Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Γέροντα οι Μανιάτες κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στην σεπτή και ιερή μορφή σου!


Έτσι έπρεπε να φύγει από αυτόν τον κόσμο ένας λεβέντης Δεσπότης, που αγάπησε την εκκλησία και την Μάνη με πάθος και δύναμη. Θαρρείς οι Αρχάγγελοι που η εκκλησία μας γιορτάζει τη σύναξή τους τον επήραν στις φτερούγες τους για το μεγάλο ταξίδι, μέσα στη δόξα και την κατάνυξη της Θείας Λειτουργίας. Είναι βέβαιο ότι από την αιωνιότητα ο Μακαριστός Μητροπολίτης θα δέεται για την εκκλησία μας αλλά και για τον λαό της Μάνης που με αυταπάρνηση και θυσία υπηρέτησε. "Τα σα εκ των σών σοι προσφέρομεν κατά πάντα και δια πάντα"!

Αιωνία αυτού η μνήμη!

Το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου υποδέχθηκαν στο Γύθειο όλοι οι πιστοί της Μάνης σήμερα το απόγευμα στο χώρο του Ηρώου, συνοδεύοντάς το μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου και έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 στις 14.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Γυθείου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, αγάπησε πολύ τον τόπο που για 21 ολόκληρα χρόνια υπηρέτησε. Αθηναίος στην καταγωγή, γρήγορα όμως τον κέρδισε ο τόπος μας σε σημείο να αισθάνεται πλέον γνήσιος Μανιάτης. Σε κάθε ευκαιρία τραγουδούσε μαζί με το ποίμνιό του για την υπερήφανη Μάνη. "Η πατρίς μου είναι η Μάνη που κανόνι δεν την πιάνει" τραγουδά με περηφάνια προκαλώντας συγκίνηση και ανάταση του ηθικού των πιστών!



Η πατρίς η Μάνη μου,
η πατρίς μου είναι η Μάνη,
η πατρίς μου είναι η Μάνη 
που κανόνι δεν την πιάνει.
Έχει πυ - αγάπα τα
τα όπλα τα Μανιάτικα,
έχει πύργους υψηλούς
και λεβέντες διαλεχτούς.
Και γυναί - Μάνη μου
και γυναίκες λεοντάρια
και γυναίκες λεοντάρια
πολεμούν με τα δρεπάνια.
Κι έχει φω - αγάπα τα
τα όπλα τα Μανιάτικα
κι έχει φώτα ξακουστά
δοξασμένα κι ισχυρά.
Πρώτο είναι Μάνη μου,
πρώτο είναι το Διρό,
πρώτο είναι το Διρό
από εκεί είμαι κι εγώ.
Δεύτερο αγάπα τα
τα όπλα τα Μανιάτικα
δεύτερο είναι το Λιμένι
που εχθρός εκεί δεν μπαίνει.
Τρίτο ει - Μάνη μου
τρίτο είναι το Αρμυρό,
τρίτο είναι το Αρμυρό
ξακουστό κι ιστορικό.
Είναι με - αγάπα τα
τα όπλα τα Μανιάτικα,
είναι και η Μέσα Μάνη
που κανόνι δεν την πιάνει.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος (κατά κόσμον Δημήτριος Κορακίτης) ήταν Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης (πρώην ονομασία Γυθείου και Οιτύλου).
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1957.
Διάκονος χειροτονήθηκε το 1960 και Πρεσβύτερος το 1966. Δραστηριοποιήθηκε στην Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής από το 1958 έως το 1963. Το 1969, διορίστηκε Γραμματέας και Κωδικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το 1966 έως την εκλογή του, διακόνησε προϊστάμενος σου Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης οδού Αιόλου.
Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου, εξελέγη το 1996 και χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 6 Οκτωβρίου.
Απεβίωσε σήμερα 8 Νοεμβρίου 2017 στην Αρεόπολη στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών κατά την τέλεση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας!

Καλό Παράδεισο Σεβάσμιε Δέσποτα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: