Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Το φράγμα των Φιλιατρών γεμίζει σιγά - σιγά με νερό... Δείτε Φωτογραφίες!!!


Τον Αύγουστο του 2010 που είχαμε επισκεφθεί τους Χριστιάνους για να σας παρουσιάσουμε από εδώ τον Βυζαντινό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, ήταν σε εξέλιξη χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή του φράγματος των Φιλιατρών. Δεν ξέρουμε πόσο πιο πριν ξεκίνησαν οι εργασίες, αλλά επτά χρόνια μετά βρεθήκαμε πάλι εδώ για να σας παρουσιάσουμε εικόνες από το φράγμα λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η αποταμίευση νερού έπειτα από μια συμβολική τελετή κατά την οποία ο Δήμαρχος Τριφυλλίας Παναγιώτης Κατσίβελας σφράγισε την οπή διαφυγής των υδάτων. Όπως όλα τα δημόσια έργα στην Ελλάδα, έτσι κι αυτό, από τη σχεδίαση έως την κατασκευή και την παράδοσή του προς χρήση πέρασε από σαράντα κύματα και καθυστερήσεις… Και ενώ αυτή τη στιγμή το φράγμα είναι έτοιμο, δεν είναι έτοιμο το δίκτυο που θα φέρει το νερό στον κάμπο των 28.000 στρεμμάτων των Φιλιατρών… Και για να ακριβολογούμε μάλλον δεν έχει ξεκινήσει ακόμα…
Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε σήμερα και είναι πιθανόν από τις πρώτες που δημοσιοποιούνται στο ευρύτερο κοινό, έχουν και κάποια ιστορική αξία, αφού το νερό πλέον θα καλύψει σιγά - σιγά ό,τι αυτή τη στιγμή είναι ορατό… Κτήματα, οικήματα, δρόμους κλπ, για να ανέλθει στο ανώτατο προβλεπόμενο όριο. Είναι βέβαιο ότι εδώ σε λίγα χρόνια θα έχουν αλλάξει όλα και θα έχει δημιουργηθεί ένας φανταστικός υδροβιότοπος!
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί και το νέο τμήμα της επαρχιακής οδού Φιλιατρών - Χριστιάνων που διέρχεται πάνω από το φράγμα, αφού τμήμα του υπάρχοντος δρόμου θα κατακλυσθεί από τα νερά! 
Σημειώνεται ότι το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία INTRAKAT, μια Ελληνική εταιρεία που διαπρέπει στον κατασκευαστικό τομέα, και περιλαμβάνει:
α) Την κατασκευή του φράγματος συνολικού μήκους στη στέψη 246 μ. και όγκου αναχώματος περίπου 370.000 μ3, ενώ ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του φράγματος θα είναι 7,81 εκατ. μ3. Το Φράγμα κατασκευάζεται με διατομή ομοιογενή από σκληρό κυλινδρούμενο ανάχωμα και είναι ύψους 45 μέτρων από το φυσικό έδαφος.
β) Την παραλλαγή της επαρχιακής οδού Φιλιατρών – Χριστιανούπολης, η οποία διέρχεται από τη στέψη του Φράγματος, καθόσον η υφιστάμενη οδός θα κατακλυσθεί από τα νερά του ταμιευτήρα.
γ) Τον αγωγό μεταφοράς του ύδατος στην κατανάλωση, που αρχίζει από την περιοχή του φράγματος και περατώνεται στις θέσεις απόληψης του ύδατος, για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής Φιλιατρών.
Το κόστος της κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 25.022.974,26 ευρώ (με ΦΠΑ). Το έργο είναι ενταγμένο με την 7283/6-8-2008 Απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» στο Π.Α.Α. «2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απολαύστε το φωτογραφικό οδοιπορικό μας!









































































1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλο εργο μακαρι να γινονται εργα αλλα να γινινται σε πιο γρηγορο διαστημα πολυ καλες φωτο οπως παντα .