Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Μονή Καράβελης στη Μάνη... Εδώ μιλάς με τον Θεό!!!


Εδώ μιλάς με τον Θεό! Στους εγκαταλελειμμένους ναούς και τις Μονές της Μάνης και όχι στους χλιδάτους ναούς και τις μονές όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των εκμοντερνισμένων εσχάτως της Αθωνικής πολιτείας. Εδώ, στους υπό κατάρρευση ναούς που αντιστέκονται στο χρόνο, στις κακουχίες και τις λεηλασίες. Εδώ, σε αυτούς τους ναούς που έχουν γίνει ένα με την άγρια βλάστηση και βρίσκουν καταφύγιο τα πετεινά του ουρανού και οι ψυχές των επισκεπτών που καταφέρνουν να φτάσουν στα ερείπιά τους. Εδώ, που ταπεινοί προσκυνητές κάνουμε ακόμα μια Ευχή: Είθε να βρεθεί ένας Μαρτίνος να αναλάβει τη συντήρησή τους. Αλήθεια, μόνον έναν Μαρτίνο έχει αυτή η χώρα;
Η σημερινή ημέρα ήταν ηλιόλουστη. Το βοριαδάκι είχε καθαρίσει την ατμόσφαιρα. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές για υπαίθρια φωτογράφηση κάτω από τη χιονισμένη βουνοκορφή του Ταϋγέτου. Το Πετροβούνι είναι μικρός και πανέμορφος ημιορεινός οικισμός μόλις 15 κατοίκων σήμερα, πλησίον της Καρδαμύλης. Η θέα του στην Καρδαμύλη και σε όλο σχεδόν το Μεσσηνιακό κόλπο είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Την απολαύσαμε για άλλη μια φορά σήμερα στο πέρασμά μας από εδώ, πηγαίνοντας στην εγκαταλελειμμένη Μονή Καράβελης. Η διαλελυμένη σήμερα μονή είναι κτισμένη απέναντι από το χωριό Πετροβούνι και το καθολικό της, μια μονόκλιτη, καμαροσκέπαστη, τρουλαία βασιλική, είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η εκκλησία είναι κτισμένη κατά το ισοδύναμο σύστημα με λαξευτούς πωρόλιθους και για τον επισκέπτη ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρούλος, πλούσια διακοσμημένος με τυφλά τοξύλια, πτερωτές κεφαλές, γεωμετρικά μοτίβα και άλλα λιθανάγλυφα. Ο ναός είναι μέρος του μοναστηριακού συγκροτήματος το οποίο είχε σαφώς οχυρωματικό χαρακτήρα αφού ένας υψηλός περίβολος με πολεμίστριες και κλωβούς προστάτευε τη μονή, ενώ στη σημερινή του μορφή - αποτέλεσμα πολλών οικοδομικών φάσεων και τροποποιήσεων - ο χαρακτήρας αυτός δεν είναι αρκετά εμφανής.
Παρόμοια διάταξη και συγκρότηση είχαν μια σειρά από μοναστήρια της καπετανίας της Ανδρούβιστας (Μονές Λυκάκη, Μεταμόρφωσης, Φανερωμένης, Σαμουήλ, Βαϊδενίτσας και άλλα) τα οποία χρονολογούνται στο 17ο - 18ο αιώνα, εποχή κατά την οποία παρατηρείται στην περιοχή άνθιση και έντονη οικονομική δραστηριότητα και φαίνεται ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο αμυντικό σύστημα που την προστατεύει και προφυλάσσει.
Η Μονή Καράβελη καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας ύψωμα, δεσπόζοντας σε όλο τον κάμπο της Καρδαμύλης. Το μοναστήρι είναι χτισμένο γύρω στο 14o αιώνα και είναι γνωστό στην περιοχή με το όνομα «Καράβελι» επειδή σύμφωνα με την παράδοση, το λάδι που μαζευόταν από την περιουσία του μπορούσε να γεμίσει ένα καράβι.
Η Μονή Καράβελη είναι ένα κτηριακό σύνολο με σημαντικά αμυντικά χαρακτηριστικά, όπως ο οχυρός περίβολος και το εξέχον κλουβί με τις δύο πολεμίστρες, όπου η μία σκόπευε την είσοδο της μονής και του καθολικού και η άλλη το μονοπάτι. Το κτίσμα που φέρει το πολεμικό κλουβί είναι γνωστό ως «οντάς» και ταυτίζεται με το ηγουμενείο.
Κατά την Τουρκοκρατία η Μονή Καράβελη λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό και μετά το 1821 ως μοναστήρι καλογραιών.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!




















































































Δεν υπάρχουν σχόλια: