Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ούζο, τσίπουρο και όχι μόνο, από τον Στεφανούρη στην Καλαμάτα!!!


Η Απελευθέρωση βρήκε την Καλαμάτα πυρπολημένη και κατεστραμμένη, με τα ελαιόδεντρά της καμένα και την κτηνοτροφία ουσιαστικά ανύπαρκτη. Ως τότε, ήταν μεσόγεια οχυρή πολίχνη, με διοικητικό κατά βάση ρόλο στο πλαίσιο της τουρκικής επαρχίας. Σε ακμαίο παραθαλάσσιο αστικό κέντρο, με σημαντική εμπορική δραστηριότητα, μετατράπηκε μετά την Απελευθέρωση και ως τα τέλη του 19ου αι. Το 1831 η Καλαμάτα έζησε την εξέγερση των Μαυρομιχαλαίων, οι οποίοι επαναστάτησαν κατά του Καποδίστρια, κατέλαβαν την πόλη και εκδίωξαν τις καποδιστριακές υπηρεσίες και αρχές.
Νέες δοκιμασίες για την πόλη ήταν η μεγάλη πλημμύρα του 1839, ο καταστρεπτικός σεισμός της δεκαετίας του 1840 και η εξέγερση του 1848, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γ. Περρωτής, επικεφαλής 700 ανδρών, θα καταλάβει την πόλη, συνδέοντας την ενέργεια αυτή με τις δημοκρατικές επαναστάσεις της Ευρώπης. Η εξέγερση θα κατασταλεί και οι πρωταγωνιστές της θα διωχθούν από τα στρατεύματα του καθεστώτος.
Ήδη το 1833 είχε συσταθεί η επαρχία Καλαμών, με πρωτεύουσα την Καλαμάτα (Καλάμαι). Το 1835 οι Βαυαροί του Όθωνα είχαν ανακηρύξει την πόλη πρωτεύουσα του νομού (αντί της Κυπαρισσίας), ενώ το ίδιο έτος συνεστήθη και ο Δήμος Καλαμάτας (Καλαμών).
Βασικός παράγοντας στη μεταεπαναστατική αναπτυξιακή πορεία της πόλης ήταν το εμπόριο των αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης και των κοντινών περιοχών της νότιας Πελοποννήσου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα σύκα που ήταν το πιο σταθερό εξαγώγιμο προϊόν ως τη δεκαετία του 1950, το λάδι, οι γνωστές ελιές Καλαμών, το μετάξι και η σταφίδα.
Η σταφίδα είχε εξελιχθεί στο πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Καλαμάτας ως τη σταφιδική κρίση του 1890. Στη συνέχεια διοχετεύτηκε στα ονομαστά ποτοποιεία και οινοποιεία της πόλης. Ένα από αυτά είναι και του Στεφανούρη το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1892 και συνεχίζει ως τις μέρες μας. Την πλούσια γκάμα προϊόντων του μπορείτε να βρείτε στο εργοστάσιο που βρίσκεται στο 7ο χιλιόμετρο Καλαμάτας - Μεσσήνης και στο υποκατάστημα της εταιρείας στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας στην Πλατεία 23ης Μαρτίου (Τηλ. 27210-69120 & 27210-69456 Fax. 27210-69425).
Η ποτοποιία Β. ΣΤΕΦΑΝΟΥΡΗΣ Α.Ε. στην Καλαμάτα με σεβασμό στην παράδοση, συνδυάζοντας τη γνώση με τη σύγχρονη αντίληψη, δημιούργησε τα δικά της προϊόντα. Γνωρίστε και εσείς την ποιότητα των προϊόντων της και μοιραστείτε την απόλαυση αυτή με όσους φίλους έχουν την ίδια αγάπη για τις εκλεκτές αυθεντικές γεύσεις.















2 σχόλια:

  1. μπράβο μπράβο

    είχα κάνει διακόσμηση σε ένα τουτού του ... και είχα πιεί ποτάκι από εκεί ωραίο ήταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προβάλουμε τα "Μεσσηνιακά", τυγχάνει και φίλος, οπότε δικαιολογείται το αφιέρωμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !