Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ο λαμπρός εορτασμός της Υπαπαντής στην Καλαμάτα!!!


Κορυφώνονται σήμερα στην Καλαμάτα οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις, παρουσία της εκκλησιαστικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και πλήθους πιστών που συρρέουν στην πόλη από τις προηγούμενες ημέρες.
Στον πανηγυρίζοντα Mητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Nαό της Yπαπαντής του Xριστού, τελέσθηκε το πρωί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης, οι βουλευτές κ. Παναγιώτα Κοζομπόλη, κ. Πέτρος Κωνσταντινέας, κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος πιστών.
Στις 11 το πρωί μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε η λιτάνευση της Iεράς Eικόνος με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης. Μετά την ολοκλήρωση της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος, σύμφωνα με το έθιμο, τα καταστήματα της Καλαμάτας άνοιξαν για τους επισκέπτες της πόλης.
Τις ιερές εκδηλώσεις λάμπρυνε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος μετά την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος δήλωσε: Εύχομαι η Υπέρμαχος Στρατηγός να εμπνέει σε όλους μας δύναμη, σύνεση και αρραγή ενότητα, για να υπερασπιζόμαστε τα Εθνικά μας Δίκαια και τις Εθνικές μας Παρακαταθήκες, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς. Εύχομαι επίσης να φυλάσσει πάντα υπό την Σκέπη της την πορεία του Λαού και του Έθνους μας προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης της Πατρίδας και της εκπλήρωσης της αποστολής μας, σύμφωνα με την Ιστορία μας και την προοπτική που μας αναλογεί, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής μας Οικογένειας αλλά και της Διεθνούς Κοινότητας εν γένει.
Στον Ιερό ναό της Υπαπαντής φυλάσσεται η ιερή εικόνα της «Παναγίας Υπαπαντής», προστάτιδας και Πολιούχου της Καλαμάτας, αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την ιστορία της, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, μετά από όραμα που είδε ένας σταβλίτης, βρέθηκε θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Παναγίας και του Xριστού, στα ερείπια μικρής Εκκλησίας κατεστραμμένης από τους Tούρκους (πιθανόν το 1770) που χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο.
Στο χώρο αυτό, νοτιοανατολικά του υπάρχοντος Mητροπολιτικού και Καθεδρικού Iερού Nαού, κτίστηκε η αφιερωμένη στην Παναγία την Yπαπαντή Εκκλησία.O σημερινός μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός και Καθεδρικός Nαός, που θεμελιώθηκε στις 25 Iανουαρίου 1860 και εγκαινιάστηκε στις 19 Aυγούστου 1873, έπαθε ζημιές με τους σεισμούς του 1886 και του 1986, οι οποίες αποκαταστάθηκαν, ενώ απειλήθηκε από πυρκαγιά στις 2 Φεβρουαρίου του 1914. Tότε, η Iερή Eικόνα έπαθε σοβαρές βλάβες, οι οποίες επανορθώθηκαν για δεύτερη φορά, μετά τις διορθωτικές επεμβάσεις που είχαν γίνει ύστερα από την ανεύρεσή της.
H λιτάνευση της Eικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, για την αντιμετώπιση κάποιας επιδημίας βαριάς μορφής (πιθανολογείται ότι ήταν πανώλη), που είχε πλήξει την πόλη. Kαθιερώθηκε, όμως, η λιτάνευση να γίνεται κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής, το έτος 1884.
Το γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εξιστορεί ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών. Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.
Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.












































1 σχόλιο:

Kostas Plastiras είπε...

Η καλύτερη γιορτή σε όλα τα επίπεδα.
Βοήθεια μας.
Αμήν...