Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Στο Χαϊδάρι τιμήσαμε τον προστάτη της Χίου Άγιο Ισίδωρο!!!


Τήν 12ην καί τήν 13ην Μαΐου ἡ Χίος ἐτίμησε Ἀρχιερατικῶς καί μέ ἐκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου τόν Πρωτομάρτυρά της Ἅγιο Μεγαλομάρτυρα Ἰσίδωρο, ὁ ὁποῖος καταγόταν ἀπό τήν Ἀλεξάνδρεια τῆς Αἰγύπτου καί ἦταν Ἀξιωματικός τοῦ Αἰγυπτιακοῦ Στόλου. Κατεῖχε τό ἀξίωμα τοῦ "Ὀπτίωνος", δηλαδή τοῦ τροφοδότου τοῦ Αἰγυπτιακοῦ Στόλου, ἀξίωμα ὑψηλό καί ἰδιαίτερα σημαντικό. Ἐπορφύρωσε καί ἡγίασε τά χώματα τοῦ Νησιοῦ μας τό ἔτος 251 καί τό μαρτύριό του συνδέεται ἄρρηκτα μέ τόν μαστιχοφόρο σχίνο τῆς Χίου. Τμῆμα τοῦ Ἱεροῦ Λειψάνου του εὑρίσκεται ἀποτεθησαυρισμένο στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.

Την καθιερωμένη γιορτή του Πρωτομάρτυρος και προστάτη της Χίου, Αγίου Ισιδώρου, πραγματοποίησε και φέτος, όπως κάθε χρόνο στο Χαϊδάρι, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ».
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο ΧΙΩΤΙΚΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ», στον εορτασμό που ενώνει το Χιώτικο στοιχείο της Αττικής, σε ένα όμορφο αντάμωμα φίλων και γνωστών και κυρίως συμπατριωτών, το απόγευμα της Κυριακής 13 Μαΐου, παραμονή της εορτής του Αγίου.
Τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία, και όλο το εκκλησίασμα ακολούθησε την περιφορά της εικόνας.
Μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού μοιράστηκαν άρτοι, γλυκά και αναψυκτικά.
Για τη ζωή και το μαρτύριο του Πρωτομάρτυρα και προστάτη της Μυροβόλου Χίου μίλησε ο Πυργούσης πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου κος Ισίδωρος Πρώιος.

Στις 14 Μαΐου τιμάται και εορτάζεται πανηγυρικά στο μυροβόλο και αγιοτόκο νησί της Χίου η μνήμη του Αγίου Ισιδώρου, ο οποίος έβαψε με το αγνό και τίμιο αίμα του την ένδοξη και ιστορική χιακή γη και έγινε ο πρώτος μάρτυς, ο οποίος εδραίωσε το δένδρο της χριστιανικής πίστεως σ’ αυτό το ευλογημένο νησί του Αιγαίου. Το ένδοξο μαρτύριο του πρωτομάρτυρος της Χίου Αγίου Ισιδώρου συνδέεται σύμφωνα με τη χιακή λαϊκή παράδοση με το πολύτιμο και αρωματικό προϊόν της μαστίχας, αφού οι άγριοι σχίνοι, οι οποίοι φύονταν στο νότιο τμήμα του νησιού, αγιάσθηκαν από το αιμόφυρτο σώμα του νεαρού αθλητού της πίστεως και από τότε άρχισαν να δακρύζουν. Τα δάκρυα του «Αγίου Ισιδώρου», όπως τα αποκαλεί χαρακτηριστικά ο ευσεβής χιακός λαός, αποτελούν τη φημισμένη σε όλο τον κόσμο χιώτικη μαστίχα, η οποία αποτελεί παγκόσμιο προνόμιο και αναπόσπαστο στοιχείο της χιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήδη από την εποχή του μαρτυρίου του Αγίου Ισιδώρου άρχισε η συστηματική καλλιέργεια του μαστιχόδενδρου και χάρη στο πολύτιμο προϊόν της μαστίχας, το οποίο μέχρι σήμερα παράγεται στα εικοσιτέσσερα χωριά της νότιας Χίου, που αποκαλούνται Μαστιχοχώρια, οφειλόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων του νησιού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κα Μαρία Μπρη Παπαμακαρίου, ευχαρίστησε εκ μέρους του ΔΣ τους Ισίδωρους που συνείσφεραν για την γιορτή, ευχήθηκε στους εορτάζοντες χρόνια πολλά και σε όλους τους προσκυνητές το μαρτύριο του Αγίου να φωτίζει και να καθοδηγεί τα βήματα τους για κάθε καλό στη ζωή τους και να τους χαρίζει υγεία.
Την εορτή τίμησαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Χιακής ομοσπονδίας, πρόεδροι Χιώτικων και τοπικών Συλλόγων, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, ο πρόεδρος και το ΔΣ του Νοσοκομείου, ο Γεν Διευθυντής και εκατοντάδες Φίλοι και Μέλη Του Συλλόγου.
Η πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο τους ευχαριστούν όλους!


















Δεν υπάρχουν σχόλια: