Οι περισσότεροι από τους φίλους γνώρισαν την Καρδαμύλη βλέποντας τις τηλεοπτικές εικόνες από το σήριαλ "Κλινική Περίπτωση" με τους Γιάννη Μπέζο και Άννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους.
Aξιοθέατο του χωριού είναι ο παλιός οικισμός -η Παλιά Kαρδαμύλη- κτισμένη στην πλαγιά του βουνού, πάνω από το νεότερο οικισμό. Πρόκειται για ένα οχυρωμένο σύμπλεγμα από πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την όμορφη εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα, του 18ου αιώνα. Όλη η περιοχή, καθώς και το οχυρωμένο συγκρότημα, ανήκαν στη γνωστή οικογένεια των καπεταναίων Mούρτζινων - Tρουπάκηδων, οι οποίοι ήταν το αντίπαλο δέος των Mαυρομιχάληδων στην κυριαρχία της Mάνης.
H Παλιά Kαρδαμύλη έχει μεγάλη ιστορία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Tούρκους. Περνώντας από την καστρόπορτα στην αυλή του συγκροτήματος, θα δείτε τη μαρμάρινη επιγραφή: "Και εις τας 6 Iανουαρίου ήλθα εις το σπίτι του πατρικού μου φίλου καπετάν Παναγιώτη Tρουπάκη", από τα απομνημονεύματα του Kολοκοτρώνη.
Eδώ ήρθε ο Kολοκοτρώνης να ξεχειμωνιάσει, να οργανώσει την επανάσταση και να ξεκινήσει τον απελευθερωτικό αγώνα, στις 22 Mαρτίου του 1821, όταν ξεκίνησε μαζί με 2.500 Mανιάτες να πάρει την Kαλαμάτα, την Tρίπολη και μετά το Nαύπλιο.
Eντυπωσιακή είναι και η εκκλησία του Aγίου Σπυρίδωνα, που είναι φτιαγμένη από πωρόλιθο και αποτελεί μέρος του οχυρωματικού περιβόλου. Eίναι μονόκλιτη βασιλική με τρούλο και διακοσμημένη από ανάγλυφους δικέφαλους αετούς που ανάγονται στους βυζαντινούς χρόνους.
Aκολουθώντας το μονοπάτι από την Παλιά Kαρδαμύλη προς την Aγία Σοφία, ύστερα από 10 λεπτά περπάτημα, θα βρείτε δύο τάφους λαξευμένους στο βράχο, που η παράδοση θέλει να ανήκουν στους Διόσκουρους, μυθικά παιδιά της βασίλισσας της Σπάρτης Λήδας, όταν ενώθηκε με τον Δία που είχε μεταμορφωθεί σε λευκό κύκνο. O Kάστορας κι ο Πολυδεύκης κυβέρνησαν από κοινού τη Σπάρτη στο αρχαϊκό της παρελθόν και ο θεσμός της διπλής βασιλείας που ίσχυε στο κράτος των Λακεδαιμονίων τα κλασικά χρόνια, ανάγεται σε αυτούς.
Το αναστηλωμένο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συγκρότημα Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη εγκαινίασε το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014 η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κ. Λίνα Μενδώνη.
Το οχυρωμένο συγκρότημα του γένους των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη, βρίσκεται σε φυσικά οχυρό ύψωμα που εξασφαλίζει στρατηγικά πλεονεκτήματα, και αποτελεί μια τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης.
Η ανέγερση των πρώτων κτιρίων του συγκροτήματος τοποθετείται στα τέλη του 17ου αι., ενώ συνεχείς ανακατασκευές και προσθήκες πραγματοποιούνται έως τις αρχές του 19ου αι. Στη σημερινή του μορφή, διαθέτει τρεις περιβόλους και περιλαμβάνει μια τριώροφη οχυρή κατοικία (οντά) με το μαγειρείο και την στέρνα, βοηθητικά κτίσματα, μεταξύ των οποίων και ελαιοτριβείο, έναν υψίκορμο πολεμόπυργο, καθώς και το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, οικογενειακή εκκλησία του γένους των Μούρτζινων.
Στο πλαίσιο του Β΄ ΚΠΣ, ο οντάς και τα προσκτίσματά του αποκαταστάθηκαν και μετατράπηκαν σε Μουσείο για την πολιτισμική κληρονομιά της Μάνης που αποτέλεσε μέρος του Προγράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Α. "Δίκτυο Μουσείων Μάνης", στο οποίο εντάσσονται επίσης ο πύργος Πικουλάκη στην Αρεόπολη και ο πύργος Δουράκη στην Καστάνια.
Η β' φάση του έργου της αποκατάστασης του συνόλου του Συγκροτήματος υλοποιήθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. με χρηματοδότηση 1.5 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Με την αποπεράτωση των εργασιών αυτών αποδίδεται πλέον ολοκληρωμένο ένα χαρακτηριστικό μεσαιωνικό συγκρότημα της περιοχής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του πολιτιστικού πλεονάσματος τόσο της Καρδαμύλης, όσο και της ευρύτερης περιοχής.
Υπενθυμίζεται, ότι το ΥΠ.ΠΟ.Α. εκτελεί στη Μεσσηνία στο πλαίσιο της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου 27 έργα στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 35 εκ. ευρώ.
Δυστυχώς οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν καταφέρει να βρίσκεται στο χώρο ξεναγός ή φύλακας που να επιτρέπει την είσοδο των επισκεπτών στο εσωτερικό του Αγίου Σπυρίδωνα, του Πύργου και των άλλων κτιριακών συγκροτημάτων, οπότε περιοριστήκαμε στη φωτογράφηση των εξωτερικών χώρων.
Περισσότερες φωτογραφίες από την Παλαιά Καρδαμύλη εδώ!
Δυστυχώς οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν καταφέρει να βρίσκεται στο χώρο ξεναγός ή φύλακας που να επιτρέπει την είσοδο των επισκεπτών στο εσωτερικό του Αγίου Σπυρίδωνα, του Πύργου και των άλλων κτιριακών συγκροτημάτων, οπότε περιοριστήκαμε στη φωτογράφηση των εξωτερικών χώρων.
Περισσότερες φωτογραφίες από την Παλαιά Καρδαμύλη εδώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !