Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Στο Μαυροβούνι, την ξακουστή παραλία της Ανατολικής Μάνης!!!


Η πιο δημοφιλής παραλία του Γυθείου είναι το Μαυροβούνι. Βρίσκεται περίπου 2 χλμ νότια της πόλης, ακριβώς κάτω από το χωριό Μαυροβούνι. Η παραλία είναι αμμώδης και απλώνεται για 6 χιλιόμετρα. Λίγα χιλιόμετρα μετά την παραλία του Μαυροβουνίου, στο δρόμο προς Αρεόπολη θα συναντήσετε την παραλία Βαθύ! 
Οι ακτές αυτές δίκαια θεωρούνται από τις καλύτερες της Λακωνικής Μάνης και είναι ιδανικές για ξεκούραση αλλά και θαλάσσια σπορ.
Το Μαυροβούνι, είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, με γραφικά παραδοσιακά κτίσματα και με μια απέραντη αμμουδερή παραλία μήκους αρκετών χιλιομέτρων με διαυγή και πεντακάθαρα νερά, αλλά και άγρια βλάστηση.
Ο οικισμός του Μαυροβουνίου εκτείνεται πάνω στο λόφο, ενώ στην πλατεία του χωριού θα βρείτε γραφικά ταβερνάκια όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας με θέα τους απρόσιτους και επιβλητικούς πύργους. Τα στενά δρομάκια που ξεκινούν από την πλατεία του χωριού, σας οδηγούν στο ναό και στα υψηλότερα σημεία του χωριού.
Στην παραλιακή οδό του Μαυροβουνίου συναντήσαμε πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ψαροταβέρνες και καφέ-μπαρ που προσφέρουν γευστικούς μεζέδες και φρέσκα θαλασσινά.
Ο οικισμός του Μαυροβουνίου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Τζανημπέη (1742-1813) του γένους Γρηγοράκηδων, και των τριών γιών του για να αποτελέσουν την έδρα του μπέη.
Η παραλία του Μαυροβουνίου αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο και είναι ιδανική για κάθε ηλικία. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν οργανωμένα σημεία με ομπρέλες και ξαπλώστρες ενώ σε κάποια άλλα σημεία μπορείτε να απολαύσετε τη φύση και την ανεμπόδιστη θέα. Βραβευμένη, κάθε χρόνο, με 2 γαλάζιες σημαίες, θεωρείται μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου ενώ οι «άγριοι» μεσημεριανοί άνεμοι του Λακωνικού κόλπου είναι ιδανικοί για τους λάτρεις του wind-surfing. Για τους φίλους που προτιμούν το surfing, υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης ιστιοσανίδων καθώς και παράδοση μαθημάτων για αρχάριους.
Στην παραλία του Μαυροβουνίου καθώς και στην κεντρική παραλία του Ευρώτα, στο Βαθύ, στη Σελινίτσα και το Βαλτάκι, κάθε καλοκαίρι οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα δημιουργούν περίπου 200 φωλιές. Για την αποτελεσματική προστασία των 30-35 φωλιών της παραλίας του Μαυροβουνίου και της μεσογειακής φώκιας, έχει εγκατασταθεί Σταθμός Πεδίου των εθελοντών του Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ». Οι εθελοντές μεταφέρουν τις φωλιές, που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία, ενώ παράλληλα διοργανώνονται προβολές με διαφάνειες για την ενημέρωση των επισκεπτών.
Στην έξοδό σας από το χωριό του Μαυροβουνίου, λίγα μέτρα μετά το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας Πασσαβά του ομώνυμου Κάστρου, με σπάνιες αγιογραφίες.
Ανηφορίστε στο λόφο μερικές εκατοντάδες μέτρα από την ασφάλτινη διαδρομή προς το Βαθύ.





































































Δεν υπάρχουν σχόλια: