Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Στο μαγευτικό Λιμένι της Μάνης!!!


Το Λιμένι, ο παλιός οικισμός της οικογένειας Μαυρομιχάλη, είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης και ένας από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από την Αρεόπολη και περίπου 27 χλμ από το Γύθειο.
Το χωριό είναι πανέμορφο, με σπίτια πάνω στη θάλασσα. Συνδυάζει αρμονικά την θάλασσα και το ξεχωριστό τοπίο. Είναι ένας από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής που αξίζει να επισκεφθεί κανείς έστω μια φορά στη ζωή του.
Εδώ θα βρείτε Πύργους παλαιούς εγκαταλελειμμένους ή ανακαινισμένους, παλαιούς Ναούς ετοιμόρροπους ή επισκευασμένους, παλιές πετρόκτιστες κατοικίες, αλλά και σύγχρονες κατασκευές εναρμονισμένες στην αρχιτεκτονική της ευρύτερης περιοχής.
Το Λιμένι είναι το επίνειο της Aρεόπολης και κατά γενική ομολογία είναι ένα από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Λακωνικής Μάνης με τουριστική ανάπτυξη αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια. Φτάνοντας κανείς ως εδώ θα θαυμάσει το Παλάτι του Πετρόμπεη με τον τετραώροφο Πύργο του και τα τοξωτά ανοίγματα που μαρτυρά την αίγλη της εποχής. Το παλάτι είχε σημαντικό ρόλο κατά τους επαναστατικούς και τους μετεπαναστατικούς χρόνους, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του μανιάτη στρατιωτικού ηγέτη Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Ο φημισμένος πύργος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη βρίσκεται στο πάνω μέρος του παραδοσιακού οικισμού του Λιμενίου. Ο πύργος έπαιξε σημαντικό ρόλο καθώς ήταν το στρατηγείο των Μανιατών πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Μάλιστα, στον πύργο του τελευταίου μπέη της Μάνης, έγιναν οι συνεννοήσεις και οι προετοιμασίες για τον απελευθερωτικό αγώνα, το 1821.
Το αρχοντικό των Μαυρομιχαλαίων είναι ένα αυστηρό κτίριο, με την όψη του στραμμένη προς τη θάλασσα. Η λιτότητα της μορφής του τηρεί πιστά το μεσομανιάτικο κώδικα, ενώ η οικοδομική του υπεροχή τονίζει την ευδαιμονία των Μαυρομιχαλαίων.
Αποτελείται από ένα μακρόστενο μεγάλο οίκημα με δίκλινη στέγη και έναν τετραώροφο πύργο, στη συνέχεια της νότιας πλευράς. Το μακρόστενο οίκημα χωρίζεται σε 3 μέρη, αποτελείται από ισόγειο, μεσόπατο και κύριο όροφο, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με πέτρινη σκάλα. Ο κύριος όροφος χωρίζεται σε δύο αίθουσες, διαμονής και υποδοχής, που συγκοινωνούν με τοξωτή πόρτα. Τα βασικά ανοίγματα του κτιρίου διατάσσονται στην πρόσοψη και είναι τοξωτά. Ως συνέχεια στη βόρεια πλευρά του οικήματος συναντάμε ένα μονώροφο μαγειρείο.
Σήμερα ο πύργος του Πετρόμπεη στεγάζει το μουσείο της Μέσα Μάνης και των Μαυρομιχαλαίων.
Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας στο Λιμένι είναι βραχώδες ακόμη και μέσα στη θάλασσα, ενώ αν κάποιος θέλει να βρει μεγάλη παραλία μπορεί να πάει στη μεγάλη αμμουδιά ανάμεσα στο Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι. Εκτός από το Παλάτι του Πετρόμπεη και τα όμορφα τοπία ο επισκέπτης θα δει επίσης γραφικά εκκλησάκια.
Σε ένα μαγευτικό έρημο και ανέπαφο από επεμβάσεις τουριστικής ανάπτυξης σημείο μετά το Λιμένι της Μάνης, συναντάμε το νεκροταφείο του οικισμού με το κενοτάφιο και την προτομή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Εδώ υπάρχει ένα γραφικό πέτρινο εκκλησάκι. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Σώζοντα και εορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου. Το εκκλησάκι του Aγίου Σώστη κτίστηκε περίπου το 1731 μ.Χ.
Εδώ βρίσκεται και ο φάρος για τα καράβια. Και ας έχουν όλα τώρα ηλεκτρονικά όργανα. Ο φάρος είναι σημείο αναφοράς. Αλλά χωρίς φαροφύλακα. Τώρα φως δίνει το φωτοβολταϊκό που βρίσκεται πάνω στο πέτρινο κτίσμα.
Το Λιμένι όπως και όλη η Λακωνική Μάνη έχει ένα μοναδικό κάλλος. Είναι ένας τόπος ιστορικός και πετροσπαρμένος, με τα πυργόσπιτα να στέκουν σαν έρημα ακόμη κι αν κατοικούνται. Αν βρεθείτε στο Λιμένι φυσικά αξίζει μια μεγάλη βόλτα στα Σπήλαια Διρού, στο Γύθειο και στη μαγευτική Βάθεια, ενώ για τους πιο τολμηρούς θα προτείναμε και το Ακρωτήριο Ταίναρο! Κανείς δεν μένει αδιάφορος σε αυτή τη γη που εκπέμπει την δική της «ενέργεια» και μαγεύει τον επισκέπτη.
Η περιοχή διαθέτει παραδοσιακούς ξενώνες και καταλύματα για όλα τα γούστα με ιδιαίτερα φιλόξενους κατοίκους που θα σας υποδεχτούν και θα φροντίσουν να έχετε μια όμορφη διαμονή.
Επιπλέον, οι γραφικές ταβερνούλες είναι ιδανικές για φρέσκο ψάρι και χαλάρωμα μπροστά στη θάλασσα που απλώνεται στα πόδια σας. Βάλτε στο πρόγραμμά σας εκδρομή στην περιοχή και δεν θα το μετανιώσετε!

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!














































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: