Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Τα κάλαντα της ΠΑΣΚΕ - ΕΛΠΕ στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας ! ! !


Η ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ σας ενημερώνει για την επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

Από Γραμματεία ΠΑΣΚΕ ΕΛΠΕ

Επιστολή προς Υπουργό Εθνικής Οικονομίας,
κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

20/12/2010

Στην Ελλάδα του 2011 πλέον βιώνουμε την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού οικονομικού μοντέλου και τη βίαιη αντικατάσταση του, υπό την ασφυκτική καθοδήγηση της «Τρόικας», από το «μοντέλο Ταιβάν». Πρόκειται για το πείραμα επιβολής στην Ελλάδα μιας πρωτοφανούς στην μεταπολεμική Ευρώπη «εσωτερικής υποτίμησης».
Οι κίνδυνοι της παρακάτω «συνταγής» είναι τραγικοί. Η μεταμόσχευση του «μοντέλου Ταιβάν» στην περίπτωση της πατρίδας μας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ανεπιτυχής. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης και η περαιτέρω καθίζηση της εσωτερικής ζήτησης μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση των εισόδων από φόρους με αποτέλεσμα για να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού να καταστεί αναπόφευκτη η λήψη νέων έκτακτων μέτρων.
Είναι ακριβώς η συνταγή που ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χαρακτήρισε κάποτε ως «το σοβαρότερο λάθος της ζωής μου».
Είναι ακριβώς η συνταγή που απέτυχε στην Αργεντινή.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση απεδέχθη πλήρως το δόγμα του ΔΝΤ και της «Τρόικας» πως για τα δεινά του τόπου ευθύνεται η έλλειψη ανταγωνιστικότητας λόγω υψηλού κόστους εργασίας. Και ότι περιορίζοντας το κόστος εργασίας, η ανταγωνιστικότητα θα αποκατασταθεί.
Πέρασαν οι εποχές που η ανταγωνιστικότητα ήταν ζήτημα κόστους εργασίας - διαφορετικά, το Μπαγκλαντές θα ήταν σήμερα η ανταγωνιστικότερη χώρα του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό, ας πούμε, ότι από την αρχή του 2010 στην Ελλάδα πέφτουν μεν οι αμοιβές, αλλά οι τιμές ανεβαίνουν. Άρα, η εξίσωση δε λειτουργεί τόσο απλά, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που την προσδιορίζουν.

Την περίπτωση των ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ σήμερα αποτελούν ένα πετυχημένο μοντέλο, όπως αποδεικνύεται ελληνικής επιχείρησης, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ανάπτυξης για την πατρίδας μας.
Η οριζόντια όμως πολιτική της κυβέρνησης και της «Τρόικας» για «εσωτερική υποτίμηση» των πάντων θα έχει ως αποτέλεσμα τον κλυδωνισμό των ΕΛΠΕ και την απώλεια εσόδων για το δημόσιο. Και τούτο διότι:
· Το Δημόσιο εισπράττει ως μέτοχος ετήσιο μέρισμα περίπου 50εκ ευρώ.
· Επίσης εισπράττει από εργοδοτικές εισφορές, φορολογία εισοδήματος, φορολογία επί των κερδών, το ετήσιο πόσο των 300εκ ευρώ περίπου.
· Τα ΕΛΠΕ, ως ένα είδος εισπράκτορα (αζημίως) εισπράττουν μέσω των ειδικών φόρων που υπόκεινται τα πετρελαιοειδή 2 δις ευρώ περίπου 20 χρόνια για λογαριασμό του ελληνικού κράτους.
Επιπροσθέτως σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου προς τα ΕΛΠΕ είναι περίπου μισό δις ευρώ! (πολεμική αεροπορία, πολεμικό ναυτικό κλπ.)
Γεννάται λοιπόν το θεμελιώδες ερώτημα:
Τι άλλο θέλετε να «πάρετε» από τα ΕΛΠΕ και του εργαζόμενους;
Δεν γνωρίζεται ότι τα ΕΛΠΕ είναι εταιρία εντάσεως κεφαλαίου, εντάσεως τεχνογνωσίας και όχι εντάσεως εργασίας;
Δεν γνωρίζεται ότι με την συνεχή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για να καλύψετε τις ανάγκες του Δημοσίου, συρρικνώνοντας τα οικονομικά μεγέθη των ΕΛΠΕ εξ’ υπαιτιότητας σας;
Δεν γνωρίζεται ότι τα Διυλιστήρια οφείλουν συνεχώς να επενδύουν σε νέες μονάδες, σε έμψυχο δυναμικό, σε νέες τεχνολογίες για τις ανάγκες του περιβάλλοντος και της αυτοκινητοβιομηχανίας;
Ποιος θα χρηματοδοτήσει τις παραπάνω ανάγκες;
Κύριε Υπουργέ της Εθνικής Οικονομίας,
Η περίπτωση των ΕΛΠΕ οφείλει να σας απασχολήσει για να εμπλουτίσετε σε ιδέες τις πολιτικές σας.
Είστε μέλος της κυβέρνησης δεν είστε υπάλληλος σε supermarket. Οφείλετε να μελετήσετε τους κλάδους της εθνικής οικονομίας. Η οριζόντια και «ρηχή» πολιτική σας δεν είναι λύση στο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Τα ΕΛΠΕ ενισχύουν την ελληνική οικονομία και το Δημόσιο. Ως πότε θα «παίρνετε» χωρίς να αναγνωρίζεται τουλάχιστον τη συμβολή μας.
Δε θα σας επιτρέψουμε να μας οδηγήσετε σε μαρασμό και παρακμή.

Ο Γραμματέας,
Μίχας Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια είναι Ελεύθερα και χαρακτηρίζουν το σχολιαστή !