Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Μια καλησπέρα με τις πρώτες εικόνες από τα Καμένα Βούρλα!!!


Γιατί τα Καμένα Βούρλα ονομάζονται… Καμένα Βούρλα; Αναρωτιέστε όπως κι εμείς κάθε φορά που περνάτε από εδώ γιατί η περιοχή ονομάζεται έτσι; Ρωτήσαμε κάποιους ντόπιους που συναντήσαμε αλλά δεν μας διαφώτισαν ιδιαιτέρως κι έτσι ψάξαμε στο διαδίκτυο. Στο μαγικό κόσμο του Internet όλα έχουν την απάντησή τους και αν στην προκειμένη περίπτωση δυσκολευτήκαμε να βρούμε μια βάσιμη απάντηση, καταλήξαμε στο εξής:
Η αρχική ονομασία των σημερινών Καμένων Βούρλων ήταν «Παλιοχώρι», αλλά κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας σε μια τουρκική επιδρομή, οι κάτοικοι, σύμφωνα με μια παράδοση αναζήτησαν καταφύγιο σωτηρίας μέσα στα βούρλα. Όταν πέρασε ο κίνδυνος, έγινε πολύς λόγος για τη σωτηρία τους και πάνω στη συζήτηση κάποιος είπε τη φράση «ας είναι καλά τα καημένα τα βούρλα». Πρώτη επίσημη ονομασία ως «Καϋμένα Βούρλα» έχουμε στο βασιλικό διάταγμα του Γεωργίου Α' στις 29 Αυγούστου 1912 περί αναγνωρίσεως των Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Φθιώτιδος. 

Τα Ιαματικά Λουτρά στα Καμένα Βούρλα!

Στις σημαντικότερες ιαματικές πηγές της χώρας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, κατατάσσονται από ειδικούς επιστήμονες οι πηγές των Καμένων Βούρλων. Δημιουργήθηκαν από τις γεωλογικές μεταβολές του Μαλιακού Κόλπου και του ορεινού όγκου Καλλιδρόμου - Κνημίδος, κι έγιναν γνωστές λόγω της σπάνιας σύστασης τους σε φυσικά μέταλλα, άλατα και ραδόνιο. Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων αναβλύζουν στους πρόποδες του βουνού Κνήμις, έχουν διαφορετική θερμοκρασία και ραδιενέργεια. 
Υπάρχουν οι ραδιενεργές πηγές, η υδρόθειο-χλωρονατριούχος, μια σιδηρούχος και η καλλυντική πηγή της Αφροδίτης, που περιέχει καλλοειδές θείον. Η θερμοκρασία των πηγών είναι 35 - 36οC και τα νερά τους ενδείκνυται για πολλές και διάφορες παθήσεις.
Τα ιαματικά νερά των πηγών των Καμένων Βούρλων τροφοδοτούν τα δύο υδροθεραπευτήρια της πόλης τον «Ιπποκράτη» και τον «Ασκληπιό», που διαθέτουν λουτήρες, πισίνες και μια σύγχρονη ανοιχτή πισίνα, που βρίσκεται στο χώρο γύρω από τα υδροθεραπευτήρια. Στον ίδιο χώρο έχουν φυτευτεί δένδρα ευκαλύπτων, που επιτείνουν την ευεργετική δράση των νερών, ενώ γενικά η φύση της περιοχής είναι αξιόλογη. Τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου τα Καμένα Βούρλα κατακλύζονται από ανθρώπους μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες που καταφτάνουν από όλη την Ελλάδα να καρπωθούν τα ευεργετικά συστατικά των ιαματικών νερών της περιοχής.


Θεραπευτικές ιδιότητες των ραδιούχων ιαματικών πηγών!

Ουρικές αρθρίτιδες (ποδάγρα και εν γένει νευροαρθριτισμοί)
Εκφυλιστικές αρθροπάθειες (Οστεοαρθρίτιδες ή Παραμορφωτικές Αρθρίτιδες γονάτων, ισχίων και άλλων αρθρώσεων)
Σπόνδυλο - αρθροπάθειες
Σπονδυλοαρθρίτιδες αγκυλωτικές
Χρόνιες ρευματοειδείς αρθρίτιδες
Ρευματικές παθήσεις τενόντων-μυών
Ριζίτιδες ή ριζονευρίτιδες (ισχιαλγίες, νευραλγίες)
Τόνωση οπτικού - ακουστικού νεύρου
Διαταραχές νευροφυτικές, μορφές ψυχονευρώσεων
Διαταραχές ή ανεπάρκειες αδένων έσω εκκρίσεων, ιδίως ωοθηκών (Δυσμηνόρροιες, αμμηνόρροιες, στείρωση)
Μερικές μορφές βρογχικού άσθματος
Χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις
Εκζέματα αρθριτικής ή νευρικής φύσης, αλλεργικές δερματοπάθειες















































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: