Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Βιώσαμε την Πρώτη Ανάσταση στον Άγιο Κωνσταντίνο Ομονοίας!!!


Με κρότους στα στασίδια και χτυπώντας τα Σήμαντρα στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης, σήμερα το πρωί από τον προσφάτως ανακαινισθέντα Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου στην Ομόνοια. Ο θόρυβος που προκαλούν οι νέοι της ενορίας χτυπώντας τα στασίδια και σίδερα αποτελεί παράδοση, αφού ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός έσπασε τις συντετριμμένες πύλες του Άδη. Η θορυβώδης εντός του Ναού Πρώτη Ανάσταση καθιερώθηκε εδώ από το 1981 και πραγματικά αξίζει μια φορά στη ζωή σας να τη βιώσετε!
«Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι» έψαλαν ο Επίσκοπος και οι Ιερείς και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των Σημάντρων που σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου. Την ίδια ώρα βροχή από άνθη και βάγια έπεφταν από τον γυναικωνίτη στους πιστούς που είχαν κατακλύσει το Ναό. Οι πολυέλαιοι σείονταν, κροτίδες ακούονταν και οι ιερείς προεξάρχοντος του Επισκόπου Σαλώνων Αντώνιου, έραναν το εκκλησίασμα με δάφνες!
Η Πρώτη Ανάσταση τελέστηκε λίγο πριν τις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου κατά τη διάρκεια του Μέγα Εσπερινού και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, Χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ.κ. Αντωνίου ο οποίος συνεπήρε τους πιστούς με το Θείο Κήρυγμά του!
Δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό χρόνο της Αναστάσεως του Χριστού, αφού κανείς δεν τον είδε την ώρα εκείνη, αλλά πιστοποιήθηκε, όταν βαθιά χαράματα οι Μυροφόρες γυναίκες πήγαν στο μνημείο για να αλείψουν το σώμα Του με Μύρα.
Η σημερινή Θεία Λειτουργία τελέσθηκε επί του ανθοστόλιστου Επιταφίου, αντί της Αγίας Τράπεζας του Ναού.

Αγία Τράπεζα ονομάζεται το τετράγωνο οικοδομημένο τραπέζι ("εκ πάσης ύλης στερεάς, οίον χρυσού, αργύρου και μαρμάρου"), πάνω στο οποίο τελείται το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, και ονομάζεται και Ιερό Θυσιαστήριο "διότι επ' αυτής τελείται η θυσία του Αμνού του Θεού υπέρ πάντων των πιστών, ζώντων και τεθνεώτων".
Η Αγία Τράπεζα βρίσκεται μέσα στο Ιερό Βήμα και έχει σχήμα τετράγωνο για να συμβολίσει τη μετάδοση του σώματος και του αίματος του Χριστού. Η Αγία Τράπεζα συμβολίζει τον ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου, μέσα από τον οποίο πήγασε η αληθινή ζωή του κόσμου. Τα δε πολυτελή καλύμματα της αγίας Τραπέζης συμβολίζουν τα ιερά σάβανα και τη σινδόνη, με την οποία τυλίχθηκε το άχραντο Σώμα του Χριστού κατά τη θεία ταφή Του.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αντώνιος, είναι εκλεγμένος βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον τίτλο του Επισκόπου της Πάλαι Ποτέ Διαλαμψάσης Επισκοπής Σαλώνων!

Φίλες και φίλοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σήμερα είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για τις Αναστάσιμες εικόνες που σας μεταφέρουμε από τον Πανίερο Ναό των Αγίων Ισαποστόλων  Κωνσταντίνου και Ελένης στο κέντρο της Αθήνας. Ευχόμαστε σε όλους σας Καλή Ανάσταση!!! 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!


Δείτε το video!



















































































































2 σχόλια:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Για όσους δεν το γνωρίζουν, και η Μεγάλη Τετάρτη σε αυτόν το Ναό έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Θαυματουργή εικόνα του Νυμφίου, που βλέπετε και στο σημερινό φωτογραφικό άλμπουμ, εκινείτο επί μέρες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στην οδό Αναξαγόρα το 1981. Αφού κάνεις δεν μπόρεσε να εξηγήσει το μυστήριο, εδόθει εντολή από τον τότε υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, να μεταφερθεί στο Ναό που ανήκει ενοριακά, όπως και έγινε. Από τότε βρίσκεται εκεί και θα την βρείτε μόλις μπείτε δεξιά στο Ναό σε ξύλινο κουβούκλιο. Η κίνηση της εικόνας ξεκίνησε Μεγάλη Τετάρτη του 1981 και κάθε Μεγάλη Τετάρτη έχουμε την ανάμνηση του γεγονότος. Όσοι βρίσκονται στην εκκλησία, οδηγούνται μπρος στην εικόνα στη μέση της Ακολουθίας κι όλοι μαζί ψάλουν: "Το Νυμφώνα Σου βλέπω… " Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως συγκινητική και υπέροχη στιγμή ξεχωριστή μέσα στην Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου!!!

BENEAS GEORGIOS είπε...

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος (κατά κόσμον Διονύσιος Αβραμιώτης) εγεννήθη στην Κέρκυρα.
Έλαβε εγκύκλιες σπουδές στην Αθήνα. Εφοίτησε στο A' Οικονομικό Γυμνάσιο Αθηνών. Εν συνεχεία εσπούδασε στο Νομικό, Θεολογικό και Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μοναχός εκάρη στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη. Διάκονος εχειροτονήθη το 1979, τη ευλογία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, υπό του τότε Διαυλείας και νυν Τρίκκης Αλεξίου και Πρεσβύτερος εχειροτονήθει το 1981 υπό του Γέροντος Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως κ. Μελετίου.
Υπηρέτησε ως ιεροκύρηξ στην Ιερά Μητρόπολη Πρεβέζης και ως εφημέριος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και στον Ι. Ναό Αγ. Σκέπης Παπάγου.
Επί 4 έτη εγκαταβίωσε στο Άγιον Όρος.
Από το 1998 υπηρετεί στην Οικονομική Υπηρεσία της Ι. Συνόδου, της οποίας είναι Γενικός Διευθυντής από το έτος 2011.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 η χειροτονία του ως Επισκόπου Σαλώνων, από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο!