Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Μια βόλτα στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας!!!


Κάναμε μια στάση στον Άγιο Κωνσταντίνο σήμερα το πρωί για να σας μεταφέρουμε όμορφες εικόνες μαζί με μια εξαιρετική περιγραφή που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο. Για δεκαετίες ταξιδεύοντας από και προς Θεσσαλονίκη, πάντα κάναμε μια στάση για ξεκούραση και καφέ στην όμορφη περιοχή. Στον Άγιο Κωνσταντίνο, στου "Λεβέντη", στα Καμένα Βούρλα, στις Θερμποπύλες, στον Καραβόμυλο... Οι αναμνήσεις αν και περάσανε χρόνια από τότε, παραμένουν ζωντανές. Ο καινούργιος αυτοκινητόδρομος παρακάμπτει όλες αυτές τις περιοχές και ο επισκέπτης έρχεται πλέον συνειδητά ως εδώ.
Ας δούμε πως περιγράφει τον τόπο του ο Γιώργος Κοσματόπουλος!   
Στους χαλεπούς καιρούς της κρίσης, οι καλοκαιρινές διακοπές για πάρα πολλούς ανθρώπους θεωρούνται πολυτέλεια. Έτσι, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να χαρούν την ωραιότερη εποχή του χρόνου, χωρίς δυσβάσταχτο κόστος. Τυχεροί σε αυτές τις συνθήκες, είμαστε όλοι όσοι τυγχάνει να έχουμε δικά μας σπίτια, σε παραθαλάσσιες ή και ορεινές περιοχές, που μπορούν να μας προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες και να μας χαλαρώσουν ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού το περνώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Εκεί όπου έζησα 18 χρόνια, πήγα σχολείο και εκεί που βρίσκεται το πατρικό μου σπίτι, στην περιοχή Παλαιοβασιλάκη με θέα όλο το χωριό και τον Ευβοϊκό κόλπο.
Στον Άγιο Κωνσταντίνο εντάχθηκαν, από το 1998, και το γραφικό χωριό της Άγναντης στα ορεινά ενώ τμήμα του αποτελεί και το καλοκαιρινό θέρετρο του Λογγού (λίγο πριν μπούμε στον Άγιο Κωνσταντίνο, ερχόμενοι από Αθήνα). Ο πρώην δήμος Αγίου Κωνσταντίνου, από το 2010 αποτελεί δημοτική ενότητα του Δήμου Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου με πρωτεύουσα τα Καμένα Βούρλα.
Η κωμόπολη του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Ελλάδας. Μόλις μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, τρεισήμισι ώρες από τη Θεσσαλονίκη και μισή ώρα από την πρωτεύουσα του νομού Φθιώτιδας, τη Λαμία, Είναι κτισμένος στο χώρο όπου βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός των Οπουντίων Λοκρών, ο Δαφνούντας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διαμετακομιστικά κέντρα κατά τους θερινούς μήνες, καθώς από το λιμάνι του ταξιδεύουν προς Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο και Εύβοια, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένοι τουρίστες. Απέχει επίσης λιγότερο από 10 λεπτά από την φημισμένη Λουτρούπολη των Καμένων Βούρλων, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τα Ιαματικά Λουτρά της περιοχής και να επισκεφτεί το κτισμένο τον 11ο - 12ο αι. μ.Χ μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Είναι επίσης, περίπου, ένα τέταρτο περίπου από τον Μώλο, γνωστό για τα αγροτικά του προϊόντα και ειδικά το φιστίκι του αλλά και για το γεγονός ότι φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα, στην περιοχή της Μενδενίτσας.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος συνδυάζει αυτό που λέμε βουνό με θάλασσα, καθώς είναι χτισμένος στους πρόποδες του όρους Κνημίς, όπου μπορεί κάποιος να κάνει ορειβασία, αναρρίχηση και ορεινή ποδηλασία, να θαυμάσει τους καταρράκτες του, ενώ διαθέτει μερικές από τις καλύτερες παραλίες της περιοχής: Κάλαμος (με το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα), Συκιές, Πλαζ, Ασπονέρι (λόγω των πολύ καθαρών νερών), Λιβαδάκι, Blue Bay (Camping εντός του οποίου υπάρχει και η θρυλική Disco των 80’s και 90’s), Λογγός, προσφέρονται για μπάνιο, ιστιοπλοΐα και άλλα θαλάσσια σπορ, όλο το καλοκαίρι. Σήμα κατατεθέν επίσης του Αγίου Κωνσταντίνου, είναι το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, που παράγεται στην περιοχή και εξάγεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου - μέχρι και στην Κίνα. Ο Άγιος Κωνσταντίνος διαθέτει επίσης άριστης ποιότητας νερό, από τις ορεινές πηγές του ενώ είναι ονομαστός και για το ψάρι του. Ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης, ο οποίος διέθετε δικό του σπίτι στην περιοχή, και υπήρξε δεινός ψαράς, έχει αναφερθεί σε συνέντευξή του ξεχωριστά ψάρια του Αγίου Κωνσταντίνου ενώ επίσης γοητευμένος από τον Άγιο Κωνσταντίνο και το ψάρεμα στα νερά, του δηλώνει και ο έτερος διάσημος θερινός κάτοικος του, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος.
Στην είσοδο του χωριού, υπάρχει η μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης δίπλα από το παλιό Βαπτιστήριο, με τα βυζαντινά ψηφιδωτά ενώ κάποιος αξίζει να περιηγηθεί στα ερείπια του αρχαίου Δαφνούντα, στην περιοχή Ισιώματα, που προέκυψαν από αρχαιολογικές ανασκαφές. Σημεία αναφοράς επίσης η εκκλησία του Αγίου Νικολάου δίπλα στα αιωνόβια πλατάνια και υπαίθριο θέατρο, στον δρόμο προς Άγναντη αλλά και τα μνημεία των πεσόντων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατοχή, δείγματα της ιστορία του τόπου. Οι λάτρεις της άγριας ζωής επίσης θα θαυμάσουν τον υδροβιότοπο στην περιοχή Βρωμολίμνη.
Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται το φεστιβάλ Καζαντζίδεια προς τιμή του αξέχαστου Στέλιου Καζαντζίδη, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.
Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι ένας προορισμός που μπορεί κανείς να συνδυάσει πολλά διαφορετικά πράγματα. Προφανώς και δεν είμαι ο πιο αντικειμενικός κριτής λόγω… εντοπιότητας, αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει μια δοκιμή… Άλλωστε η ιστορία έχει αποδείξει ότι πολλοί που τον επισκέφτηκαν μία φορά, πλέον δεν τον αλλάζουν… Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!











































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: