Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Φλαρίου!!!


Παραμονή του Αγίου Νικολάου απόψε και είπαμε να σας μεταφέρουμε λίγες εικόνες από τον μεγαλοπρεπή και περικαλλή Ναό Αγίου Νικολάου Φλαρίου της Καλαμάτας.
Κοντά στο ιστορικό κέντρο και στην κατάληξη του δρόμου με τα παλαιά και σύγχρονα επιπλάδικα της Καλαμάτας, αλλά και σε περίοπτο ύψος, δεσπόζει με τις μαρμάρινες γραφικές σκάλες του, που τις ανεβοκατεβαίνει πλήθος Καλαματιανών και όπου δεκάδες απόρων κάθισαν, για ν' αναπαυτούν στον ίσκιο της αγάπης του Προστάτη των φτωχών και ορφανών, ο επιβλητικός Βυζαντινός Ναός του Αγίου Νικολάου.
Στην ίδια θέση υπήρχε άλλοτε παλαιός μικρός Ναός υπό την επωνυμία "Ναός Αγίου Νικολάου των Ξένων", ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη Επανάσταση του 1821, αφού παραχωρήθηκε στον φιλέλληνα Γάλλο στρατηγό Μαιζώνα για τις θρησκευτικές ανάγκες των 1.000 στρατιωτών του, που επέδραμαν στη Μεσσηνία, για να καταστείλουν την καταστροφική μανία του Ιμπραήμ και των ορδών του. 
Η επωνυμία του μεγαλοπρεπούς Ναού προήλθε από το τάγμα που στρατοπέδευσε εδώ και ονομαζόταν Φράριον - Φλάριον και επειδή ο Ναΐσκος εκείνος χρησιμοποιήθηκε από Ρωμαιοκαθολικούς Ιερείς (PRERES) της Γαλλικής στρατιάς. Ο παρακείμενος χώρος της εκκλησίας χρησιμοποιήθηκε και σαν νεκροταφείο των Γάλλων. Έτσι, παρέμεινε το όνομα Φλάριος και η εκκλησία πήρε τον γνωστό μέχρι σήμερα τίτλο "Ναός Αγίου Νικολάου Φλαρίου". 
Ο σημερινός Ιερός Ναός θεμελιώθηκε το 1859, εγκαινιάστηκε το 1865 και αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς παλαιών επιφανών και ευεργετών Καλαματιανών, οι οποίοι αφιέρωσαν σ' αυτόν εξαιρετικά κλασσικά ξυλόγλυπτα, καθώς επίσης και πολύτιμες αγιογραφίες και εικόνες κατά τη διάρκεια της απρόσκοπτης λειτουργίας και προσφοράς του!


































Δεν υπάρχουν σχόλια: