Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Στο εξωτικό Αγκίστρι του Αργοσαρωνικού!!!


Το Αγκίστρι είναι το μικρότερο νησί του Σαρωνικού. Απέχει μια ώρα από τον Πειραιά και μόνο δέκα λεπτά από την γειτονική του Αίγινα. Τα δρομολόγια των πλοίων είναι καθημερινά και συχνά, σχεδόν κάθε μία ώρα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Ο συνδυασμός του σκούρου πράσινου πευκοδάσους με τις απίθανες αποχρώσεις του τυρκουάζ της καθαρής θάλασσας και το γαλάζιο του ουρανού, είναι πραγματικά μαγευτικός. Είναι το ιδανικό μέρος για διακοπές για όποιον αναζητά ξεκούραση και γαλήνη σε ένα ελληνικό νησί. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφετέριες και μαγαζιά, ενώ η νυχτερινή ζωή είναι έντονη το καλοκαίρι. Παρόλα’ αυτά, το Αγκίστρι είναι ένα από τα λίγα ελληνικά νησιά που κρατούν ακόμα την ιδιαίτερή τους ταυτότητα!
Στο λιμάνι του Πειραιά, τα πλοία και τα Ιπτάμενα Δελφίνια προς το Αγκίστρι αναχωρούν από την Πύλη 8. Σχεδόν όλα τα Ιπτάμενα Δελφίνια και τα πλοία πηγαίνουν στο Αγκίστρι μέσω της Αίγινας. Εισιτήρια για τα καράβια μπορούν να αγοραστούν στα εκδοτήρια εισιτηρίων στην αποβάθρα. Τα Ιπτάμενα Δελφίνια δένουν στο Αγκίστρι στο λιμάνι Μύλος ενώ τα πλοία στη Σκάλα.
Είναι εύκολο να εξερευνήσετε το νησί με ποδήλατο, με μηχανάκι ή με τα πόδια. Το νησί έχει 4 χωριά - το Μεγαλοχώρι (Μύλος), τη Σκάλα, τη Λιμεναριά και τον μικρό συνοικισμό Μετόχι. Ο Μύλος είναι το κυριότερο χωριό. Η Σκάλα είναι περισσότερο τουριστικό μέρος έχοντας και την μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Η Λιμεναριά είναι ένα ακόμα μικρό παραδοσιακό χωριό. Τα κύρια προϊόντα του νησιού είναι το ρετσίνι του πεύκου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της ρετσίνας, το ελαιόλαδο, τα σύκα, η ρίγανη και τα φρούτα. Επίσης υπάρχουν και μερικοί αμπελώνες και φυσικά, όπως σε όλα τα νησιά, η παραδοσιακή αλιεία.
Ανασκαφές έχουν δείξει πως το Αγκίστρι ήταν κατοικημένο πριν από 2500 χρόνια. Μαζί με τα τριγύρω νησιά του Σαρωνικού Κόλπου, αποτελούσαν το βασίλειο της Αίγινας με βασιλιά τον μυθικό Αιακό. Διάφορες περιοχές του Αγκιστρίου είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως η Μεγαρίτισσα, ο Απόνησος και το Κοντάρι. Ερείπια από την προ-Χριστιανική περίοδο μπορούν να βρεθούν στη Δυτική ακτή κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Μερικά αρχαιολογικά ευρήματα από το νησί εκτίθενται στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Μύλο. Το Αγκίστρι δεν κατοικούνταν συνεχώς ανά τους αιώνες αφού ήταν πολύ μικρό και ευάλωτο στις πειρατικές επιθέσεις. Ο πληθυσμός άρχισε να αυξάνεται κατά τον τελευταίο αιώνα και σήμερα ξεπερνά τους 1000 ανθρώπους. Το καλοκαίρι ο αριθμός αυξάνεται στους 4500.

Αφιερωμένο στον Θάνο μαζί με τις ευχαριστίες μας για τις υπέροχες φωτογραφίες που μας έστειλε!!!











































Δεν υπάρχουν σχόλια: