tag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post3808149112971875452..comments2024-02-26T11:07:49.945+02:00Comments on επι-δεξιος (ψάλτης): Καλαματιανά πράσινα ψιλοφάσουλα!!!BENEAS GEORGIOShttp://www.blogger.com/profile/01515629140831382232noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-18061564318016507072019-01-29T18:08:40.175+02:002019-01-29T18:08:40.175+02:00https://www.itrofi.gr/fytika/dimitriaka/article/20...https://www.itrofi.gr/fytika/dimitriaka/article/2052/h-mikroskopiki-alla-panishyri-rovitsaMenipposhttps://www.blogger.com/profile/15163603690049685335noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-82315417739351782752017-04-09T11:38:37.826+03:002017-04-09T11:38:37.826+03:00Αν και με γιαγια απο την Κυπαρισια που ακομα και τ...Αν και με γιαγια απο την Κυπαρισια που ακομα και το πατρικο της επιθετο (Κυπαρισση) το υποδηλωνε, δεν προλαβα να μαθω την συνταγη γιατι χασαμε τη γιαγια Μαρια νωρις. Ομως αυτο το μεγαλοβδομαδο θα τα φτιαξω με την συνταγη του/ανωνυμος. Ευχαριστωωωω!Μαίρη (Ginger)https://www.blogger.com/profile/09953319709852230178noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-56020285295910337572017-01-27T00:36:24.446+02:002017-01-27T00:36:24.446+02:00Σκεπαζεις την κατσαρολα με το καπακι οταν αυτα εχο...Σκεπαζεις την κατσαρολα με το καπακι οταν αυτα εχουν βρασει και φουσκωνουν,αφαιρεις το καπακι και γυρω γυρω στην κατσαρολα εχουν μαζευτει ολες οι φλουδες που τις αφαιρεις με την τρυπητη κουταλα.Επαναλαμβανεις αρκετες φορες μεχρι να βγουν ολες.Ειναι ενα φαγητο που φτιαχνω συχνα σαν Καλαματιανη.Οταν τις αφαιρεσεις προσθετεις κρεμμυδι,ριγανη,αλατι,λαδι και σερβιρεις με λεμονι.Κι εγω δεν τα εχω κανει με ντοματα.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-49800545257417416422015-12-11T11:37:30.057+02:002015-12-11T11:37:30.057+02:00Τα έμαθα από την πεθερά μου,Καλαματιανή και συνεχί...Τα έμαθα από την πεθερά μου,Καλαματιανή και συνεχίζουμε να τα φτιάχνουμε. Κάθε καλοκαίρι που κατεβαίνουμε στο πατρικό σπίτι στην Καλαμάτα περιμένουμε ως τον Οκτώβρη περίπου να πάρουμε της νέας σοδειάς.<br />Και πάντα με λεμόνι δεν τα έχουμε δοκιμάσει με ντομάτα.Mariahttps://www.blogger.com/profile/09095436751039704685noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-62193337893881000692015-11-12T17:07:11.405+02:002015-11-12T17:07:11.405+02:00Από Καλαμάτα ειμαι κ εγώ τα έχω φάει μικρή τα έφτι...Από Καλαμάτα ειμαι κ εγώ τα έχω φάει μικρή τα έφτιαχνε η μαμά μου τα αγοραζαμε με το κιλό στη παληα αγορά στη πλατεία αγίων αποστολών από τη πίσω μεριά είχε ένα μαγαζί που πουλούσε όσπρια κ τα μαγειρευαμε όπως εσείς χωρίς ντομάτα Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-359925491334447242013-12-21T12:33:37.239+02:002013-12-21T12:33:37.239+02:00Μια εύκολη χειμωνιάτικη σούπα με πολλές βιταμίνες,...Μια εύκολη χειμωνιάτικη σούπα με πολλές βιταμίνες, δεν χρειάζεται μούλιασμα,ψήνεται γρήγορα και είναι πεντανόστιμη.<br />Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι ξερό κρεμμύδι,φύλλο δάφνης, ελαιόλαδο, αλάτι, λεμόνι και ρίγανη.!!!!!!!!<br />Λέγεται και ροβίτσα, ίσως με αυτό το όνομα το βρείτε στο διαδίκτυο. Πράγματι αυτό που κυκλοφορεί είναι εισαγωγής... δυστυχώς.<br />Στην Καλαμάτα ίσως βρείτε ντόπια βιολογικής καλλιέργειας.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-57341744153838843932013-12-21T02:03:01.984+02:002013-12-21T02:03:01.984+02:00Λέω να δοκιμάσω τη συνταγή με τη σελινόριζα. Ξημερ...Λέω να δοκιμάσω τη συνταγή με τη σελινόριζα. Ξημερώνει Σάββατο και έχουμε στη γειτονιά λαϊκή. Πιστεύω να βρω. BENEAS GEORGIOShttps://www.blogger.com/profile/01515629140831382232noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-52004717514468185502013-12-20T19:05:34.163+02:002013-12-20T19:05:34.163+02:00Και εγω απο τη μαμα μου την εμαθα με ριγανη και λε...Και εγω απο τη μαμα μου την εμαθα με ριγανη και λεμονι στη νοτιοδυτικη Ηλεια... συνηθιζονται στην περιοχη και τη λενε ρουβιτσα!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-56553110835893478992013-12-20T18:42:48.130+02:002013-12-20T18:42:48.130+02:00Κι εγώ αυτή τη συνταγή την έμαθα από τη γιαγιά μου...Κι εγώ αυτή τη συνταγή την έμαθα από τη γιαγιά μου, που ήταν από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-51734083846364177442013-12-20T18:32:58.106+02:002013-12-20T18:32:58.106+02:00Αυτή τη συνταγή την κάνουμε στην περιοχή μου έξω α...Αυτή τη συνταγή την κάνουμε στην περιοχή μου έξω από την Κυπαρισσία με τη διαφορά ότι δεν βάζουμε ντομάτα αλλά βάζουμε ρίγανη, αλάτι, λάδι, κρεμμύδι βράζει μέχρι να πήξει και τη σερβίρουμε με λεμόνι.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-78236041421542612082013-12-20T18:19:38.047+02:002013-12-20T18:19:38.047+02:00Λοιπόν παιδιά και εγώ από Καλαμάτα είμαι και τα ξέ...Λοιπόν παιδιά και εγώ από Καλαμάτα είμαι και τα ξέρω με ρίγανη και λεμόνι.<br />Πάντως πολύ ενδιαφέρουσες παραλλαγές και με την ντομάτα και με την σελινόριζα!!!! Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-63421435855621056512013-12-20T18:12:10.925+02:002013-12-20T18:12:10.925+02:00Φασόλια πράσινα με σελινόριζα
Υλικά:
500 gr. φασ...Φασόλια πράσινα με σελινόριζα<br /><br />Υλικά:<br /><br />500 gr. φασόλια<br /><br />1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο<br /><br />1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο<br /><br />1 κουταλιά κοφτή της σούπας ρίγανη<br /><br />1 σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε κυβάκια<br /><br />1 καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες<br /><br />3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο<br /><br />Χυμός από 1 λεμόνι<br /><br />Αλάτι<br /><br />Τρόπος μαγειρέματος:<br /><br />Βράζετε τα πράσινα φασόλια σε άφθονο νερό ελαφρά αλατισμένο τόσο που να τα σκεπάζει κατά 2-3 δάχτυλα από πάνω. Όσο βράζουν, ξαφρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα το φλούδι τους που επιπλέει. Όταν χυλώσουν, τα βγάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι του καφέ νερό και μαγειρεύετε τα κυβάκια της σελινόριζας και τις ροδέλες του καρότου μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Ξαναβάζετε το χυλό των φασολιών στη φωτιά. Ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τη ρίγανη και 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε. Αν χρειάζεται προσθέτετε λίγο αλάτι. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν για 5-10 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τη σελινόριζα και το καρότο και ανακατεύετε. Περιχύνετε με το λεμόνι και σερβίρετε τη σούπα ζεστή.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-63236380287181250072013-12-20T18:02:24.493+02:002013-12-20T18:02:24.493+02:00Εγώ αυτά τα φασόλια τα λέω καλαματιανά. Τα τρώμε π...Εγώ αυτά τα φασόλια τα λέω καλαματιανά. Τα τρώμε πολύ στην οικογένεια αλλά όχι με ντομάτα. Τα βάζουμε να πάρουν βράση όπως λες και τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα κρύο νερό. Με αυτό τον τρόπο βγαίνει η φλούδα στην επιφάνεια και την μαζεύουμε με την τρυπητή κουτάλα. Κατόπιν προσθέτουμε λάδι, αλάτι, κρεμμύδι, δυο κλωνάρια ρίγανη και βράζουμε. Στο τέλος, όταν έχουν χυλώσει προσθέτουμε λεμόνι. Είναι πάρα πολύ καλά για όσους έχουν πρόβλημα πέψης μιας και φεύγει όλη τους η φλούδα.Λιανού Κυριακούλαhttps://www.blogger.com/profile/17306038721898469678noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-42231354643797586692013-12-20T17:46:35.327+02:002013-12-20T17:46:35.327+02:00Βάζουμε τα φασόλια μας σε μια κατσαρόλα,τα σκεπάζο...Βάζουμε τα φασόλια μας σε μια κατσαρόλα,τα σκεπάζουμε με αρκετό νερό (περίπου ως τη μέση της κατσαρόλας) και τα βράζουμε.<br />Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα φασόλια αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια ο φλοιός τους τον οποίο τον αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα (αν δεν καταφέρετε να αφαιρέσετε όλο τον φλοιό, μην αγχώνεστε)<br />Όταν τελειώσουμε με αυτή την διαδικασία προσθέτουμε το κρεμμύδι, το λάδι, την τομάτα, το αλάτι και αν χρειαστεί λίγο νεράκι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά ώσπου να χυλώσει η σουπίτσα μας.<br />Δεν χρειάζεται να τα βάλουμε στο νερό από βραδύς.<br />Καλοφάγωτα!Η Αλίκη στο Ναυτικόhttps://www.blogger.com/profile/12554207763703777031noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8866055317912031666.post-47690836674300121532013-12-20T17:20:18.728+02:002013-12-20T17:20:18.728+02:00Δεν τα έχω φτιάξει ακόμα, τα έχω φάει όμως! Και εγ...Δεν τα έχω φτιάξει ακόμα, τα έχω φάει όμως! Και εγώ από την Καλαμάτα (ψιλά φασόλια τα ξέρω)!<br />Νόστιμα και υγιεινά!<br />Καμιά συνταγή και τρόπους παρασκευής έχουμε;Anonymousnoreply@blogger.com