Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Η επίσκεψή μας στους αρχαιολογικούς χώρους της Μήλου!!!


Κατά τη διαμονή μας στο νησί της Αφροδίτης, ξυπνήσαμε ένα πρωινό και αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τη μέρα μας σε κάποιους απ’ τους αρχαιολογικούς χώρους της Μήλου. Παρόλο που το νησί διαθέτει αρκετά μουσεία, εμείς, λόγω έλλειψης χρόνου, αρκεστήκαμε στο να επισκεφτούμε τις Κατακόμβες, το Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαιολογικό μουσείο.

Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας από τις Κατακόμβες, που βρίσκονται κοντά στο χωριό της Τρυπητής, σε σπηλιές 150 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι κατακόμβες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως Παλαιοχριστιανικές, αποτελούν το αρχαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης, είναι μοναδικές σε μέγεθος σε όλον τον Ελλαδικό χώρο και είναι από τα πιο γνωστά και αξιόλογα Χριστιανικά μνημεία παγκοσμίως, μαζί με τις κατακόμβες της Ρώμης και των Αγίων Τόπων. Αποτελούσαν τον πρώτο τόπο συγκέντρωσης των πρώτων Χριστιανών και το πρώτο κοινοτικό νεκροταφείο στα τέλη του 2ου μ.Χ αιώνα. Το δαιδαλώδες αυτό συγκρότημα αποτελείται από τρεις μεγάλες υπόγειες στοές (Α,Β,Γ), οι οποίες αρχικά ήταν ανεξάρτητες, λαξευμένες στο πορώδες ηφαιστειογενές πέτρωμα, από πέντε διαδρόμους και έναν ορθογώνιο νεκρικό θάλαμο. Το συνολικό του μήκος είναι 184 μέτρα και σήμερα σώζονται στα τοιχώματα των στοών 126 λαξεμένοι αψιδωτοί τάφοι, οι οποίοι ήταν χρωματικά διακοσμημένα μόνο που σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη από τον χρωματικό τους διάκοσμο. Η σημερινή είσοδος που δημιουργήθηκε για τους επισκέπτες βρίσκεται στη Β στοά, η οποία είναι η μόνη που είναι επισκέψιμη προς το παρόν. Η Α στοά είναι κλειστή για το κοινό, ενώ η Γ στοά στις Κατακόμβες της Μήλου δεν σώζεται ολόκληρη καθώς μεγάλο τμήμα της έχει καταρρεύσει.



















Έπειτα από την επίσκεψη μας στις Κατακόμβες, πήραμε το χωματόδρομο που οδηγεί στο Κλήμα. Αρχικά βρήκαμε μία ταμπέλα που μας έδειχνε το σημείο που βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου, ενώ λίγο πιο κάτω ξεπρόβαλε μπροστά μας το Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο, που αρχικά κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης του Κλήματος, πιθανότατα κατά την Ελληνιστική εποχή. Κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, πάνω από τις σωζόμενες βάσεις του κλασσικού, ύστερα από την καταστροφή της πόλης από τους Αθηναίους, χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με παριανό ολόλευκο μάρμαρο και θαυμαστά ανάγλυφα. Κτισμένο σε περίοπτη θέση, στην πλαγιά του λόφου έχει μαγευτική θέα προς το λιμάνι και πολύ καλή ακουστική. Σήμερα, διατίθεται για θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, μιας και στην παρούσα κατάστασή του μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 700 άτομα.







Τέλος, επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου, το οποίο βρίσκεται στην Πλάκα και στεγάζεται σ' ένα όμορφο νεοκλασικό κτίσμα, το οποίο σχεδίασε το 1870 ο Ernst Ziller. Στην είσοδο του Μουσείου, δεσπόζει το πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου, ένα από τα πιο γνωστά εκθέματα παγκοσμίως, το οποίο κατασκευάστηκε από το εργαστήριο του μουσείου του Λούβρου. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου θα δείτε κυρίως εκθέματα από δύο περιόδους ακμής του νησιού. Η πρώτη είναι η προϊστορική περίοδος και η δεύτερη ξεκινά περίπου από το 1000 π.Χ μέχρι τις αρχές του 1 μ.Χ αιώνα.

















1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στην Μηλο δεν εχω παει αλλα εχω διαβασει για τις κατακομβες οτι ειναι υπεροχες για Ελληνικο νησι και μαλιστα να λειτουργει ενα μερος απο αυτες.