Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Στο ερημοκλήσι του Αη Γιώργη πάνω από το φαράγγι του Βυρού!!!


Το φαράγγι του Βυρού βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Ταΰγετου, στην μεσσηνιακή Μάνη. Έχει συνολικό μήκος 19 χιλιόμετρα. Ξεκινά από τον Άγιο Παντελεήμονα και περνώντας από το Δάσος Βασιλικής κατευθύνεται προς τη θάλασσα. Στην έξοδο του φαραγγιού βρίσκονται τα χωριά Τσέρια και Εξωχώρι. Το ψηλότερο σημείο του φαραγγιού βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μέτρων. 
Ο πιο εύκολος τρόπος για να το γνωρίσεις είναι να το επισκέπτεσαι συχνά και να κάνεις τμηματικά επιλεγμένες διαδρομές που θα έχεις εκ των προτέρων μελετήσει. Υπάρχει ένα απίστευτο δίκτυο από μονοπάτια και λιθόστρωτα καλντερίμια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ανεβοκατεβαίνοντας στην κοίτη του επισκεπτόμενος χωριά, οικισμούς, μοναστήρια και εκκλησιές, άλλα με ζωή, άλλα συντηρημένα και άλλα εγκαταλελειμμένα. 
Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να επισκεφθούμε το ερημοκλήσι του Αη Γιώργη που δεσπόζει πάνω από το φαράγγι, απέναντι από τα Τσέρια, στην πλευρά του Εξωχωρίου και που όσο και αν έψαξα στο διαδίκτυο, δεν βρήκα κάτι σχετικό με αυτό για να σας το μεταφέρω. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο πλάτωμα της Κάτω Χώρας στο Εξωχώρι και πήραμε το κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην τοποθεσία "Καλό" εκεί που βρίσκεται το ανεμοδαρμένο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου με την τσίγκινη οροφή και που φέτος την ημέρα της Εορτής του Αγίου, λειτουργήθηκε έπειτα από σαράντα τόσα χρόνια... 
Είναι το εκκλησάκι που οι πεζοπόροι στην κοίτη του φαραγγιού το βλέπουν σαν να κρέμεται από τον ουρανό και οι προσκυνητές της Μονής Σωτήρα το βλέπουν από την αυλή του μοναστηριού, ψηλά και απέναντί τους. Η θέα από εδώ είναι ανυπέρβλητη... Από την πυραμίδα του Ταϋγέτου έως τη θάλασσα της Καρδαμύλης και βαθιά κάτω από τα πόδια σου στα χοντρά βότσαλα του φαραγγιού. Σε κάτι τέτοια μέρη όπως έχω ξαναγράψει εδώ, μιλάς με τον Θεό!
Όταν φτάσεις ως εδώ έχεις δυο επιλογές: ή να συνεχίσεις κατηφορικά με προορισμό τη Μονή Σωτήρα διασχίζοντας την κοίτη στο βάθος και κατόπιν πάλι κατηφορικά να φτάσεις στην παραλία Ριτσά της Καρδαμύλης περνώντας μπροστά από την παλιά πόλη ή να επιτρέψεις πίσω και για λίγο ανηφορικά, στον οικισμό του Εξωχωρίου. 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!    



















































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: