Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Μήνυμα με Συρτάκι από τη Στούπα του Ζορμπά και του Καζαντζάκη!!!


Τριήμερο εκδηλώσεων στη Στούπα με αφορμή την 60ή επέτειο από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και τα 100 χρόνια από τη διαμονή του εδώ.
100 χρόνια από τότε που ο Νίκος Καζαντζάκης ως ιδιοκτήτης των λιγνιτωρυχείων της Πραστοβάς συναντήθηκε με τον μεταλλωρύχο Γιώργο Ζορμπά και εμπνεύσθηκε το συγγραφικό αριστούργημα που έγινε κινηματογραφική ταινία κατακτώντας όλο τον κόσμο.
Ήρθαμε ως εδώ σήμερα και αφήσαμε τα βλέμματά μας να περιπλανηθούν στα ίδια μέρη όπου είχαν περιπλανηθεί αυτά του Καζαντζάκη και του Ζορμπά, πριν από 100 χρόνια, εδώ, σ’ αυτόν τον τόπο. Νοιώσαμε κάτι από τη μαγεία του τοπίου και αισθανθήκαμε την ατμόσφαιρα εκείνη που ενέπνευσε και εμπνέει για δημιουργία και κατάκτηση αξιών στη ζωή μας, όπως αυτή της φιλίας και της ελευθερίας της έκφρασης.
Στις 5:30 το απόγευμα χορέψαμε Συρτάκι όπου κι αν βρεθήκαμε: στο δρόμο, στην παραλία, στα μπαλκόνια, στις ταράτσες… παντού.
Μεταδώσαμε αυτό το «ώπαα» της ψυχής μας! Το «ώπαα» της αδελφοσύνης μεταξύ των λαών και της σύμπνοιας! Το «ώπαα» ως τάση ηθικής ανύψωσης! Αυτό το «ώπαα» του Ζορμπά, που σβήνει έστω και στιγμιαία, και μετουσιώνει την κάθε πίκρα σε χαρά! Το «ώπαα» που θα εμφυσήσει μέσα μας ως υπενθύμιση, αυτά που ο Καζαντζάκης πάντα πρέσβευε μέχρι το τέλος της ζωής του… Την ελευθερία του πνεύματος… Την απελευθέρωση από όλα όσα μας κρατάνε δέσμιους και μας καθηλώνουν σε μια γενικότερη τάση απαξίωσης των πάντων, που τείνει να γίνει τρόπος ζωής μας!
Το σημερινό μήνυμα από την Στούπα είναι παγκόσμιο, και είναι μήνυμα ψυχικής ανάτασης!
Αυτός ήταν και ο λόγος που η συμμετοχή στο χορό ήταν καθολική. Σήμερα στη Στούπα χόρεψαν Συρτάκι οι κάτοικοι του χωριού αλλά και οι επισκέπτες του απ' όλον τον κόσμο! 

Respect!!!



Περισσότερες σημερινές φωτογραφίες από την Στούπα και την παραλία της Καλογριάς εδώ!





















































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: