Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Το Ηπειρώτικο Έθιμο «Καγκελάρι» αναβίωσε στο Χαϊδάρι!!!


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου Δωδωναίων Φως αναβίωσε σήμερα το μεσημέρι το ηπειρώτικο έθιμο Καγκελάρι στο «Παλατάκι» Χαϊδαρίου παρουσία πλήθους συνδημοτών μας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Συλλόγων της περιοχής μας. Η χορωδία του Συλλόγου, ο Στάθης Πολύζος στο τραγούδι, ο Χρήστος Γκίντζιος στο κλαρίνο, και η ορχήστρα τους, συνόδεψαν τους χορευτές στους παραδοσιακούς χορούς και στο γλέντι που επακολούθησε.
Το καγκελάρι είναι ένας από τους καλύτερους παραδοσιακούς χορούς σε αυτή την περιοχή.
Χορεύεται συνήθως έπειτα από την Κυριακή του Πάσχα. Χρειάζεται να είναι πολλά άτομα άντρες και γυναίκες για να μπορεί να διπλώνει ο χορός.
Ο χορός αυτός ως παραδοσιακός είχε μια σοβαρότητα και ιερότητα από το ρυθμό και τον τρόπο εκτέλεσής του.
Ο χορός είναι κυκλικός και διατάσσεται σύμφωνα με την ιεραρχία. Την κορυφή του χορού αποτελούν αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τα τραγούδια και παρουσιάζουν κάποια ιδιαιτερότητα στη φωνή.
Συνήθως αυτός που ξεκινάει το χορό κρατάει μια πετσέτα η ένα μαντήλι και την κουνάει επιδεικτικά. Τραγουδάνε πρώτα οι άνδρες ένα στίχο και τον επαναλαμβάνουν οι γυναίκες χωρίς τη συνοδεία οργάνων. Λέγεται ότι ο χορός αυτός με το κάγκελο εξυπηρετούσε και εθνικό σκοπό στην εποχή της τουρκοκρατίας, πολλές φορές συνθήματα καπεταναίων δίνονταν από πρακτόρους τους την ώρα του χορού όταν έρχονταν αντικριστά η όταν δίπλωναν το χορό.
Εδώ θέλω να τονίσω πως τα τραγούδια που λένε και χορεύουν τελειώνουν πάντα σε μονό αριθμό. Δηλαδή αν τραγουδήσουν τέσσερα πρέπει να πούνε άλλο ένα για να τελειώσει ο χορός.
Όταν τελειώσει ο χορός μερικοί άντρες κάνουν μια παρέα μαζί με εκείνους που γιορτάζουν και πηγαίνουν στα λεγόμενα "βίζιτα" στα σπίτια των τελευταίων για τα χρόνια πολλά.
Στο δρόμο πηγαίνοντας στα σπίτια των τελευταίων λένε κάποια τραγούδια, αυτό γίνεται και μέσα στο σπίτι εκείνων που γιορτάζουν. Όταν τελειώσουν τη βίζιτα καταλήγουν στην πλατεία του χωριού και στήνουν ένα τελευταίο χορό.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!












































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: