που αναδεικνύει ότι το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου καθιερώθηκε από τον μητροπολίτη Αθηνών Βενέδικτο (1782-1785). Αργότερα ο ναός επεκτάθηκε με την πρόσθεση δύο παρεκκλησίων, του Προφήτη Ηλία και Αγίου Κωνσταντίνου. Το κωδωνοστάσιο είναι δώρο της Βασίλισσας Όλγας.
Στο χώρο έξω από το παρεκκλήσι, θα μείνετε άφωνοι από τη θέα της πόλης, του υπαίθριου αμφιθεάτρου, της Ακροπόλεως και των βουνών που περικλείουν την Αθήνα.










Ο Λόφος του Λυκαβηττού αποτελεί μια από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες του αθηναϊκού τοπίου. Πρόκειται για έναν απότομο ασβεστολιθικό κωνικού σχήματος βράχου ύψους 277 μέτρων. Ο λόφος βρίσκεται Βορειοανατολικά της Ακροπόλεως. Στην κορυφή του Λυκαβηττού βρίσκεται η εκκλησία του Άι Γιώργη (που παλαιότερα είχε δώσει την ονομασία σε όλο τον λόφο), ενώ στην δυτική πλαγιά βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Ισιδώρων, το οποίο κυριολεκτικά το έχει καταπιεί ο βράχος.
Στη δυτική πλευρά είχαν κατασκευαστεί υπόγειες εγκαταστάσεις όπου στεγαζόταν το αρχηγείο της αντιαεροπορικής άμυνας κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο.
Σύμφωνα με σημαντική μερίδα γλωσσολόγων, η ονομασία του θεωρείται προελληνική. Ο Ησύχιος αναφέρει ότι παράγεται από την έκφραση λυκοβατίας δρυμός και προήλθε από τους πολλούς λύκους που υπήρχαν στην λοφοσειρά του Αγχεσμού, τα μετέπειτα Λυκοβούνια και σημερινά Τουρκοβούνια. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται πώς παράγεται από το εις ην πρώτη βαίνει η λύκη, δηλαδή το λυκόφως.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η οποία είναι πλούσια από μύθους, η Θεά Αθηνά μετέβη στην Παλλήνη για να φέρει από εκεί έναν βράχο και να τον τοποθετήσει ως φρούριο μπροστά στην Ακρόπολη. Τη στιγμή, όμως που μετέφερε τον τεράστιο βράχο πληροφορήθηκε τη γέννηση του Ερεχθίωνα από την κόρη του Κέκροπα και ταράχθηκε τόσο πολύ από το νέο αυτό, ώστε της έπεσε ο βράχος στο μέρος που ακριβώς σχηματίστηκε ο λόφος του Λυκαβηττού.
Ο λόφος παλαιότερα ήταν άδενδρος και η σημερινή διαμόρφωσή του οφείλεται σε έργα ανάπλασης υπό την μελέτη του Γερμανού αρχιτέκτονα, ζωγράφου, ερευνητή και λάτρη της αρχαιότητας Έρνεστ Τσίλλερ που ξεκίνησε το 1865 και τέλειωσε εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Καλύπτεται κατά κύριο λόγο από πυκνές δενδροσυστάδες (χαρακτηριστικό της δημιουργηθείσας γερμανικής κηπευτικής παράδοσης) από βελανοειδή, όπως πεύκα και θαμνώδη όπως πικροδάφνες, δεντρολίβανα και μυρτιές, αλλά συναντώνται και άλλα είδη, όπως ελιές, ευκάλυπτοι, κυπαρίσσια και χαρουπιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον λόφο ζουν διάφορα είδη μικρών ζώων, όπως νυχτερίδες, χελώνες ξηράς, κουκουβάγιες, σπουργίτια, κοτσύφια κ.ά.
Λόγω του απόκρημνου σχήματός του, δεν έφερε ποτέ ιδιαίτερα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι αρχαιότητες επάνω στον Λυκαβηττό περιορίζονται σε κάποια λατομεία και σε μια μεγάλη δεξαμενή στην περιοχή του Κολωνακίου (συνοικία Δεξαμενή), η εξωτερική είσοδος της οποίας σωζόταν έως τον 18ο αιώνα μ.Χ. Η δεξαμενή ανήκε στο Αδριάνειο υδραγωγείο που κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ.






Ο λόφος του Λυκαβηττού, ο υψηλότερος της Αθήνας, που ατενίζει την πρωτεύουσα από τα 277 του μέτρα, δίκαια θεωρείται ένα από τα ρομαντικότερά της μέρη και ξεχωρίζει αναμφισβήτητα για την πανοραμική θέα του, την ωραιότερη της πόλης. Οι ομορφότερες εικόνες που γεμίζουν τη ματιά κάθε επισκέπτη, είναι προς τη μεριά της Ακρόπολης και προς τον Πειραιά, όπου όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, διακρίνεται και ο Σαρωνικός κόλπος. Σε αυτό ακριβώς το σημείο υπάρχει ένα μέρος που θα σας κάνει να απομακρυνθείτε από το θόρυβο της πόλης και να απολαύσετε την Ελληνική γαστρονομία. Οι Ορίζοντες είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πρωτεύουσας. Απαλές αποχρώσεις, λιτές γραμμές και αριστοκρατική φινέτσα κυριαρχούν στο χώρο. Διακόσμηση σύγχρονη και προσεγμένη, χαρακτηρίζεται από τη διακριτική πολυτέλεια των υλικών, τις έμμεσες κλασσικές αναφορές σχημάτων, χαμηλούς τόνους και απαλό φωτισμό, που αναδεικνύουν την υπέροχη πανοραμική θέα. Στο εσωτερικό, που με φινέτσα «ζεσταίνει» το δρύινο πάτωμα, επικρατεί μια αυθεντικά κλασσική αισθητική, με ανάλαφρα χρώματα και προσεγμένη πολυτέλεια, ενώ ο δροσιστικός εξωτερικός χώρος, με πρωταγωνιστή την υπέροχη θέα, «δένει» αριστοκρατικά με το μάρμαρο και την πέτρα.
Η καρδιά του εστιατορίου, μας «ταξιδεύει» στο γεμάτο χρώματα και αρώματα περιβάλλον της ελληνικής κουζίνας. Οι μεσογειακές γευστικές παραδόσεις, με μία συγκρατημένη αίσθηση μοντερνισμού. Οι Ορίζοντες υποδέχονται τις νέες γαστρονομικές ιδέες του Chef Νίκου Μαγγανά. Η κουζίνα βαδίζει στα μονοπάτια των Ελληνικών γεύσεων, παίρνοντας τις παραδοσιακές συνταγές, μυρουδιές και γεύσεις και προσαρμόζοντάς τες στο κλίμα και το επίπεδο της ομορφότερης βεράντας της Αθήνας. Οι γευστικές απολαύσεις απογειώνονται καθώς παρουσιάζονται με μοντέρνο, αλλά όχι απωθητικό τρόπο στους καλεσμένους. Ο στόχος είναι τα στοιχεία που υπάρχουν στο εδεσματολόγιο να είναι όσο πιο αντιπροσωπευτικά γίνεται από πλευράς ειδών.
Τα ηνία στο σέρβις αναλαμβάνει καταξιωμένο προσωπικό στο χώρο της εστίασης που με την πολυετή εμπειρία τους θα φροντίσει για την ποιοτική εξυπηρέτηση των καλεσμένων, ευχάριστα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα σας συμβουλεύσουν για τον άρτιο συνδυασμό των εδεσμάτων με το κατάλληλο κρασί και υπόσχεται η εμπειρία να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς.
Το διακριτικά επιτηδευμένο σέρβις, η υψηλή ποιότητα των πιάτων, η φρεσκάδα των υλικών, το μεράκι και το δημιουργικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, καθώς και η προσεκτικά μελετημένη κάβα, που περιλαμβάνει ελληνικές ετικέτες μεγάλων ή μικρών παραγωγών και επιλεγμένη ποικιλία οίνων απ' όλο τον κόσμο, κερδίζουν τις εντυπώσεις όλων και παρακινούν για επιστροφή στο ονειρεμένο αυτό σημείο.
Οι εκπλήξεις δε σταματούν εδώ γιατί στους Ορίζοντες κάθε Κυριακή οι καλεσμένοι μπορούν να ζήσουν αυτήν την εμπειρία και να απολαύσουν menu degustation μόνο με 23€ κατά άτομο. Η γεύση στους Ορίζοντες φτάνει στο υψηλότερο σημείο απόλαυσης.
Το εστιατόριο Ορίζοντες λειτουργεί καθημερινά από το μεσημέρι, ενώ υπάρχει τρόπος να το επισκεφθείτε με ασφάλεια ακόμα και αν στο κέντρο γίνεται κοσμοχαλασιά.
Όσες φορές κι αν ανέβεις στους «Ορίζοντες Λυκαβηττού» δεν βαριέσαι με τίποτα αυτή την εκπληκτική αφ' υψηλού θέα της Αθήνας. Τόσο ευρεία και άπλετη... Από πουθενά αλλού δεν μπορείς να έχεις την ίδια αίσθηση.








Πολυάριθμοι επισκέπτες ανεβαίνουν καθημερινά στον Λυκαβηττό, για να απολαύσουν τη θέα της πόλης, και να ζήσουν στιγμές χαλάρωσης σε αυτήν την μικρή όαση που βρίσκεται μέσα στο κέντρο της Αθήνας, και ο αριθμός τους αυξάνεται εντυπωσιακά τη θερινή περίοδο, όταν λειτουργεί το ανοιχτό θέατρο.
Ασφαλτοστρωμένοι περιφερειακοί δρόμοι οδηγούν στο θερινό θέατρο και επιτρέπουν την ανάβαση των οχημάτων έως το υπαίθριο πάρκινγκ, έξω από το θέατρο Λυκαβηττού, ενώ στη νότια πλευρά του λόφου το τελεφερίκ διευκολύνει την πρόσβαση στην κορυφή.





Το τελεφερίκ του Λυκαβηττού, είναι ένα πρότυπο πολυτελούς σταθμού, αφού νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο εξωτερικό. Όσο για την διαδρομή, μπορεί να είναι σύντομη αλλά πραγματικά πολύ όμορφη.
Όσον αναφορά τα δρομολόγια του τελεφερίκ, γίνονται 36 την ημέρα ανά μισή ώρα. Σε ώρες αιχμής, τα δρομολόγια γίνονται κάθε 10 λεπτά. Οι επιβάτες μπορούν να ακυρώνουν τα εισιτήρια τους μόνο όταν το βέλος είναι πράσινο και όχι κόκκινο. Επίσης, οι επιβάτες πρέπει να βρίσκονται στον σταθμό 5 λεπτά πριν την αναχώρηση του δρομολογίου.
Σας προτείνουμε να ανέβετε με το τελεφερίκ. Η αφετηρία του βρίσκεται στο τέρμα της οδού Αριστίππου, στο Κολωνάκι και για να εξυπηρετεί τις τουριστικές ανάγκες, τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί μέχρι τα μεσάνυχτα.
Η διαδρομή είναι μικρή κι ευχάριστη 7 € το άτομο (να πας και να έρθεις).
Το Τελεφερίκ του Λυκαβηττού εγκαινιάστηκε στις 18 Απριλίου του 1965 και ξεκίνησε τη λειτουργία του μία ημέρα αργότερα. Κατασκευάστηκε από τον ΕΟΤ, ενώ από το 2002 η διαχείρισή του Τελεφερίκ και του εστιατορίου που βρίσκεται στον λόφο έχει ανατεθεί σε όμιλο εταιριών εστίασης.
Την ίδια χρονιά οι μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εκγαταστάσεις ανακαινίστηκαν πλήρως, ενώ αντικαταστάθηκαν και τα δύο βαγόνια του Τελεφερίκ με άλλα, ελληνικής κατασκευής.
Στη φωτογραφία που ακολουθεί βλέπετε και την πρώτη διαφήμιση για το Τελεφερίκ στην Εφημερίδα «Ελευθερία», στις 20 Απριλίου 1965.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !